• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Ashwaganda, een adaptogeen kruid

Ashwaganda is een kruid dat je dier kan helpen om vitaler te blijven in allerlei type fysieke en mentale stresssituaties. Dit kan stress zijn van psychische aard zoals angst, maar bijvoorbeeld ook stress die het gevolg is van aanhoudende verschijnselen.

De kracht van ashwaganda

Het lichaam kan met ashwaganda fysieke en mentale stresssituaties beter aan en daardoor is dit hét aangewezen kruid om in te zetten bij stress, angst, depressie, aanhoudende lichamelijke ongemakken en tijdens herstelperioden. Het is een kruid dat bij veel behandelingen een waardevolle en unieke aanvulling vormt.

Naast de deze werking heeft ashwaganda nog een groot aantal eigenschappen waardoor dit kruid ook kan worden gebruikt bij de behandeling van artrose, ouderdomsverschijnselen/dementie, een langzaam werkende schildklier, onrust, angst, spierzwakte en aanhoudende (ontstekings)verschijnselen.

Wij hebben ashwaganda opgenomen in ons Darmprotocol, een vijfstappenbehandelplan dat gericht is op het verbeteren van de darmgezondheid en het immuunsysteem. Ashwaganda is een belangrijk ondersteuner tijdens alle stappen.

Adaptogene werking, wat is dat?

Tot de belangrijkste eigenschappen van ashwaganda behoort de adaptogene werking. Adaptogene kruiden zoals ashwaganda vergroten de mogelijkheden van het lichaam om zich aan te passen aan stressoren. Deze stressoren kunnen fysiek (bijvoorbeeld een verwonding of ziekte), psychosociaal (bijvoorbeeld angst), microbiologisch (bijvoorbeeld een vuil stalklimaat) of chemisch (bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen of medicatie) van aard zijn.

Adaptogenen vergroten de (niet specifieke) weerstand tegen stress en verlagen de gevoeligheid van het lichaam voor stressoren. Dit resulteert in een betere bescherming tegen deze stress(oren). Het gevolg hiervan is een stimulerend en versterkend (tonifiërend) effect waardoor lichaam en geest minder vermoeid zijn. En nou juist dit bijzondere kenmerk maakt dat het een waardevolle aanvulling is bij de behandeling van veel (aanhoudende) mentale en fysieke verschijnselen bij dieren.

Het is aangetoond dat de stressbeschermende werking van adaptogenen gerelateerd is aan het in evenwicht houden van het interne milieu van het lichaam. Dit gebeurt via verschillende werkingsmechanismen die (onder meer) in verband staan met de hypothalamus hypofyse bijnier-as (HPA-as). Deze is in stresssituaties verantwoordelijk voor de afgifte van cortisol door de bijnieren. 

De plant, de inhoudsstoffen en waar hij vandaan komt

Ashwaganda is een kleine, houtige struik die tussen de 1 en 1 meter 50 hoog kan worden. De kleine groengele bloemen vormen kleine trosjes. De vruchtjes zijn felrood en ongeveer 6 mm in doorsnede. De belangrijkste inhoudsstoffen van ashwaganda zijn steroïde lactonen (withanoliden en withaferinen), alkaloïden en flavonoïden, verschillende aminozuren en ijzer. Al eeuwenlang worden meerdere plantendelen (en vooral de wortel) van de ashwaganda gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde (ayurveda).

De plant komt van oorsprong uit India en andere Aziatische landen, maar groeit ook in delen van Afrika. Andere namen voor ashwaganda zijn de Latijnse naam Withania somnifera, winterkers of Indische ginseng. De Indiase naam ashwaganda zou verwijzen naar ‘de geur en kracht van een paard’ en zinspelen op de afrodiserende eigenschappen maar zou ook – minder poëtisch – gewoon kunnen verwijzen naar de geur van de wortel.

Bronnen

Principles and practice of phytotherapy, Kerry Bone & Simon Mills

Veterinary Herbal Medicine, Susan Wynn & Barbara Fougere

Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst

MDPI -Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity

NCIM-Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

2 reacties

 1. Leon schreef:

  Ik had nog nooit eerder van de ashwaganda kruid gehoord. Maar na het lezen van dit artikel ga ik het zeker uitproberen bij de katten. Wie weet zijn ze dit jaar wat kalmer en minder angstig met oud en nieuw. https://www.dierengemak.nl/

  • Suus Bettink schreef:

   Beste Leon, we horen graag je ervaringen. Heel rustig Oud en Nieuw gewenst voor jullie allemaal. Hartelijke groet, Suus Bettink

Laat een reactie achter