De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

5 kruiden tegen vuurwerkangst

Vuurwerkangst komt veel voor, voor veel honden en katten zijn de dagen rond oud en nieuw de meest stressvolle tijd van het jaar. Bij échte vuurwerkangst ga je natuurlijk trainen met vuurwerkgeluiden en neem je maatregelen om de jaarwisseling zo goed mogelijk door te komen. Gelukkig zijn er daarnaast ook kruiden tegen vuurwerkangst die je hond, kat of paard in deze periode kunnen helpen.

Wat kunnen kruiden voor je dier doen?

Dieren en planten zijn samen geëvolueerd. Soms als gevolg van een verdedigingsmechanisme: denk bijvoorbeeld aan planten die chemische stoffen produceren om zich te beschermen tegen herbivoren. Maar uiteindelijk werkt dit altijd in het voordeel van het grotere geheel. Zo hebben planten ook ‘geleerd’ om dieren te gebruiken voor voortplanting.

Veel planten hebben effect op de perceptie van pijn, het bewustzijnsniveau en zenuwstelsel van dieren. Dit komt omdat dieren receptoren (een cel of weefselelement dat gevoelig is voor prikkels) ontwikkeld hebben voor de verschillende plantstoffen. Denk aan opioïdenreceptoren (opioïden zijn morfineachtige sterke pijnstillers) en het endocannabinoïde systeem. Omdat er zoveel kruiden zijn die ‘iets’ op het zenuwstelsel doen, is het goed om wat meer onderscheid aan te brengen in middelen voor de zenuwen.

 • Kalmerend
  De typische rustgevende kruiden kunnen een kalmerende of sedatieve (bewustzijn verlagende) werking op het zenuwstelsel hebben. Veel van deze kruiden hebben ook een krampwerende werking.
 • Stimulerend
  Deze groep kruiden kies je niet zo snel voor dieren. De meeste mensen gebruiken het wél veel: denk aan je dagelijkse kop koffie. Sommige soorten thee worden wel gebruikt voor dieren. Bij depressieve dieren kan een zenuwstimulant wel zinnig zijn.
 • Tonic/versterkend
  Deze kruiden hebben een speciale versterkende werking op het lichaam. Vaak zijn dat zogenaamde adaptogenen die het lichaam helpen met het verwerken van de negatieve gevolgen van te lang of te veel stress. Vaak werken ze ook op de doorbloeding waardoor het hele lichaam wordt geholpen en het weefselherstel wordt ondersteund.Welke kruiden in een bepaald middel zitten hangt van het precieze doel. Maar kruiden kunnen zeker bijdragen aan een sterker zenuwstelsel en een dier helpen tot rust te komen.

De belangrijkste 5 kruiden tegen vuurwerkangst

 1. Hop (Humulus lupulus)
  Hop is een traditioneel kruid voor slapeloosheid, onrust en daaraan gerelateerde klachten zoals spanningshoofdpijn of spijsverteringsklachten ten gevolge van stress. Het toonaangevende Duitse Commission E (Duitse wetenschappelijke adviesraad die o.a. kruiden monografieën uitgeeft) raadt het aan bij rusteloosheid en angst.
 2. Passiebloem (Passiflora incarnata)
  Passiebloem heeft de interesse gewekt van wetenschappers. In verschillende onderzoeken is passiebloem inmiddels naar voren gekomen als veelbelovend middel om angsten te verminderen. In een onderzoek is een extract van passiebloem vergeleken met oxazepam. Deze werkten vergelijkbaar, met het verschil dat oxazepam eerder effect liet zien, maar ook meer bijwerkingen geeft.
  Passiebloem is rustgevend, werkt op het centrale zenuwstelsel en bevordert de kwaliteit van de slaap. Dit kruid is goed voor dieren die maar geen rust lijken te kunnen vinden.
 3. Wijnruit (Ruta graveolens)
  Wijnruit ondersteunt de spijsvertering bij de negatieve gevolgen van stress en verbetert de doorbloeding van de weefsels. Daarnaast is het een milde rustgever.
 4. Lindebloesem (Tilia cordata)
  Volgens overlevering werden mensen met epilepsie onder een lindeboom gezet waarna de aanvallen minder werden. Later werden de bloesems en spint (binnenbast) ook gebruikt bij buikkrampen, hartkloppingen en duizelingen.
  Lindebloesem is een bekend kruid voor gevoelige types. Het wordt gebruikt bij een zenuwachtig gevoel en helpt om te ontspannen en tot rust te komen.
 5. Valeriaan (Valeriana officinalis)
  Valeriaan heeft een lange geschiedenis als mild sedatief middel, maar hoe het precies werkt beginnen we nu pas een beetje te begrijpen. Een van de systemen waar valeriaan op inwerkt loopt via de GABA-receptoren: het vertraagt het afvuren van andere neurotransmitters door zenuwcellen. Het vertraagt dus verschillende processen.
  Valeriaan ontspant de zenuwen waardoor een dier beter tot rust kan komen. Het ondersteunt bij het loslaten van stress en onrust in het lijf.

Wil je je dier met kruiden ondersteunen tijdens de jaarwisseling?

We adviseren je graag!

 

 

Leestip:
Lees dit artikel over vuurwerkangst van Doggo.nl

 

Bronnen
Akhondzadeh S, Naghavi HR, Vazirian M, Shayeganpour A, Rashidi H, Khani M. Passionflower in the treatment of generalized anxiety: a pilot double-blind randomized controlled trial with oxazepam. J Clin Pharm Ther. 2001 Oct;26(5):363-7. PubMed PMID: 11679026.

Mills S, Bone K. Principles and practice of phytotherapy, modern herbal medicine. Churchill Livingstone, Edinburgh, 2000.

Verhelst G., Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, BVBA Mannavita, 2014, Wevelgem, ISBN 9789080778467

Wynn SG, Fougère BJ. Veterinary Herbal Medicine. Mosby Elsevier, 2007, Missouri, ISBN 978-0313-02998-8.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

 

 

Laat een reactie achter