• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling

Help! Mijn hond doet aan reverse sneezing, wat kan ik doen?

Reverse sneezing (of inspiratoire paroxismale ademhaling) is een aandoening die met name bij honden, maar heel soms ook bij katten voorkomt. Veel diereigenaren maken zich grote zorgen als ze hun hond of kat de bijbehorende rare geluiden en bewegingen zien maken en niet weten wat het is, het ziet er beangstigend uit doordat het lijkt of je hond stikt of een astma-aanval heeft.

Is het een ernstige of zorgelijke aandoening? Wat is de oorzaak en wat is eraan te doen? In dit blog ga ik uitgebreid de ins-en-outs van reverse sneezing met je bespreken.

 

 

Wat is reverse sneezing en hoe ziet het eruit?

Reverse sneezing is een symptoom van een onderliggende oorzaak. De oorzaak kan heel divers zijn en hier zal ik later in dit artikel verder op in gaan. De naam reverse sneezing zegt het al; het betreft eigenlijk een omgekeerde nies. In plaats van dat bij “gewoon” niezen de lucht naar buiten wordt geblazen, wordt de lucht bij een reverse sneeze naar binnen geblazen. Je kunt het zien als een heel geforceerde inademing door de neus, waardoor een rochelend of snurkend geluid wordt veroorzaakt. Het niezen vindt plaats ter hoogte van de nasopharynx (dit is de neuskeelholte, het gebied tussen de neusholte en het zachte verhemelte) en ontstaat als reactie op een prikkel van het slijmvlies in dit gebied. De spieren van het keelgebied gaan door deze prikkel in een kramptoestand over, waardoor een vernauwing van de luchtpijp ontstaat.

Reverse sneezing ziet er typisch uit, een hond gaat wijdbeens met de ellebogen naar buiten gericht staan, het hoofd en de nek zijn gestrekt in een poging om meer lucht binnen te kunnen krijgen. Soms zijn ook uitpuilende ogen zichtbaar. Door de vernauwde luchtpijp is het niet mogelijk om een volle teug lucht binnen te krijgen, de hond zal vervolgens proberen geforceerd door de neus te gaan ademhalen waardoor het snurkende (of rochelende) geluid ontstaat. Een aanval van reverse sneezing kan enkele seconden tot ongeveer 2 minuten duren en stopt meestal vanzelf.

 

 

Dit is een voorbeeld van reverse sneezing:

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

Rasgevoeligheid?

Reverse sneezing kan bij alle honden voorkomen maar wordt vaker gezien bij kleinere honden (waarschijnlijk omdat ze een smallere keel en luchtpijp hebben) en brachycephale (kortsnuitige) rassen zoals bijvoorbeeld de Boxer, Mopshond, Franse- en Engelse Bulldog. Kortsnuitige rassen hebben (naast andere gezondheidsklachten) vaak ernstige schedel en snuitafwijkingen, dit neemt grote gezondheids- en welzijnsrisico’s met zich mee.

De grote gevoeligheid van brachycephale rassen voor reverse sneezing ontstaat doordat deze rassen een verlengd zacht verhemelte en een nauwe luchtpijp hebben. Het verlengde zachte verhemelte kan soms door het ademhalen in hun keel gezogen worden waardoor een aanval van reverse sneezing kan ontstaan.

De oorzaken

De oorzaken van reverse sneezing zijn heel divers en meestal niet ernstig. In de meeste gevallen hoef je je dus geen zorgen te maken. Na een aanval zijn de meeste honden weer helemaal zichzelf, er lijkt niets gebeurd te zijn.

Naast rasspecifieke gevoeligheid (zoals hierboven besproken) zijn triggers voor het ontstaan van reverse sneezing bijvoorbeeld externe prikkels die het neus- en keelgebied irriteren zoals allergieën, stofmijt, een grasaar in de neus, eten (inclusief voedselintoleranties) en drinken, rook, pollen, parfum, schoonmaakmiddelen, geurkaarsen, luchtverfrissers, opwinding, plotseling wakker worden, een verminderde conditie hebben, een te strakke halsband, flexlijnen of trekken aan de lijn. Maar ook een (te) snelle temperatuurswisseling van warm naar koud of andersom. Vaccinaties zoals de Rabiës-vaccinatie of de kennelhoestneusspray kunnen als bijwerking ook reverse sneezingklachten geven.

Interne prikkels of oorzaken die kunnen leiden tot reverse sneezing zijn bijvoorbeeld neusafscheiding of -infecties, tumoren, poliepen, neusmijten, tracheacollaps (een luchtpijpaandoening waarbij de luchtpijp samenklapt), kennelhoest, hartaandoeningen en astma.

Is reverse sneezing te voorkomen?

In sommige gevallen is reverse sneezing te voorkomen, zeker als het uitwendige prikkels betreft en zelfs ook bij een aantal interne prikkels (zoals een infectie) kan de kans erop worden verkleind door de weerstand zo sterk als mogelijk te krijgen en te houden.

Onze tip is om, als je hond regelmatig omgekeerd niest, goed op te letten wat kort daarvoor gebeurd is en waar je hond op dat moment is om eventuele triggers te achterhalen. Als je dit eenmaal inzichtelijk hebt dan kan je er in veel gevallen ook voor zorgen dat je maatregelen neemt waardoor het minder of niet meer voorkomt.

De slijmvliezen van de luchtwegen spelen een belangrijke rol bij reverse sneezing. Als de slijmvliezen (en dus ook de weerstand van een dier) gezond zijn dan krijgen zowel externe als een aantal interne prikkels minder kans. Het is dan ook heel belangrijk om de slijmvliezen zo gezond als mogelijk te houden. De basis van gezonde slijmvliezen ligt in de darmen, een optimale darmgezondheid is dus heel belangrijk! Voeding vormt hierin de basis. Verderop in dit blog zal ik hier verder op ingaan.

Heeft een hond er zelf last van?

Je hond ondervindt tijdens een aanval van reverse sneezing last omdat er een gebrek is aan voldoende zuurstof, wat kan leiden tot angst bij je hond. Het is belangrijk om als verzorger van je hond in dit geval zo rustig als mogelijk te blijven, als je zelf bang wordt of in paniek raakt kan dit de situatie voor je hond juist verergeren. Honden zijn (net als andere dieren) heel gevoelig voor jouw stemming en zullen daarop reageren. Wees dus vooral je meest kalme zelf en je zult in de meeste gevallen zien dat de aanval vanzelf overgaat en je hond weer snel zichzelf is, alsof er niets is gebeurd. Voor de brachycephale rassen die helaas al zeer gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen en voor honden die al luchtwegklachten hebben, is reverse sneezing extra belastend.

Hulp bieden tijdens een aanval

Het allerbelangrijk om te doen tijdens een aanval: blijf rustig! Vanuit deze rust kan je zacht tegen je hond praten en bijvoorbeeld zachtjes de keel masseren om te helpen de kramptoestand van de keel op te heffen.

Je kan ook heel kort (max. 1 seconde) de neus even dichtknijpen, dit zorgt ervoor dat je hond een slikbeweging maakt waardoor de irritatie wordt opgeheven en de aanval stopt. Mocht de aanval niet snel stoppen dan kan je zacht een paar van je vingers op de tong leggen en een zachte druk naar beneden geven; hierdoor zal je hond de mond verder openen waardoor lucht beter de neus in kan en de aanval kan stoppen. Doe dit alleen als je weet dat je hond je niet gaat bijten en niet al te angstig of gestrest is! Meestal zijn al deze maatregelen niet nodig en kunnen zelfs bijdragen aan meer stress, zeker ook als je een hond hebt die een aanraking aan en rond de kop niet fijn vindt.

Wanneer is het nodig een dierenarts te raadplegen?

Omdat reverse sneezing meestal geen ernstige oorzaak heeft is het vaak niet nodig je dierenarts te raadplegen. Na een aanval, die in de meeste gevallen vanzelf stopt, ziet je hond er ook uit alsof er niets is gebeurd. Mocht je hond na een aanval wel afwijkend gedrag laten zien dan is dat reden om verder te kijken naar de oorzaak en je dierenarts te raadplegen. Of als je hond het nooit eerder heeft gedaan en er ineens mee begint of als de frequentie of duur van de aanvallen ineens toeneemt.

Zichtbare neusuitvloeiing of andere luchtwegklachten zijn ook reden om contact op te nemen met je dierenarts. Het is belangrijk om de normale ademgeluiden, bewegingen en frequentie van je hond te kennen. Een verandering hierin is belangrijk om te bespreken met je dierenarts.

Het is altijd handig om te proberen een video-opname te maken van de reverse sneeze van je hond en dit aan je dierenarts te laten zien. Dit kan helpen bij het stellen van een diagnose.

Preventie!

Met mijn grote hart voor dieren, net als iedereen die dit artikel leest, wil ik dit toch graag als eerste noemen: de grote en belangrijke rol van een bewuste hondenfokkerij. Niet fokken op steeds extremer wordende uiterlijke kenmerken, zeker ook bij de kortsnuitige rassen, maar fokken op GEZONDHEID. Kortsnuitige rassen hebben ongelofelijk veel gezondheids- en welzijnsproblemen, waarvan reverse sneezing nog een van de mildere klachten is.

Op de website www.dierenrecht.nl kun je op hondenras zoeken en een beeld krijgen van de rasspecifieke gezondheidsproblemen. Gelukkig is er wetgeving en komt hier steeds meer aandacht voor en handhaving op. Ook jij hebt hier een grote en belangrijke rol in. Je kunt kritische vragen aan een potentiële hondenfokker stellen en zelf bewuste gezondheidskeuzes maken in waar je een hond aanschaft en voor welk ras je kiest.

Ook is het, zoals ik al eerder noemde, in het kader van preventie belangrijk om te kijken of er uitlokkende triggers zijn voor een aanval van reverse sneezing die je kan gaan herkennen bij je hond.

De natuurlijke aanpak: aandacht voor darmgezondheid

Wist je dat ongeveer 80% van de weerstand wordt bepaald in de darmen van je hond? En dat ook een goede kwaliteit van alle slijmvliezen in het lichaam begint bij een goede darmgezondheid? Reverse sneezing is een overprikkeling van de slijmvliezen van de nasopharynx. Het is dus belangrijk om je hond in ieder geval te ondersteunen door de weerstand en darmgezondheid zo gezond als mogelijk te krijgen en te houden, zeker als je hond vaak last heeft van reverse sneezing. Hierbij is het belangrijk om kritisch te zijn op alle factoren die de weerstand (en dus darmgezondheid) kunnen ondermijnen en een gezonde leefstijl te hanteren. Voeding speelt hierin een grote rol, dit vormt de basis voor een goede gezondheid!

Wil je weten welke natuurlijke ondersteuning wij te bieden hebben met onze supplementen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Bronnen:

Dr. Becker Discusses Reverse Sneezing

https://peterdobias.com/blogs/blog/holistic-approach-to-treatment-of-reverse-sneezing-in-dogs

https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/165/332/RUG01-002165332_2014_0001_AC.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_sneezing#:~:text=Reverse%20sneezing%2C%20also%20known%20as,the%20muscle%20and%20throat%20meet.

https://www.dierendokters.com/honden/ziekten/reverse-sneezing-bij-de-hond

https://www.dap-argus.be/reverse-sneezing/

https://www.petmd.com/dog/general-health/reverse-sneezing-dogs-it-normal

https://richmondvalleyvet.com/2019/04/23/reverse-sneezing-in-brachycephalic-dogs/

https://firstvet.com/us/articles/reverse-sneezing-in-dogs

https://www.pet-medcenter.com/reverse-sneezing—tracheal-collapse#:~:text=Some%20dogs%20can%20have%20elongated,stops%2C%20the%20spasm%20is%20over.

https://chfa.net/resources/blog/441-reverse-sneezing-in-dogs-what-it-sounds-like-and-what-to-do

https://www.bartonheights.com/site/blog/2022/04/25/all-about-the-reverse-sneeze-in-dogs#:~:text=The%20reverse%20sneeze%2C%20or%20paroxysmal,because%20they%20have%20smaller%20throats).

https://www.lonetreevet.com/blog/the-reverse-sneeze-what-it-is-and-when-to-worry/

https://veterinarypartner.vin.com/default.aspx?pid=19239&id=4952493

https://www.thomasvillevet.net/site/blog/2021/08/15/dog-reaction-bordetella-vaccine-shot-side-effects

https://www.knmvd.nl/eindrapport-criteria-fokken-met-kortsnuitige-honden/

https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2020/05/22/nvwa-geeft-handvatten-voor-naleven-fokverbod-kortsnuitige-honden

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/succes-rechtszaak-dierrecht-nvwa-moet-fokkers-franse-bulldogs-inspecteren

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/rood-licht-voor-kortsnuiten-fokkers-gaan-voor-groen

https://www.dierenrecht.nl/rashonden/franse-bulldog

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/koop-geen-kortsnuitige-hond

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/rijksoverheid-waarschuwt-koop-geen-kortsnuit

https://www.uu.nl/organisatie/veterinaire-service-en-samenwerking/patientenzorg/expertisecentrum-genetica-gezelschapsdieren/projecten-en-diensten/petscan/scoringsformulier-kortsnuitige-honden

Eén reactie

  1. Smit schreef:

    Onze Golden Retriever heeft het vroeger vaak gehad. Advies van de homeopatische dierenarts: over de keel strijken, dan gaat de hond slikken.
    Dit is minder heftig dan zijn neus even dichtknijpen. Door een paar keer over de keel te strijken kreeg hij wel aandacht en verlegde zijn focus op het slikken.

Laat een reactie achter