• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Hulpvraag van de maand: Help! Mijn hond is angstig voor van alles. Hebben jullie advies bij vuurwerkangst?

Bij De Groene Os krijgen we dagelijks veel vragen over diergezondheid en hoe dit op een natuurlijke manier ondersteund kan worden. Gelukkig weten jullie ons goed te vinden en helpen we jullie graag verder met advies! Het lijkt ons dan ook leuk en leerzaam als jullie kunnen meekijken met de hulpvragen die we zoal ontvangen en met de adviezen die we vervolgens geven en onze gedachten daarbij. Onderstaande hulpvraag is zo’n voorbeeld en gaat over een angstige hond en meer specifiek advies bij vuurwerkangst.   Deze mensen zochten advies bij vuurwerkangst.

De hulpvraag en onze reactie hebben we iets aangepast en uiteraard geheel anoniem gemaakt. Vanwege de claimswetgeving kunnen we niet de middelen noemen die we hebben geadviseerd, maar ben je hier nieuwsgierig naar, neem dan gerust contact met ons op.

Angstige Bordercollie

“Wij hebben een Bordercollie die heel angstig is voor van alles en nog wat, vooral voor weersveranderingen, laagvliegende vliegtuigen, onweer en in extreme mate voor vuurwerk. Ze is 6 jaar en we hebben in de loop van de jaren al van alles geprobeerd aan pillen en supplementen, zowel via de dierenarts als zelfstandig, maar we hebben helaas het gevoel dat het allemaal helemaal niets helpt.

Momenteel ben ik me aan het oriënteren op kruidenmogelijkheden en etherische oliën. Over beide heb ik goede dingen gehoord. Kunnen jullie mij een advies geven? Vooral rond oud en nieuw (vanaf eind november tot begin januari) zitten wij echt met de handen in het haar. Op het hoogtepunt van het vuurwerkgeknal wil onze hond alleen naar buiten als ze echt in hoge nood is; ze poept of plast en springt zo snel mogelijk weer terug de auto in. Rond oud en nieuw is er dus sprake van hele erge angst en stress. Ik realiseer me dat het niet verholpen zal worden, maar ik wil het wel graag dragelijk  voor haar maken. Ik hoop dat jullie me advies over vuurwerkangst kunnen geven.”

Advies bij vuurwerkangst

Wat naar voor je hond en jullie, ik kan me goed voorstellen dat je met de handen in het haar zit! Mijn beste advies is eigenlijk om een goede hondengedragstherapeut te raadplegen om je hierbij te helpen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. De therapeut kan bij je thuis langskomen om het gedrag van je hond goed in beeld te krijgen in haar eigen vertrouwde omgeving. De leefomgeving en de leefgenoten spelen een essentiële rol bij het welbevinden van een hond, jij bent dus als mens van je hond een heel belangrijke schakel in het geheel! Een goede hondengedragstherapeut zal zoeken naar de verbinding tussen jullie en is dan ook een goede mensencoach.

Het fijne van het raadplegen van een hondengedragstherapeut kan zijn dat je door de bomen het bos weer gaat zien als je na alle goedbedoelde adviezen uit je omgeving niet meer weet wat te doen. Er zijn veel honden met vuurwerkangst, maar juist het individueel kijken naar wat jouw hond nodig heeft is belangrijk. Er bestaat dus niet één kant-en-klare oplossing of advies voor alle honden met vuurwerkangst. Een hondengedragstherapeut kan bijvoorbeeld ook helpen bij onzindelijkheid, verlatingsangst, overmatig blaffen, uitvalgedrag naar honden of mensen, hyperactiviteit of de aanschaf van een hond.

De oorzaak achter de oorzaak

Het is nodig om zo veel mogelijk de oorzaken van de angst aan te pakken en te behandelen. En bij Bordercollies is het ook heel belangrijk dat ze krijgen wat hun ras aan beweging en uitdaging nodig heeft; is dat niet het geval dan zien we ook vaak dat sneller overprikkeld gedrag kan ontstaan. Uiteraard is het bieden van voldoende rust en slaap ook essentieel. Naast het aanpakken van de oorzaak van de angst is het dus ook belangrijk om hier het ras van je hond en het specifieke karakter van je hond in mee te nemen. Maar is er wellicht nog meer aan de hand? Een rustige leefomgeving is belangrijk, voldoende rust en passende voeding (dus niet te energierijk  voor de mate van beweging). Ook is het belangrijk om te kijken naar de algehele gezondheid van je hond. Zo zijn de darmen rechtstreeks verbonden met de hersenen en bij gedragsproblemen vinden we het daarom ook heel belangrijk om te kijken naar de darmgezondheid. Wat speelt daar en wat kan er eventueel aan verbeterd worden?

Kruiden bij spanning door vuurwerk

Naast gedragstherapie kunnen sommige kruidensupplementen ondersteuning bieden doordat ze de pieken van de angst of stress kunnen afhalen en een dier ontvankelijker kunnen maken voor training. We adviseren om deze reden dus het liefst een combinatie van rustgevende middelen en gedragstherapie. Kruiden zoals hop en passiebloem kunnen in dergelijke situaties passend zijn. Wil je weten welk product van ons we – naast gedragstherapie – voor deze Bordercollie hebben geadviseerd of wil je ons advies voor je dier? Neem dan contact met ons op.

Leren over hondengedrag

Als mens van je hond is het waardevol om het gedrag van je hond te leren lezen en begrijpen. Zo kun je hier lezen hoe je stress bij je hond kan herkennen en hier hoe je deze stress kan helpen verminderen.

Terugkijkend op deze hulpvraag…

We krijgen zo vaak hulpvragen over angstige honden! Dat is echt heel opvallend. Uit een enquête die in 2011 in Amerika is gehouden blijkt zelfs dat geluidsangst (waaronder vuurwerkangst) de meest voorkomende angst is onder honden. Van deze honden met geluidsangst is 86% bang voor onweer, 74% bang voor vuurwerk en 41% bang voor het geluid van de stofzuiger. En heel veel van deze angsten worden niet behandeld, zo blijkt uit de enquête. Een serieus probleem! Heel fijn dat we deze klant dus verder op weg kunnen helpen.

En, we gaan ook graag de samenwerking aan! Voor de meest optimale ondersteuning in dit geval is gedragstherapie ook essentieel. Hierbij is het belangrijk om in geval van vuurwerkangst wel op tijd (begin november) te beginnen! Onze producten kunnen een mooie ondersteuning hierin bieden. Juist het samenwerken met andere disciplines levert vaak de beste resultaten op. We zijn getraind om vanuit een holistische visie naar een dier te kijken en weten wat de diverse behandelmethodes en de aanvullende natuurlijke ondersteuning zou kunnen zijn.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

4 reacties

 1. Marian Weerts schreef:

  Ook wij hebben het zelfde probleem met onze cairn terrier, wat voor kruiden beveelt u dan aan …….

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Marian,

   Bedankt voor je bericht, ik stuur je een email met onze reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 2. Alysette Indri schreef:

  Ik herken onze Jack Russel helemaal in bovenstaand verhaal! Behalve een gedragstherapeut hebben wij ook al van alles geprobeerd om hem minder angstig te laten zijn, tot nu toe zonder resultaat. Inmiddels is hij 4 jaar oud. Wij wonen niet zo heel erg ver van een vliegbasis vandaan, en op dinsdagen houden zij oefeningen waarbij er veel vliegtuigen over ons dorp vliegen met als gevolg een bang hondje dat de hele dag in een hoekje zit en er niet uit wil komen.
  Als u weet welke kruiden hem verlichting zouden kunnen geven zijn wij, en hij natuurlijk, heel blij.

Laat een reactie achter