• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Hulpvraag van de maand: Mijn hond loopt kreupel. Kunnen jullie me helpen?

Bij De Groene Os krijgen we dagelijks veel vragen over diergezondheid en hoe dit op een natuurlijke manier ondersteund kan worden. Gelukkig weten jullie ons goed te vinden en helpen we jullie graag verder met advies! Het lijkt ons dan ook leuk en leerzaam als jullie kunnen meekijken met de hulpvragen die we zoal ontvangen en met de adviezen die we vervolgens geven en onze gedachten daarbij. Onderstaande hulpvraag is zo’n voorbeeld en gaat over een hond die af en toe kreupel loopt. De hulpvraag en onze reactie hebben we iets aangepast en uiteraard geheel anoniem gemaakt. Vanwege de claimswetgeving kunnen we niet de middelen noemen die we hebben geadviseerd, maar ben je hier nieuwsgierig naar, neem dan gerust contact met ons op. 

Hond van 5 jaar met artrose

Onze hond is pas 5 jaar oud en heeft al last van artrose. Ik heb zelf het idee dat dit door een trauma is ontstaan, maar weet dat niet zeker. Hij loopt af en toe kreupel en ik merk dat hij ook pijn heeft.

Omdat ik graag eerst wil uitzoeken of er natuurlijke ondersteuning mogelijk is voordat ik gewone medicatie overweeg, ben ik benieuwd of jullie iets voor mijn hond en mij kunnen betekenen met natuurlijke supplementen?

Ons advies

Wat vervelend dat je hond artrose heeft. Het is me nog niet duidelijk of je al supplementen, medicatie of bewegingstherapie hebt geprobeerd. Om deze reden zou ik je adviseren te beginnen met de combinatie van een poedersupplement ter ondersteuning van de gewrichten en behoud van het kraakbeen, gecombineerd met een kruidentinctuur voor het soepel houden van spieren en gewrichten.

Artrose is een chronische aandoening. Net als alle chronische aandoeningen, of ze nou fysiek of mentaal/emotioneel van aard zijn, zorgen voor een stressreactie in het lichaam waarbij de bijnieren overbelast kunnen raken. Het lichaam raakt hierdoor langzaam uitgeput waardoor er minder energie overblijft om de weerstand van het dier zo optimaal mogelijk te houden. Deze uitputting kan opgevangen worden door adaptogene kruiden te geven die de bijnieren ondersteunen. Ashwaganda is zo’n adaptogeen kruid en kan waardevol zijn om bij artrose te gaan geven. Artrose kan niet genezen worden, maar het doel van supplementen is om het verloop te vertragen, de mogelijkheid tot soepeler bewegen te vergroten en de weerstand zo goed mogelijk te houden. Wil je weten welke producten we voor deze hond hebben geadviseerd of wil je ons advies voor je dier? Neem dan contact met ons op.

Het aanpassen van de leefomstandigheden

Aan de leefomstandigheden en beweging van je hond kun je ook veel doen. Sowieso is het belangrijk overgewicht echt te voorkomen en als je hond al wat te zwaar is, dit aan te pakken. Daarnaast is het bij artrose het beste om vaker, maar korter gaan wandelen. Je wilt je hond in beweging houden, maar niet overbelasten. Langere periodes tussen de wandelingen zorgt vaak voor stijfheid. Ook helpt het om je hond niet op zware ondergronden zoals modder of mul zand te laten lopen. In huis kun je je hond helpen door gladde vloeren te vermijden (bijvoorbeeld met meer vloerkleden) en een fijne warme ligplaats. Je hond moet languit kunnen liggen en niet een te hoge, harde rand hebben waardoor hij gedwongen wordt in één bepaalde houding te liggen.

Een aanvullende therapie zoals fysiotherapie of osteopathie kan ook heel waardevol zijn ter ondersteuning bij artrose en kan mooi gecombineerd worden met een behandeling met supplementen.

Voeding als medicijn

Het is ook belangrijk om te weten dat voeding een essentiële rol speelt bij de gezondheid. In nagenoeg al onze adviezen nemen we dit dan ook mee. Een beroemde uitspraak van Hippocrates (Griekse arts van ca 500 v. Chr. en grondlegger van de westerse geneeskunde) is: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Voeding kan bijvoorbeeld pro-inflammatoir (ontstekingsbevorderend) of anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) zijn. Omdat bij artrose pijn en ontstekingen een rol spelen, is het dus heel zinvol om ook de voeding onder de loep te nemen. Ontstekingsbevorderende stoffen in hondenvoeding zijn bijvoorbeeld granen en te veel linolzuur. En laten nou nét veel hondenvoedingen deze stoffen bevatten! Het kan dus het overwegen waard zijn om graanvrije voeding te gaan geven.

Meer weten over artrose?

Wil je meer leren en lezen over artrose en wat je op een natuurlijke manier kan doen om je hond te helpen, dan ben je bij ons aan het goede adres! Zo kun je hier vinden wat je kan doen aan preventie van artrose en hier over wat je kan doen aan stijfheid bij honden als gevolg van artrose.

Terugkijkend op deze hulpvraag

Als het gaat om bewegingsproblemen bij dieren is artrose de meest voorkomende aandoening waar we een hulpvraag over krijgen. En dat is ook niet raar als je bedenkt dat uit dit onderzoek is gebleken dat In Noord-Amerika bij 20% van de honden ouder dan 1 jaar al sprake is van artrose (osteoartritis). Bij de dierenarts wordt artrose vaak behandeld door een combinatie van leefstijladviezen (gericht op beweging en gewicht), pijnstilling, spierversterkende injecties (anabolen) of supplementen. Onze ervaring is dat eigenaren er vaak voor kiezen om reguliere medicatie niet (meer) te willen geven en dan is het fijn om te weten dat er veel aan de ondersteuning van een dier met artrose gedaan kan worden door de leefstijl (inclusief voeding) te veranderen, aangevuld met passende supplementen en natuurlijke therapieën.

En natuurlijk is het het mooist om zo veel mogelijk preventief te werken. Vanuit de natuurgeneeskunde is dat ook waar we onze blik op richten en adviezen over geven. En het is nooit te laat om aan preventie te gaan doen, zelfs als je al een ziek dier hebt kunnen preventieve maatregelen heel zinvol zijn. Graag delen we dan ook onze preventieve adviezen met je die gericht zijn op voeding, beweging en leefstijl.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

10 reacties

 1. Beste mevrouw/meneer,
  Via dit bericht wil ik graag laten weten dat ik wel benieuwd ben welke supplementen jullie het baasje van de hond van 5 jaar met artrose hebben geadviseerd. Onze beagle Tommie van 5 jaar heeft lichte artrose. Dat is via een scan eruit gekomen. Hij heeft voor 4 weken Rimadyl gekregen en bij het opstaan uit zijn mand liep hij niet meer mank. Nu sinds twee weken loopt hij weer mank na het opstaan uit zijn mand. Als hij eenmaal loopt dan gaat het wel weer. Ik gebruik nu Gelatinaat voor Tommie maar weet niet echt of dit werkt. Ik hoor graag wat jullie adviseren.
  Vriendelijke groet,
  Karin van der Lee

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Karin,

   Bedankt voor je bericht, ik stuur je een email met onze inhoudelijke reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 2. George schreef:

  Ik heb zeer goede ervaringen met “Bloedzuigertherapie”; Het is wel wat gedoe: je moet twee plekken kaal scheren, je hond moet ongeveer 45 minuten min of meer stil liggen en als de bloedzuigers losgelaten hebben als ze zich vol gezogen hebben, dan bloedt het ook nog een uurtje na en je moet voorkomen dat ze aan de wondjes likken. Een pilletje of een supplement is zeker makkelijker, maar dit heeft absoluut geen bijwerkingen; integendeel: je hond krijgt juist allerlei zeer gezonde stoffen toegediend!
  Ik was totaal verrast over het resultaat: Kyra was ongeveer na 3 dagen opeens een veel blijere en vrolijkere hond, ze rende weer veel meer, was weer speels en sprong weer hup de auto in.
  Fantastisch!

 3. Arnold schreef:

  Mijn hond kon haast niet meer lopen een jaar of twee terug en werd me geadviseerd hem kurkuma te geven en hij heeft geen last meer.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Arnold,

   Bedankt voor het delen van je ervaringen. Kurkuma en ook andere kruiden kunnen zeker een mooie ondersteuning bieden!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, de Groene Os.

 4. Nathalie Kokke schreef:

  Ik vind het mooi dat er aandacht aan dit onderwerp wordt besteed en wat men kan doen ter ondersteuning van de klachten. Artrose is helaas niet te genezen maar je kunt het proces wel vertragen. Wat ik jammer vind is dat er weinig aandacht aan hondenmassage wordt besteed. Ik weet het het is nog niet zo heel bekend hondenmassage, maar het kan voor de hond met artrose zoveel betekenen en niet alleen voor honden met artrose!

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Nathalie,

   Bedankt voor je bericht met aanvullingen!
   Er zijn zeker veel aanvullende therapievormen die ondersteuning kunnen bieden inderdaad.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 5. R van der Heijden schreef:

  Hallo, mijn oud Duitse herder, had super goede heupen. Maar heeft af en toe nu last van moeilijk omhoog te komen. Het is wordt wat stram zeg maar, hij is bijna 10 jaar. Ook heeft hij een volledige atopie, vaak huid ontstekingen, deze laatste heeft hij al vanaf z’n 2e levensjaar. Ben benieuwd wat voor advies jullie mij kunnen geven. Met vriendelijke groet Rita

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Rita,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend voor je hond!

   Vanwege de claimswetgeving kunnen we je op deze plek geen antwoord geven, we sturen je een mail met onze reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter