• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Deel 2: de darmen hebben meer nodig dan alleen probiotica

Vorige keer heb ik jullie verteld over Probio Forte, ons middel met probiotica dat alweer een aantal jaar niet meer in ons assortiment zit. Ook schreef ik over onze wens om een uniek product te ontwikkelen voor honden en katten (en op korte termijn ook voor paarden) dat veel meer kan bieden dan wat enkel goede darmbacteriën te bieden hebben. Graag ga ik nu verder waar ik de vorige keer gebleven ben en neem je een stukje mee in het productontwikkelingstraject…

Onze overwegingen bij de ontwikkeling van een nieuw product

We weten dat in de praktijk probiotica vaak te pas en te onpas worden geadviseerd en gekocht. Uiteraard met de beste bedoelingen, maar je kunt je afvragen of het wel zin heeft om zomaar een middel met probiotica in te zetten bij je dier. Want een dier met klachten zoals bijvoorbeeld diarree, obstipatie, intoleranties en allergieën heeft waarschijnlijk een ontstoken darmwand. En op een ontstoken darmwand kunnen goede bacteriën die jij als probiotica aan je dier wilt geven helemaal niet goed aanhechten! Probiotica hebben namelijk een gezonde darm(wand) nodig om op aan te kunnen hechten en op te floreren, anders creëer je dure poep. Soms zie je in dergelijke situaties wel effect van het geven van probiotica, maar dit effect verdwijnt dan ook weer zodra je stopt met het toedienen. En dát is iets waar wij wat aan willen doen. Dat doen we ook al doordat we ons darmprotocol hebben ontwikkeld waarin je onder meer gaat werken aan het verminderen van ontstekingen in de darmen om uiteindelijk een milieu te creëren waarin goede darmbacteriën wél kunnen aanhechten.

Het darmmilieu en darmflora

Over de darmflora van dieren wordt steeds meer bekend, maar heel veel is ook nog onbekend. Ook zijn er verschillen tussen diersoorten en uiteraard heeft elk dier een eigen unieke darmflora. Buiten de darmflora is ook het milieu in de darmen belangrijk voor de darmflora: de hoeveelheid zuurstof, de zuurgraad in de darmen, maar ook het darmslijmvlies. Dit darmmilieu is onder meer bepalend voor de overlevingskansen en ontwikkeling van (goede) darmbacteriën. En nu begint het je misschien duidelijk te worden dat alleen het geven van probiotica (goede darmbacteriën) vaak geen of weinig zin heeft. Het darmmilieu moet dus eerst op orde zijn!

Interessante stofjes

In het eerste deel van dit drieluik vertelde ik al over de wetgeving en dat er veel probiotische bacteriestammen zijn die van wetswege niet zijn toegelaten voor gebruik bij dieren. Om ons aan de wetgeving te houden zijn we voor wat betreft de keuze voor goede darmbacteriën in een product beperkt tot maar een paar bacteriestammen. Voor honden en katten zijn weer andere bacteriestammen toegelaten dan voor paarden. Zoals ik al eerder aangaf zal het geven van alleen goede darmbacteriën waarschijnlijk onvoldoende zijn om de darmflora structureel te herstellen. Maar niet alleen dat, we willen vooral ook het darmmilieu helpen herstellen en het immuunsysteem ondersteunen! En dáár zijn veel interessante stofjes om uit te kiezen die een fantastische samenwerking kunnen aangaan met goede darmbacteriën.

Ons doel

We wilden een product voor honden en katten ontwikkelen dat de darmgezondheid op een dusdanige manier kan beïnvloeden dat zowel het darmmilieu als de darmflora de gelegenheid krijgen zich op een positieve manier te ontwikkelen en te herstellen. Als gevolg hiervan zal de algehele weerstand van het dier verbeteren. En dát is ons doel! En dit alles is nodig omdat op deze manier ondersteuning geboden wordt bij veel verschillende soorten klachten waaronder intoleranties, allergieën, ontstekingsziekten van de darm, obesitas en spijsverteringsklachten. Ook bij het tegengaan van gedragsproblemen heeft je dier baat bij gezonde darmen. In ons volgende en laatste blog over de totstandkoming van dit product neem ik je mee in de diverse testfasen die we hebben doorlopen en in de keuze voor de grondstoffen.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

2 reacties

 1. Clarahannema schreef:

  Voor een cihuahua van 3 kilo zwaar allergie voor heel veel grassen en veel pollen ze is gesterliseerd en heeft ook epileptiese aanvallen ,kan zij baat bij die nieuwe probotica hebben , ze krijgt een kwart tabletje dagelijks van prednison , volgend mijn dietarts zijn we uit behadeld we hebben alle mdecameten die er zijn geprobeerd maar strak in de ,ente en zomer is het heel erg
  Ik zou haar zo graag van haar probleemaf helpen en van de prednison af hebben
  Grrag advies . Met vr gr clara hannema

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Clara,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat naar dat je hondje al deze klachten heeft!

   Zoals we ook in dit blog uitleggen moet er eerst een bepaalde darmgezondheid zijn bereikt voordat het geven van probiotica optimaal nuttig kan zijn. Zo te lezen is er met je hondje best veel aan de hand. Allergieën vinden hun oorsprong in de darmen en ook is de darmgezondheid van invloed op de hersenen (en andersom). Mijn advies is om een natuurlijk werkende dierenarts te raadplegen om je verder te helpen, de klachten van je hond zijn niet geschikt voor zelfzorg vind ik. Hier kan je een overzicht vinden van natuurlijk werkende dierenartsen in Nederland: https://www.holistischedierenartsen.nl/index.php?page=Dierenartsen&sid=1 .

   Hopelijk kan je hiermee verder. Je bent ook welkom om ons te raadplegen via email of ons telefonisch spreekuur elke woensdag en vrijdag van 9-10.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter