De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Gezocht: Paarden met (of gevoeligheid voor) HOEFBEVANGENHEID (laminitis)

Animal Health Pro is op zoek naar paardeneigenaren die mee willen doen aan een wetenschappelijk onderzoek naar hoefbevangenheid/laminitis. Heeft jouw paard deze klachten of ken je iemand met een paard dat ieder jaar (’16-’17) klachten van hoefbevangenheid heeft, lees dan verder.

 

 

 

 

 

 

Waardoor ontstaat een stofwisselingsprobleem?
Er is veel onderzocht en geschreven over de omgevingsfactoren die hoefbevangenheid (HB) in de hand kan werken en hoe je deze omgevingsfactoren het best kunt beïnvloeden en behandelen om HB onder controle te krijgen.

Nu heeft Nanne Boekholt, veterinair osteopaat bij Team de Dierenosteopaat, in de afgelopen drie jaar diverse gevallen van hoefbevangen paarden bezocht en behandelt. Zij vroeg zich daarbij steeds het volgende af:

 • Waarom krijgt dit paard HB en de andere paarden in de wei niet?
 • Wat gebeurt er in het lichaam van dit paard, waardoor de suikers tot een probleem in de hoeven zorgen?
 • Welke lichaamssystemen zijn verstoord en hoe kan ik dit van binnenuit beïnvloeden zodat het lichaam weer
  ‘normaal’ reageert op inname van suikerachtige stoffen.

Van daaruit ontstonden een aantal hypotheses, die zij graag wil laten onderzoeken. Vandaar dat we nu gaan proberen een pilotstudie te doen naar de lichaamssystemen die in verband worden gebracht met het ontstaan en/of in standhouden van hoefbevangenheid.

Hoe gaat dit onderzoek in zijn werk?
Allereerst zoekt Animal Health Pro minimaal 30 paarden die in de afgelopen twee jaar symptomen van HB hebben gehad. Er gaat een drietal osteopaten deze dieren onderzoeken op het (dis)functioneren van een viertal lichaamssystemen die in relatie worden gebracht met HB. Naar aanleiding van deze analayse zal een ‘nieuwe behandelmethode’ ingezet worden. Het osteopatisch en orthomoleculair beïnvloeden van deze verstoorde lichaamssystemen zou ertoe moeten leiden dat de gevoeligheid voor HB duurzaam wordt hersteld. Deze interventie zal worden getoetst op resultaat en duurzaamheid over een periode van drie jaar.

Waarom eerst een pilotstudie?
Het onderzoek zal begeleid worden door een extern en onafhankelijk onderzoeksbureau, Building Blocks Ecology. Als de pilotstudie relevant en haalbaar is, zal daarna het onderzoek breder worden uitgerold, mogelijk i.s.m. de Universiteit van Wageningen.

Mocht je een paard hebben dat aan deze criteria voldoet en heb je interesse in deelname, mail dan naar info@dedierenosteopaat.nl o.v.v. onderzoek hoefbevangenheid.

De onderzoeksopzet zal dan naar je worden gemaild. Mocht je na het lezen van de opzet nog steeds interesse hebben, dan kun je een webinar bijwonen. In deze webinar zal dieper in worden gegaan op de inhoudelijke en praktische invulling van dit onderzoek. Pas daarna beslis je of je daadwerkelijk mee wilt doen.

Animal Health Pro en Team de Dierenosteopaat hopen hiermee meer inzicht te krijgen in de interne verstoring van de stofwisseling bij paarden die HB krijgen en daarmee meer informatie en behandelmogelijkheden te kunnen aanbieden om in de toekomst paarden duurzaam te kunnen laten herstellen van hoefbevangenheid.

6 reacties

 1. Sandra Dernison schreef:

  Ik heb 2 ponies die in de zomer geen last hebben van hb, maar juist in de winter als het vriest! Eentje is net hersteld, de ander is nog herstellende

 2. Hanneke Gleysteen schreef:

  Mijn lipizzaner merrie is verleden jaar zomer hoefbevangen geraakt best wel in erge mate. op dit moment staat ze weer op de butazone buut omdat ze niet weer lekker loopt. ze is vandaag naar de smid geweest en die heeft er weer een ander soort zooltje onder gezet waardoor ze niet zo doorzakt rechts voor. verder is ze wel blij en vrolijk als ik aan kom. mijn merrie heb ik zelf gefokt en ze is geboren op 21 april 2003 een maand te vroeg.

 3. Annemiek schreef:

  Mijn paard heeft ppid en is licht bevangen geweest. Ik heb wel interesse en ontvang graag de info.

 4. Eric Lammertsma schreef:

  Momenteel hebben we vier paarden in de opvang die allen elk jaar hoefbevangen zijn geweest. Nu staan ze op hooi en vitaminen en mineralen. Hopelijk gaat het nu beter met hen.
  Mogelijk kunnen zij meedoen met het onderzoek.

 5. Sandra Hoofdman schreef:

  Mijn Fjord is chronisch bevangen maar gaat op het moment heel goed. Ze heeft Chusing en HAD insulineresistentie maar daar is ze vanaf door disipline in voer, hooi en beweging.Toch moet ik altijd op mijn hoede blijven en voorzichtig zijn. Ze heeft speciale ijzers voor die helpen haar prima en daardoor heeft ze geen pijn. Ik ben erg geïnteresseerd in jullie onderzoek.

 6. Melody Cool schreef:

  Bedankt voor jullie reacties!
  Dit is niet ons eigen onderzoek. Voor meer informatie of aanmelden graag mailen naar info@dedierenosteopaat.nl o.v.v. onderzoek hoefbevangenheid.

Laat een reactie achter