• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Waar je misschien niet zo snel aan denkt bij geluidsangst bij honden

Geluidsangst bij honden komt veel voor. Veel honden zijn bang voor harde geluiden: onweer, vuurwerk, de stofzuiger, geweerschoten en ga zo maar door. Van veel van deze geluiden is het ook best logisch dat je hond schrikt: het is vaak hard (en je hond hoort nog veel beter dan jij) en het is vaak plotseling. De meeste honden herstellen weer snel na zo’n plots hard geluid als ze merken dat er verder niks aan de hand is. Als je hond angstig blijft, enorm in de paniek schiet en/of van veel verschillende dingen schrikt, kan dat een flink negatief effect hebben op het welzijn en is het tijd om in actie te komen.

Vuurwerkangst

Door de jaren heen hebben we bij De Groene Os veel mensen geadviseerd over geluidsangst bij hun hond en hier ook over geschreven. Vooral in de weken voorafgaand aan Oudjaar stromen de vragen binnen van bezorgde diereigenaren omdat hun beestjes doodsbang zijn van vuurwerk.
Als je op zoek bent naar een stappenplan om je dier de jaarwisseling door te helpen, vind je die hier.

Er valt zo veel te vertellen en te leren over angst bij honden, voor dit artikel wil ik graag focussen op een aantal punten die misschien nog niet zo bekend zijn.

  1. Niet alleen geluid
    Vaak is het zo dat wat een hond angstig maakt, niet alléén het geluid is. In het geval van angst voor onweer is er niet alleen een knal van de donder, maar vaak ook storm en bliksemflitsen, zelfs de luchtdruk is anders. Dit geldt ook bij vuurwerkangst: de kruitdampen hangen in de lucht, er zijn lichtflitsen en mensen doen vaak ook anders en gedragen zich opgewonden. Dit is goed om te weten, omdat deze situaties vaak niet goed te trainen zijn en wat lastiger om te behandelen. Je zult dus – om het handelbaar te houden voor je hond – meer moeten doen met management, zoals een veilige plek creëren voor je hond en op tijd leuke afleiding geven.
  1. Angst die toeneemt bij ouder worden: heeft je hond misschien pijn?
    Natuurlijk zijn er honden die van jongs af aan angstig zijn voor harde geluiden of die dit in de pubertijd ontwikkelen. Je ziet dit vaak gebeuren bij honden die niet in een normale, huiselijke omgeving zijn opgegroeid zoals honden uit de broodfok. Daarnaast is er een groep honden waarbij de angst erger wordt naarmate ze ouder worden. In sommige gevallen kan het zijn dat (beginnende) dementie een rol speelt, maar veelal is er sprake van pijn. Ik zal uitleggen hoe dat zit: Honden, zoals eigenlijk alle dieren, hebben van nature de neiging om pijn zo lang en zo goed mogelijk te verbergen. Naarmate je hond ouder wordt, kan het dus goed zijn dat er een punt is waarop je hond al wat (beginnende) pijnklachten heeft, maar dat je dat nog niet zo door hebt. Een beetje afhankelijk van de hond is het goed om extra alert te zijn op dit soort pijnklachten vanaf dat je hond zo’n 4 jaar oud is.Maar goed, je hond kan dus mogelijk verborgen pijnklachten hebben. Bij een schrikreactie verstijven plots de spieren en dat kan zorgen dat je hond dan dus ook pijn voelt. Die pijn kan zelfs nog wat langer aanhouden nadat de schrik eigenlijk alweer verdwenen is. Dat kan er ook voor zorgen dat de angst groeit: als dit een paar keer gebeurt kan de hond de pijn ook gaan verwachten en de hond angstiger worden.
  1. Je hond fysiek helpen
    Als je denkt dat je hond wel eens pijn zou kunnen hebben, is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts voor controle. Vooral artrose-achtige klachten, pijn aan het bewegingsapparaat komen vaak voor. Ook preventief een regelmatig bezoek aan een manueel therapeut kan helpen. Kruiden kunnen fantastisch werk doen naast een duidelijke diagnose en behandeling van de dierenarts. Dit geldt zowel bij pijnklachten alsook angst.Op deze plaats kunnen we in verband met de strenge Europese Claimsverordening helaas niet meer vertellen over specifieke producten. We verwijzen je hiervoor door het gratis spreekuur met onze dierenarts Lieselot:  iedere woensdag van 9.00 -10.00 op 023-534 8469. Één op één mogen we je namelijk deze informatie wél geven. Wil je meer lezen over hoe om te gaan met vuurwerkangst? Dit is een goed artikel van Doggo.nl met do’s en don’ts.
  1. Houd het veilig met vuurwerk
    Een ander punt waar het nog weleens misgaat, heeft te maken met veiligheid.
    Ieder jaar raken er helaas honden gewond, vermist of erger omdat ze schrikken van vuurwerk of van een ander hard en onverwacht geluid. Denk hierbij aan het gesloten houden van de voordeur en indien mogelijk ook de tussendeur, bijvoorbeeld als je even de deur open moet doen.
    Maar ook: maak een veilig nest voor je hond op een plaats die hij of zij kiest.
  1. Wees driedubbel alert met uitlaten
    Honden met geluidsangst kunnen tijdens het uitlaten zo schrikken dat ze in paniek wegrennen en in die paniek heel moeilijk te bereiken zijn. Dit wil je echt niet meemaken en het valt niet te onderschatten hoe onverwacht honden in angst kunnen reageren.
    Zorg dus voor goed zittende tuigjes en halsbanden. Als je weet dat je hond bang is voor vuurwerk of onweer, kun je er op die momenten voor kiezen je hond niet los te laten lopen. Wees ook extra kritisch waar je je hond loslaat als je weet dat die angst er inzit. Hier in de gemeente zijn helaas een aantal ‘uitren-plaatsen’ langs wegen, die absoluut niet veilig zijn en zeker niet voor honden die kunnen schrikken (en dat doet praktisch iedere hond).

  

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!