De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Behandelplan voor de gevoelige huid in de kootholte

Bij nat weer en drassige weides krijgen veel paarden last van een rode gevoelige huid in de kootholte die zeer hardnekkig kan zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak is er sprake van een combinatie van factoren. Het is dus belangrijk om deze te achterhalen alvorens een gericht stappenplan te kunnen volgen.

Stap 1. Stel de oorzaak vast
Een dierenarts kan hierbij helpen door de huid te onderzoeken en eventueel een afkrabsel te maken. Met de uitkomst daarvan kunnen al veel oorzaken worden uitgesloten. Ook is het belangrijk om uit te zoeken of de schrale huid veroorzaakt wordt door inwerking van te veel vocht of irriterende stoffen (‘nat’) of juist veroorzaakt wordt door invloed van de zon en door uitdroging (‘droog’). Dit maakt de maatregelen die genomen moeten worden anders.

Stap 2. Beoordeel de weerstand van het paard
Het ene paard is gevoeliger voor het krijgen van deze schrale huid dan het andere, ook al worden ze op dezelfde stal gehouden. Probeer eens kritisch naar het welzijn van het paard te kijken dat er last van heeft. Zijn er nog andere aandachtspunten? En hoe energiek is het dier? Als de schrale huid hardnekkig aanwezig blijft, is het raadzaam om het afweersysteem een steuntje in de rug te geven, bijvoorbeeld met Multivitaminen & Mineralen Complex Basis Paard & Pony.

Stap 3. Neem maatregelen
Het belangrijkste advies is om ervoor te zorgen dat de paardenbenen droog blijven. Als de benen onverhoopt nat zijn geworden, dep ze dan voorzichtig droog met een zachte handdoek. Probeer wassen tot een absoluut minimum te beperken en zorg voor een droog weiland en een schone stal. Vaak uitmesten en grondig schoonmaken is hierbij essentieel.

Paarden met veel behang blijken gevoelig voor een schrale huid in de kootholte door vocht. Dit komt doordat de sokken van zichzelf waterafstotend zijn, maar als ze in de nattigheid staan (in combinatie met irriterende stoffen zoals ammoniak of schurend zand) wordt de bescherming doorbroken en blijft de huid juist erg nat en verweekt dan gemakkelijk. Bij deze paarden is het belangrijk dat er veel zuurstof bij de kootholte kan komen. Scheer of knip de sokken absoluut niet! Dit kan zorgen voor schuren en rode huid als de haartjes weer aangroeien. Ook het afkrabben van de korstjes is geen goed idee. De korstjes vallen er vanzelf af als de huid eronder hersteld is. Als de oorzaak door droogte komt, vermijd dan zoveel mogelijk direct zonlicht en bescherm ook bij deze variant de plekken tegen irriterende stoffen.

Stap 4. Ondersteunen met middelen
Om te helpen van binnenuit de huid te herstellen is All Septicum het meest effectieve middel.
All Septicum versterkt het immuunsysteem en ondersteunt het reinigen van het lichaam waardoor afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd.
Paarden die regelmatig last van deze gevoelige huid in de kootholte hebben, kunnen ondersteund worden door ze in het voor- en najaar een kuur Drainage Compositum te geven. Deze tinctuur heeft een brede reinigende werking en kan goed worden toegepast voor dieren met een gevoelige huid.
Om uitwendig de huid te helpen herstellen en deze te beschermen en soepel te houden is Zink Zwavelpasta het aangewezen middel. Door de handige tube blijft de zalf schoon, wel zo hygiënisch!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Laat een reactie achter