• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Dierenarts Suus over het coronavirus bij huisdieren

Het is een gekke, bijzondere tijd die we nu met zijn allen doormaken. Door corona zitten veel meer mensen thuis. Deze halve lockdown geeft verbinding en inzichten. Mensen komen meer tot hun kern en waarschijnlijk krijgen de dieren nu meer aandacht omdat ze meer met hun mens samen kunnen zijn.
Door alle mediaberichten kan er ook angst ontstaan. Corona is een nieuw virus waar we nog van alles over moeten leren. Er is veel niet bekend en ik hoop als dierenarts door dit bericht iets meer informatie te kunnen geven over corona bij huisdieren.

Feiten over corona bij dieren

Ik heb de afgelopen dagen 2 webinars gevolgd: 1 van Jean Dodds, een Amerikaanse holistische dierenarts en 1 van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Ik zal de samenvatting van beide geven.

In alle informatie die wordt gegeven is het van belang om een paar dingen goed te realiseren. Hieronder een paar feiten.

 • Een virus kan een cel binnendringen en vermenigvuldigt zich binnen de cel. De cel gaat dood en daardoor komen er in één keer heel veel virusdeeltjes vrij. De gastheer (waar de binnengedrongen cel van is) scheidt nu heel veel virusdeeltjes uit en is besmettelijk voor anderen.
 • Een virus dringt een cel binnen als er een receptor op die cel zit die het virus herkent en kan gebruiken. Als je het virus ziet als een sleutel dan moet hij een slot (receptor) vinden om de deur (de cel) te openen. Is er geen passend slot dan gaat de deur niet open.
 • Het immuunsysteem bestaat uit een aangeboren en een geleerd deel. Het aangeboren deel zijn de witte bloedcellen, zij circuleren door het lichaam en elimineren heel veel binnendringers “on the spot”. Er is dus heel vaak geen kans dat er ziekte ontstaat. Als er wel ziekte ontstaat, gaat een ander deel van het immuunsysteem zich ermee bemoeien (de T- en de B-lymfocyten) en worden er antilichamen gevormd. Dit is het geleerde deel. Deze reactie kost meer tijd en wordt seroconversie genoemd.
 • Een virus kan in een laboratorium worden aangetoond door te kijken of het aanwezig is en ook of het nog actief is (dus of de virussen zich kunnen vermenigvuldigen). Daarnaast kan er onder andere in het bloed worden gekeken of er antilichamen zijn gevormd. Dat betekent dat er een infectie is doorgemaakt.

Besmettingen met corona bij huisdieren

Er zijn de afgelopen tijd berichten in de media verschenen dat dieren besmet kunnen raken met het coronavirus.

Alle besmettingen die gerapporteerd zijn waren dieren die bij een persoon woonden met een coronabesmetting. Bij een deel van deze dieren is geen seroconversie (de bloedwaarden gaan van seronegatief naar seropositief) aangetoond. Ook is het bij een deel niet in het bloed aangetoond, dus kan het zijn dat het virus niet de cellen is binnengedrongen waardoor het zich dus niet heeft kunnen vermeerderen.

Bij bepaalde dieren (katten en nertsen) is er wel aangetoond dat ze besmet kunnen raken, maar dit was experimenteel. Dat betekent dat ze in een laboratoriumsetting dieren besmetten met een hoge dosis virus en er dan een dier in een hok ernaast zetten om te kijken of die dieren ook besmet worden. Dat hoeft niet te betekenen dat het buiten het laboratorium ook zo zal gaan.

En er is in Frankrijk een studentenhuis geweest met 19 studenten, 9 katten en 12 honden waarvan er 11 studenten verschijnselen van een corona-infectie hadden. Bij 2 studenten is het virus ook aangetoond. De katten en honden leven in nauw contact met de studenten. 3 katten hadden milde luchtweg- en maagdarmverschijnselen. Bij geen enkel dier is het virus gevonden.

Er zal meer onderzoek moeten worden gedaan om zeker te weten welke rol dieren spelen in de verspreiding van corona. Tot nu toe zijn de conclusies dat dieren alleen besmet kunnen worden door een mens en dat het niet aannemelijk is dat er tussen dieren besmetting kan optreden of dat een dier een mens weer kan besmetten.

Recent is bekend dat er op een nertsenfarm werknemers besmet zijn toen er nog geen beschermingsmiddelen werden gebruikt. Er wordt nu onderzocht of dat via de nertsen gegaan is als primaire bron of dat via besmette werknemers het virus via de nertsen weer op een mens is overgegaan.

Adviezen om iedereen gezond te houden

Tot er meer bekend is, geldt wat de WHO adviseert: “Be safe, be smart, and be kind, support each other”

Mensen die vermoeden dat ze corona hebben blijven thuis en zullen het contact moeten minimaliseren tussen andere mensen, huisgenoten, huisdieren en andere dieren.

Er hoeft geen angst te zijn om je huisdier te knuffelen of te aaien als er geen ziekteverschijnselen zijn binnen je eigen huishouden.

En dit zijn de tips van de holistische dierenarts geldend voor mens en dier:

 • Zorg voor voldoende rust en slaap
 • Beweeg voldoende
 • Neem voldoende drinken (drainage)
 • Eet gezonde voeding
 • Supplementen die goed kunnen zijn
 • Kokosolie
 • Luteïne
 • Granaatappels
 • Quiercetine
 • Echinacea
 • Zink
 • Colloïdaal zilver
 • Olijf olie extract
 • Extra vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E (met mate)
 • Vitamine B complex
 • IJzer
 • Selenium

Je kunt jezelf en je huisdieren goed ondersteunen door voldoende mineralen en vitaminen binnen te krijgen.

Vragen? We helpen je graag

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

4 reacties

 1. Simone King schreef:

  [Quote] Recent is bekend dat er op een nertsenfarm werknemers besmet zijn toen er nog geen beschermingsmiddelen werden gebruikt. Er wordt nu onderzocht of dat via de nertsen gegaan is als primaire bron of dat via besmette werknemers het virus via de nertsen weer op een mens is overgegaan [ Unquote]

  Kan het ook zijn dat de werknemers de primaire bron waren en elkaar én de nertsen besmet hebben en dat er geen besmetting via de nertsen naar de werknemers is geweest?

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemorgen Simone,
   Ja dat kan zeker en ik denk ook persoonlijk dat het zo gebeurd is. Het probleem nu is dat het virus zich kan vermenigvuldigen in de nertsen. De nertsen hebben daar zeer weinig tot geen klachten van meestal maar kunnen het dus wel overbrengen naar de mens. En dat is de reden van het ruimen: de volksgezondheid. Ik las net in de brief van de tweede kamer dat ze in Nederland gaan stoppen per 2024 met het houden van nertsen. Ik hoop echt van harte dat er niet weer opnieuw gestart wordt na het ruimen. Het is al schrijnend genoeg.
   Hartelijke groet,
   Suus Bettink

 2. Star Siewertsen schreef:

  dank je wel voor het delen van deze kennis>
  ik ben het helemaal eens, en zeg , dat anst een slechte raadgever is.

  Zelf heb ik een gratis cursus gedaan (in het engels) bij Future Learning.
  Voor degene die daar interesse in hebben is hier de link.
  Hier gaat het over feiten en voor mij werkte dat geruststellend. je weet wat te doen
  als je te maken krijgt met deze ziekte.

  https://www.futurelearn.com/courses/covid19-novel-coronavirus

Laat een reactie achter