• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Wat moet je doen als je een angstige kat hebt?

We kennen allemaal wel het beeld van een ‘heksenkat’. Een blazende zwarte kat met een bolle rug, opstaande haren en grote ogen. Bij zo’n houding mag het duidelijk zijn dat de kat grote schrik heeft en angstig is. Een kat kan ook in veel subtielere mate angst laten zien. Hoe herken je angst bij je kat, waarom is de kat angstig en wat kun je daaraan doen?

Hoe ziet een angstige kat eruit?

De meeste katten zullen willen vluchten als ze schrikken. De hierboven beschreven zwarte kat is ook duidelijk bang. Er zijn echter ook veel subtiele signalen waaraan je kunt merken dat je kat bang is:

  • pootje opheffen
  • bek likken
  • grote ogen en pupillen
  • veel de rug toekeren, oogcontact vermijden
  • verstoppen
  • staart laag dragen
  • sluipen bij het zich door het huis verplaatsen
  • snorharen naar achteren dragen
  • schokjes in de vacht op de rug
angstige kat

Voorbeeld van een angstige kat

Natuurlijk is het niet zo dat als je kat een keer een van deze signalen laat zien je zelf ook gelijk in de stress moet schieten. Er is een verschil tussen kortdurende schrik hebben voor bijvoorbeeld een plotseling hard geluid en in chronische stress leven.

Angst-agressie en andere symptomen

Als een angstige kat in het nauw gedreven wordt, kan het dier ook vanuit die angst agressief worden. Het gaat dan om angst-agressie. Een gebrek aan socialisatie kan hieraan ten grondslag liggen. Ondanks dat een krab of een beet van een angstige kat net zoveel pijn doet als die van een boze kat, is het belangrijk om de emotie die erachter schuilgaat te begrijpen. Van onbegrip wordt niemand beter.

Een veel gezien symptoom van angst bij katten is onzindelijkheid. De kat gaat naast de bak plassen en dan vooral bij deuren en ramen om te proberen het territorium af te bakenen. Door de geur van de urine en van sterke schoonmaakmiddelen kan het extra uitnodigend zijn om daar te blijven plassen. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Meestal ligt hier territoriumstress aan ten grondslag. De kat des huizes voelt zich dan bedreigd in zijn eigen huis door andere katten uit de buurt. Dit kan al opgeroepen worden wanneer andere katten langs het huis lopen en plassen. Soms weten vreemde katten ook ongemerkt het huis binnen te komen.

Soorten angst

Naast territoriumstress kunnen er nog veel andere zaken zijn waar een kat bang voor is:

  • verlatingsangst
  • vuurwerk en andere harde geluiden
  • mensen
  • andere dieren in het huishouden
  • nieuwe omgeving of veranderingen in de omgeving

Als je een angstige kat hebt en je wilt je dier helpen, maak dan een inventarisatie van de zaken waar je dier angstig voor is. Dit gaat helpen om een plan te maken hoe je dit probleem kunt aanpakken.

Vuurwerkangst bij katten

Als je weet dat je kat bang is voor vuurwerk is het belangrijk om op tijd (in oktober) te beginnen met training en ondersteunende supplementen! Als je wacht tot december heeft het weinig zin meer!

Vraag advies over supplementen bij vuurwerkangst

Begin in oktober al met het zachtjes leren wennen aan knalgeluiden, bijvoorbeeld met een vuurwerk-cd. Voor katten is het heel belangrijk dat er in huis voldoende veilige schuilplekken zijn. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een angstig dier in huis? Het is belangrijk dat het in een vertrouwde omgeving is en thuis de mogelijkheid heeft om weg te kruipen op een veilige plek. Probeer ergens een holletje te creëren. Laat voor katten tussendeuren in huis open zodat ze naar een rustiger vertrek kunnen en biedt extra schuilplaatsen aan door bijvoorbeeld dozen neer te zetten. Houd gordijnen dicht zodat er wat minder lichtflitsen in huis zijn.

Oorzaken

Ook inzicht in de oorzaak van de angst kan handig zijn. Angst kan ook ontstaan vanuit een erfelijke belasting, nare ervaringen in het verleden of een slechte socialisatie.

Dit laatste kan vooral ten grondslag liggen bij angst voor mensen. Dit wordt wel gezien bij kittens die samen met de moeder als zwerfdieren worden gevonden. Als de kittens jonger zijn dan 8 weken worden ze vaak perfect tam en hebben ze geen angst voor mensen. Voor oudere katjes is dit een stuk lastiger. Kundige medewerkers van het asiel komen vaak een heel eind, maar soms lukt het gewoon niet meer helemaal.

Soms is de achtergrond van de kat bekend, maar kom je simpelweg niet achter de reden van de angst.

Zorg er hoe dan ook voor dat je dier gechipt is en dat je de chip ook registreert bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Houd je kat op oudejaarsdag binnen en zorg dat het kattenluikje dicht is. Je kat zal niet de eerste zijn die zoek raakt vanwege de paniek door vuurwerk.

Wat te doen bij een angstige kat?

Er wordt weleens gezegd dat je katten niks kunt leren, maar ook katten met probleemgedrag kun je trainen. Er is zelfs gedragstherapie voor! Een kattengedragsdeskundige komt bij je thuis voor een uitgebreid gesprek en om het gedrag van je kat te observeren. Je zal daarna adviezen krijgen waarmee je je kat kan leren dat waar hij bang voor is toch niet zo eng is.

Naast training van je kat kunnen kruiden en voedingsstoffen ook helpen. Juist deze combinatie is zo mooi omdat een supplement kan helpen om net de scherpe randjes van de angst af te halen waardoor je sneller resultaat ziet van je training.

Kruiden bij angst

Humulus lupulus (hop) is rustgevend. Werkt op het gedrag en op de spijsvertering.

Passiflora incarnata (passiebloem) is rustgevend. Werkt op het centrale zenuwstelsel en bevordert de kwaliteit van de slaap. Dit kruid is goed voor de typisch rusteloze dieren.

Ruta graveolens
(wijnruit) is een milde rustgever. Het ondersteunt de spijsvertering bij de negatieve gevolgen van stress.

Tilia cordata 
(lindebloesem) is een bekend kruid voor gevoelige types. Het wordt gebruikt bij een zenuwachtig gevoel en helpt om te ontspannen en tot rust te komen.

Valeriana officinalis 
(valeriaan) ontspant de zenuwen waardoor een dier beter tot rust kan komen. Het ondersteunt bij het loslaten van stress en onrust in het lijf.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!