• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Voor een gezonde huid, hormonen en veel meer! Het gebruik van gammalinoleenzuur (GLA) voor je dier

Gammalinoleenzuur (GLA) is een stofje dat veel goeds voor jezelf en je dier kan betekenen! Niet veel mensen kennen deze stof en daarom willen we deze gelegenheid aangrijpen om het beter uit te leggen.

Wat is gammalinoleenzuur?

Gammalinoleenzuur is een vorm van onverzadigd omega-6-vetzuur. In theorie kan het lichaam zelf gammalinoleenzuur vormen, maar het gebeurt regelmatig dat deze aanmaak tekortschiet. Een van de mogelijke manieren waarop je dat kunt merken is een droge, schilferige huid.

De reden dat de aanmaak door het lichaam gemakkelijk tekort kan schieten is dat er veel verschillende stofjes (co-enzymen) nodig zijn om dit proces goed te laten verlopen. Het lichaam heeft de hulp van magnesium, vitamine B6, vitamine B3, zink, selenium, vitamine C en E nodig om linolzuur om te zetten in gammalinoleenzuur. Hier is ook nog een bepaald co-enzym (delta-6-desaturase) bij nodig, wat niet alle mensen en dieren in dezelfde mate aanmaken.

Bij het aanmaakproces van gammalinoleenzuur in het lichaam komen bepaalde stoffen vrij: eicosanoïden, een groep hormoonachtige stoffen die ook een minder gunstige werking kunnen hebben. Direct gammalinoleenzuur geven kan dus een goed idee zijn. Het komt niet veel voor in voeding: alleen in borage (komkommerkruid), teunisbloem en zwarte bessenzaden.

Gezonde huid, gezonde hormonen

In het lichaam wordt GLA omgetoverd tot prostaglandinen type 1 en 3. Deze stoffen helpen bij het reguleren van ontstekingen. En de mate van gevoeligheid voor ontstekingen speelt weer een belangrijke rol bij gezondheid en ziektes.

Deze prostaglandines doen nog meer in het lichaam, zo spelen ze een rol in de hormoonhuishouding, hebben ze een effect op het verwijden van de bloedvaten en reguleren ze het immuunsysteem.

Extra gammalinoleenzuur geven kan een goed idee zijn:

  • als je dier wat ondersteuning voor een gezonde huid kan gebruiken
    Bijvoorbeeld bij schilfers, roodheid, jeuk en allergische klachten. Wij hebben ook goede ervaringen bij het inzetten bij  problemen met de voetkussentjes.
  • als onderdeel van een behandelplan bij bewegingsklachten
  • bij vrouwelijke dieren om de hormoonbalans te ondersteunen

Teunisbloemolie

Teunisbloem is een van de weinige voedingsmiddelen die een rijke hoeveelheid gammalinoleenzuur bevat. In de zaden zit 7 tot 14% gammalinoleenzuur. Het is in vergelijking met borage een redelijk voordelige keus, wat fijn is als je het langere tijd wilt geven of aan een groot dier in een hogere dosering.

In een product kan teunisbloemolie goed worden aangevuld met vitamine E. Deze vitamime helpt de olie op een natuurlijke manier goed te houden en het helpt als co-enzym in het lichaam.

Teunisbloemolie kan ook prima uitwendig gebruikt worden om de huid te verzachten en te helpen herstellen.

Wanneer kun je beter geen extra gammalinoleenzuur geven?

Het kan de werking van sommige medicatie versterken. Gelijktijdig gebruik kun je dan beter vermijden of je kunt er alert op zijn en waar nodig de doseringen aanpassen. Dit is het geval bij Prednison en NSAID’s.

In hoge doseringen heeft teunisbloemolie een bloedverdunnend effect. Daarom moeten hoge doseringen vermeden worden in de 14 dagen voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep of bij het gelijktijdig gebruik van bloedverdunnende medicatie.

Vetzuren kunnen snel oxideren. Let er bij het uitkiezen van een supplement op dat er een antioxidant is toegevoegd (zoals vitamine E), op die manier voorkom je oxidatie ook in het lichaam, waardoor het product een positief i.p.v. negatief effect heeft.

Bij normale doseringen kun je teunisbloemolie gebruiken tijdens dracht en lactatieperiode, bij hogere doseringen zijn geen veiligheidsgegevens bekend, dus dat is af te raden.

Heb je vragen over GLA?
Bel naar ons gratis dierenartsenspreekuur iedere maandag, woensdag en vrijdagochtend van 9.00-10.00 op 023-534846

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!