De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Het lichaam in beweging

Door kou en vochtigheid in de winter kunnen dieren meer last krijgen van bewegingsproblemen. Aandoeningen als artrose (slijtage aan de gewrichten) verergeren vaak in dit jaargetijde. Daarom kan het nuttig zijn wat extra’s voor je dier te doen met een opbouwend voedingssupplement of met een uitwendig middel. Het is dan wel belangrijk om te weten hoe gewrichten werken en waar de werking van de ondersteunende middelen op gebaseerd is.

De gewrichten
Gewrichten vormen de overgang tussen twee botuiteinden en zorgen ervoor dat beweging mogelijk is. Onderling zijn gewrichten allemaal verschillend, maar ze hebben wel allemaal dezelfde basisstructuur. Op de plaats waar twee (of meer) botuiteinden samenkomen, zijn deze uiteinden bedekt met een laagje kraakbeen. Kraakbeen werkt als een schokdemper en zorgt ervoor dat de beweging in het gewricht vloeiend verloopt. Het gewricht wordt bijeengehouden door een gewrichtskapsel, dat is een soort afdek- en beschermlaagje van bindweefsel.

Gewrichten worden niet doorbloed. Door de inwerking van krachten op het gewricht zouden bloedvaten steeds stuk gaan. In het gewrichtskapsel bevindt zich synoviaalvloeistof waarmee het kraakbeen wordt gevoed. Deze stroperige vloeistof laat het gewricht soepel bewegen. Je zou het als een soort smeerolie kunnen zien.

In en om de gewrichten zitten banden die de natuurlijke beweging begeleiden en het gewricht mooi bijeen houden. Spieren zijn door middel van pezen aan het skelet verbonden. Pezen zijn de uiteinden van spieren en hun aanhechtingsplaatsen zitten dicht bij de gewrichten.

Artrose
Artrose is slijtage van het gewrichtskraakbeen. Naast deze slijtage is er ook sprake van woekeringen in het gewricht en dat gaat vaak gepaard met een bepaalde mate van ontsteking. Deze slijtage kan worden veroorzaakt door ouderdom, overbelasting (bijvoorbeeld verkeerd trainen), verkeerd bewegen of een trauma (bijvoorbeeld een blessure).

Er kan ook een aangeboren aanleg voor artrose zijn door erfelijke kwalen of onzorgvuldige fokkerij. Dit is vooral bij bepaalde hondenrassen het geval. Tenslotte kan ook overgewicht artrose veroorzaken doordat de gewrichten te zwaar belast worden.

Bij artrose wordt het oorspronkelijk gladde oppervlak van het kraakbeen rafelig. Dit leidt tot irritatie in het gewricht. Het gevolg is dat banden, kapsels en pezen door het vervormde gewricht ook geïrriteerd raken. Pijn, stijfheid en startpijn (pijn en stijfheid als het dier weer in beweging komt na een periode van rust) zijn de belangrijkste klachten.

Artritis
Artritis is een ontsteking van het gewricht. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder overbelasting, een trauma of een bepaalde afwijkingen in de stofwisseling. Artritis komt vaak voor in combinatie met artrose. Het bewegen met een beschadigd of versleten gewricht geeft irritaties waardoor het kan gaan ontsteken.

Ondersteuning van de gewrichtsfunctie
Er zijn verschillende stoffen die kunnen worden ingezet bij dieren met artrose of artritis. Een goed, opbouwend supplement bevat onder andere vitamine C, magnesium, glucosamine, chondroïtine, calcium en MSM. Van essentieel belang is dat al deze stoffen in een goed verteerbare vorm aanwezig zijn. De eigenschappen van enkele van deze stoffen:

  • Vitamine C: draagt bij aan de vorming van collageen en daarmee aan de normale functie van het gewricht.
  • Magnesium: heeft veel functies in het lichaam en is onder andere van belang voor het zenuwstelsel en een normale spierfunctie.
  • Calcium: bekend voor gezonde botten, maar is ook van belang voor het goed functioneren van spieren en zenuwen.

Voor een optimale ondersteuning wordt een opbouwend middel gecombineerd met een kruidenpreparaat:

  • Boswellia serrata (wierookhars): bevat boswelliazuur dat ontstekingsremmend werkt en van nature affiniteit met gewichten, pezen en slijmbeurzen heeft. Deze stof remt de vorming van oedeem en zwellingen die kunnen optreden bij ontstekingen.
  • Rosmarinus officinalis (rozemarijn) en Zingiber officinalis (gember): verminderen pijnklachten en hebben een positieve werking op het maag-darmkanaal. Rozemarijn werkt stimulerend en gember juist verzachtend en beschermend.
  • Camelia sinensis (groene thee) en Rosa canina (hondsroos): sterke antioxidanten die de cellen beschermen .
  • Yucca filamentosa (palmlelie): een graag gebruikt kruid bij verschillende klachten aan het bewegingsapparaat.

Een onderdeel dat tot de basissupplementen behoort, is een goed vetzuurpreparaat. Essentiële vetzuren zijn bij veel lichaamsprocessen betrokken en kunnen helpen bij het gezond en soepel houden van het bewegingsapparaat.

Ook een uitwendig smeermiddel kan prettig zijn, met name in chronische situaties. Dergelijke lotions werken verwarmend en bevorderen de doorbloeding. Een massage hiermee is een weldaad op zich en kan voor dieren een heerlijk verwenmomentje zijn!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Laat een reactie achter