De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

De relatie tussen sport en het microbioom

Is fanatiek sporten wel zo goed voor mens en dier?

Met mijn toenmalige partner heb ik er eindeloze discussies over gehad. Hij als sporthater (ik ben juist gek op sport, hoe gekker hoe liever) bleef maar Midas Dekkers aanhalen. Met het thema ‘ethiek rondom dieren in de sport’ popte deze uitgesproken man (Midas Dekkers, niet m’n ex) weer in m’n hoofd op. Deze bioloog is er namelijk duidelijk over: “sport is een dier gewoon te link”.

 

 

Lichaam boven geest?

Over mensen wordt vaak gezegd dat een gezonde geest in een gezond lichaam huist. Sport heeft hier ook mee te maken. Intensief bewegen kan ontspanning zijn, of juist de lichaamssystemen overbelasten door de inspanning. Dit geldt voor mensen én voor dieren.

De darmen hebben hier verrassend veel mee te maken. De darmen staan onder grote belangstelling van de wetenschap en worden ook wel de tweede hersenen genoemd.
De Franse microbioloog en patholoog René Dubos heeft veel onderzoek verricht naar het microbioom in de darmen en heeft zich ook verdiept in de rol van stress hierin. Hij merkt hierbij op dat het gaat om de ervaring van stress. Er hoeft dus niet per se een leeuw aan te komen, maar alleen al het idee dat er misschien een leeuw zit, kan al genoeg zijn voor het optreden van de verstorende effecten van stress op de darmflora.

Het blijkt dat de gezondheid van de darmen in direct verband staat met de gezondheid van het centrale zenuwstelsel en dat er een relatie is tussen bepaalde depressieve klachten/angsten en problemen in de darmen zoals obstipatie.

Het microboom in de darmen heeft grote invloed op het immuunsysteem, het gedrag, het metabolisme en nog veel meer.

Darmflora vs. microbioom

De darmflora wordt ook wel het microbioom genoemd en dit laatste is eigenlijk een betere benaming. Het bestaat namelijk uit miljarden bacteriën, schimmels en gisten. Bij een volwassen dier kan de darmflora wel 1 tot 1,5 kilo wegen. Al deze beestjes helpen mee met de spijsvertering, houden het darmslijmvlies intact en zorgen ervoor dat schadelijke micro-organismen zoals virussen en wormen niet de overhand krijgen. De nadruk ligt hierbij op het ‘de overhand krijgen’, want het is volkomen normaal en zelfs belangrijk voor een gezond immuunsysteem dat er bijvoorbeeld ook wormen in de darmen aanwezig zijn. Het gaat er dus om dat het geen grote infectie wordt.

Er zijn verschillende factoren die de darmflora kunnen verstoren. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen zoals antibiotica, NSAID’s, prednison en maagzuurremmers. Uiteraard kan ook een ontwormingskuur een verstoorde darmflora geven. Andere oorzaken die de darmflora kunnen verstoren zijn bijvoorbeeld diarree, verkeerde of eenzijdige voeding en natuurlijk stress.
Invloed van stress op het microbioom
Sport, fanatiek trainen, maar ook de stress van een kattenshow of hondenagilitywedstrijd hebben omgekeerd ook grote invloed op de samenstelling van het microbioom.
Het lichaam maakt geen onderscheid tussen fysieke stress (zoals een zware training), mentale stress (onrust in de kudde) en omgevingsfactoren (zoals vervuiling).

Veel voorkomende oorzaken van stress bij paarden zijn bijvoorbeeld:
• extreme weersomstandigheden (zowel extreem warm als extreem koud)
• slechte voeding
• zware training
• reizen
• blessure of ziekte
• vaccinatie en medicijnbelasting
• vervuiling
• alleen gehouden worden
• verhuizing
• onrust in de kudde

Wat kun je hiermee?

Deze inzichten zijn belangrijke handvatten te gebruiken bij een therapie. Er zijn veel voedingsstoffen en kruiden toe te passen en natuurlijk aanpassingen in de levensstijl. Zelfs iemand als Midas zegt dat het gaat om de balans tussen lichaam en geest.

Daarom gaat onze Verdiepingsdag 2018 over Veterinaire Darmgezondheid – do’s & dont’s bij prestatiestress

Op zaterdag 29 september 2018 geeft De Groene Os weer een leerzame en inspirerende dag speciaal voor jou als dierenarts, veterinair therapeut, veterinair student of andere veterinair professional.

Naast een lezing van veterinair Annette van Weezel Errens en besprekingen van casussen met betrekking tot dierenwelzijn, gaat onze eigen dierenarts Suus Bettink je meenemen in haar fascinatie voor het microbioom.
Ze heeft net een darmtherapie-opleiding afgerond en het microbioom is echt haar passie. Elke dag verdiept ze zich in meerdere vraagstukken, zo divers en machtig interessant is het.
Natuurlijk gaat ze kruiden en voedingsstoffen bespreken die je kunt inzetten om een dier te ondersteunen en een eventuele onbalans in het microbioom herstellen.

Omdat deze dag voor professionals (en studenten!) is, is de ticketpagina met informatie vergrendeld met een wachtwoord. Stuur een mail naar info@degroeneos.nl met informatie over je bedrijf of studierichting, we sturen je dan het wachtwoord.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Laat een reactie achter