• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Eet je hond wel eens gras?

Veel honden eten regelmatig gras. We weten niet de precieze reden waarom. Feit is wel dat de verschillende verklaringen ervoor behoorlijk uiteenlopen en de meningen verdeeld zijn.
Er bestaan diverse soorten gras en honden hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde soort. Sommige grassen prikkelen mogelijk de slokdarm en maag waardoor een braakreactie wordt opgewekt. Vaak worden ook kruiden meegenomen in dit graasgedrag. Dit kan een vorm van zelfmedicatie zijn. Zo worden in het voorjaar wel eens reinigende kruiden opgezocht.

Wel of niet uitbraken

Als je hond met grote regelmaat gras eet, zou het goed zijn om eens te kijken of je kunt achterhalen waarom hij dat doet. De eerste vraag die je je dan eigenlijk moet stellen is: wordt het gras uitgebraakt of wordt het uitgepoept? Als het eten van gras gebruikt wordt om braken op te wekken, kan dat verschillende oorzaken hebben.

 • Haren
  Honden likken hun vacht en tijdens deze vachtverzorging kunnen er haren in de maag terechtkomen. Als dit er te veel worden kan de hond gras gaan eten om deze weer kwijt te raken. Je ziet dan de haren tussen de grassprieten in het braaksel.
 • Wormen
  Er zijn verschillende soorten wormen waar honden mee besmet kunnen zijn. In alle organismen komen wormen voor en ze hebben zelfs een functie voor de weerstand van het dier. Het moeten er echter niet te veel worden, want dan wordt het schadelijk. Hoewel de precieze levenscyclus van elke soort worm weer anders is, planten de meesten zich voort in de darmen. Vervolgens worden er eitjes uitgescheiden die dan door een gastheer worden opgenomen (bijvoorbeeld door het eten van poep of snuffelen/likken op een besmette plek). Deze eitjes kunnen uitkomen in de maag. Een verklaring voor het eten van gras is om braken op te wekken om van deze larven af te komen.
 • Lege maag
  Sommige honden eten alleen gras op een lege maag, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg. Dit kan duiden op een geïrriteerd maagslijmvlies. Honden die hier last van hebben kun je helpen door ze ’s avonds nog een kleine hoeveelheid voer te geven. Daarnaast kunnen kruiden je hond helpen. We helpen je graag via ons gratis dierenartsenspreekuur op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00-10.00 op 023-5348469
 • Braken opwekken
  Soms eten honden gras om het braken op te wekken en zo misselijkheid te verminderen. De oorzaak van overgeven kan erg divers zijn.

Gewoon lekker

Het is voor ons mensen misschien moeilijk te geloven, maar gras eten is normaal gedrag voor een hond. Als je hond verder niet misselijk lijkt te zijn, hoef je je geen zorgen te maken. Veel honden vinden het gewoon lekker! Zeker de nieuwe, sappige grassprieten zijn favoriet. In het voorjaar kan dit tot iets te veel enthousiasme leiden, waardoor je hond juist misselijk kan worden van al dat gras in z’n maag. Probeer je hond dan af te leiden met een andere activiteit.

Overspronggedrag

Gras eten kan ook een vorm van overspronggedrag zijn. Overspronggedrag kunnen allerlei gedragingen zijn (zoals gaan snuffelen, rollen of gapen), terwijl dat gedrag in die situatie niet logisch is. Het komt voort omdat je hond even niet weet wat te doen, een soort intern conflict. Dit kan met stress te maken hebben en een manier zijn dit te laten afvloeien, maar kan ook dat 2 gedragingen om voorrang ‘vechten’. Bijvoorbeeld als jij je hond bij je roept, maar hij wil nog niet naar huis en dus iets heel anders gaat doen.
Als het overspronggedrag met stress te maken heeft, is het aan te raden dit, binnen de perken, toe te laten omdat het stress helpt verminderen.

Gevaren van gras eten

Is je hond een rasechte gras-eter? Let er dan wel op dat hij dit alleen doet op plekken waar geen auto’s voorbijrazen in verband met neergeslagen uitlaatgassen. In agrarische gebieden moet je alert zijn op velden die mogelijk bespoten worden met pesticiden.

Ze zijn al eerder genoemd: wormen. Vanwege het risico dat je hond gras zou kunnen eten dat besmet is met wormeneitjes, is het geen overbodige luxe om je hond regelmatig te ontwormen. Er zijn steeds meer bedrijven gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek naar wormen. Aan de hand van een ontlastingsonderzoek kunnen ze een verantwoorde ontwormingskuur voor je dier adviseren. Je kunt ook bij je dierenarts vragen naar een onderzoek en een gericht ontwormingsadvies. Op deze manier ontworm je voldoende zonder resistentie in de hand te werken.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

6 reacties

 1. Jacques De Wintere schreef:

  Al mijn Spaanse Waterhonden eten af en toe wel eens wat gras, en meestal wordt het daarna weer uitgebraakt. Eén van hen vindt het eten van bepaalde zuurstofplanten die zij uit mijn visvijver haalt ook héél lekker! En de bladeren van de Dahlia bloemen staan ook op haar menu. Eerst maakte ik me daar zorgen over, maar ze doet dat nu al een tijdje, en schijnt er geen ongemakken van te hebben. Het wordt ook niet uitgebraakt. Waarom zou ze dat eigenlijk doen ?

 2. Melody Cool schreef:

  Beste Jacques,

  Bedankt voor je bericht!
  Let vooral op dat je hond geen giftige planten gaat eten. Gelukkig is Dahlia weinig giftig voor dieren.

  Het eten van allerlei verschillende planten kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het aangeleerd gedrag. Ze hebben simpelweg ontdekt dat het lekker is. Meestal is het gedrag dan ontstaan als de hond nog jong is.
  Zeker bij waterplanten is het vaak ook gewoon lekker sappig voor ze. En het kan ook zogenaamd oversprong gedrag zijn (om iets te doen hebben als ze ergens spanning van ondervinden) óf juist als ze zich vervelen.

  Met vriendelijke groet,
  Melody

 3. Ineke Klaassen schreef:

  Weet niet wat ik lees, regelmatig ontwormen? Wat een belasting voor de lever en nieren en preventief ontwormen is grote onzin, geen wormen, niet ontwormen! bravecto wordt ook wel gebruikt om te ontwormen, wat een bende is dat! Gaan veel honden of katten dood van! Dacht dat de groene os toch wel beter zou weten, jammer dit!

  • Melody Cool schreef:

   Beste Ineke,

   Niemand adviseert hier Bravecto. Er staat dat onderzoek wordt aangeraden, dus dat is ook geen preventief ontwormen. Het klopt dat teveel ontwormen een grote belasting is voor het lichaam, maar een worminfectie is ook niet mis en kan wel degelijk de oorzaak van graseten zijn.

 4. Marit schreef:

  Ik ontworm wel op regelmatige basis hoewel ik nu lees dat dat ongezond is. Stomme vraag misschien maar hoe weet ik dat mijn hond wormen heeft?

Laat een reactie achter