De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Wat je moet weten over probiotica bij dieren

‘Vroeger’ had De Groene Os haar eigen probiotica: Probio Forte. Met de invoering van het Feed Additives Register, mag er nog maar mondjesmaat probiotica voor dieren op de markt gebracht worden. De verschillende bacteriestammen moeten namelijk allemaal geregistreerd worden en dat is een zeer kostbare aangelegenheid. Om deze reden is Probio Forte uit het assortiment gehaald.

In de dagelijkse praktijk misten we toch echt een probiotica om in te zetten bij dieren. Acidophilus Complex heeft bijna dezelfde samenstelling als Probio Forte en we hebben inmiddels ruime ervaring met het inzetten van dit product bij dieren.

 

 

 

 

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn gunstige bacteriestammen die een goede darmflora bevorderen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en de weerstand. Het gebruik van probiotica kan zinvol zijn bij een wisselend dieet, reizen of bij een antibioticakuur. Er zijn veel verschillende bacteriesoorten met soms verschillende eigenschappen. Een combinatie van bacteriestammen kan zorgen voor een bredere werking.

Darmflora en spijsvertering

De spijsvertering is een proces dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen worden opgenomen en dat afvalstoffen worden uitgescheiden. De opname vindt hoofdzakelijk plaats in de darmen. In de darmen huisvesten zowel gunstige- als ongunstige bewoners: bacteriën, schimmels en gisten. De ongunstige darmbewoners (denk naast bacteriën ook aan wormen) produceren toxinen en gassen, de gunstige darmbacteriën zorgen voor een goede vertering van voedingsstoffen en dragen bij aan een goede weerstand. Deze gunstige darmbacteriën zijn dus van levensbelang. Een overmaat aan ongunstige darmbacteriën, schimmels en gisten verstoort echter de werklust van de gunstige darmbacteriën.

Het klimaat in de darmen, ook wel darmflora genoemd, bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit van de opname van voedingsstoffen. Een evenwichtige darmflora heeft een overvloed aan gunstige darmbacteriën, die dieren beschermen tegen de ongunstige darmbacteriën, schimmels en gisten. Hoe beter het evenwicht in de darmflora, hoe beter de weerstand van je dier.

Kenmerken van een verstoorde darmflora

Als de spijsvertering niet goed verloopt  ontstaan er gistings- en/of rottingsprocessen. Bij een gistingsproces worden de koolhydraten onvoldoende gesplitst: de ontlasting is meestal licht van kleur en ruikt zuur. Bij een rottingsproces worden de eiwitten onvoldoende gesplitst: de ontlasting is meestal donker van kleur en ruikt naar rotte eieren. Deze processen produceren een aantal schadelijke stoffen die de darmwand kunnen beschadigen, waardoor er allerlei stoffen onbedoeld door de darmwand heen kunnen. Hierdoor worden de lever en de nieren extra belast.

Oorzaken van een verstoorde darmflora

De bacteriegroei in de darmen kan onder andere verstoord raken door verkeerde voeding (bijvoorbeeld een teveel aan eiwitten, of het voeren van varkensvlees), stress, ontwormingskuren, antibiotica, bepaalde medicijnen, bijnierschorshormonen (corticosteroïden) en narcose. Deze factoren stimuleren de groei van de ongunstige bacteriën (ziekteverwekkende micro-organismen), schimmels en gisten. Door de groei van de ongunstige bacteriën, schimmels en gisten en het tekort aan gunstige darmbacteriën daalt de weerstand van je dier.

Kenmerken van een goede probiotica

 • Hoog gedoseerd
  In de darmen van een volwassen dier leven zo’n 100.000 miljard bacteriën. Probiotica kan gezien worden als zaadje die geplant worden in de darmen om zich daar verder te gaan vermenigvuldigen. Daarvoor moet de probiotica wel hoog genoeg gedoseerd zijn.
 • Breed spectrum
  De darmflora van ieder dier is heel divers en afhankelijk van wat een dier te eten krijgt. Om een optimale werkzaamheid te garanderen, is het belangrijke een product te kiezen met veel verschillende bacteriestammen.
 • Stamnummers
  De ene bacterie is de andere niet. Een goede producent vermeldt de hele soortnaam en een stamnummer. Dit is belangrijk omdat de onderzoeken met deze specifieke stam zijn gedaan. Een onderzoek met een dezelfde soortnaam, maar ander stamnummer kan een andere uitkomst geven.
 • Overleven de maag om in de darm hun werk te kunnen doen
  Probiotica die via de mond wordt ingegeven, moeten een trucje hebben om het maagzuur te overleven. De naam zegt het namelijk al, darmbacteriën moeten in de darmen aankomen.
 • Donker glas
  Probiotica zijn gevoelig voor de inwerking van omgevingsfactoren. Om de werkzaamheid te garanderen kan een probiotica het beste (en het meest duurzame) verpakt zijn in donker glas.

Acidophilus Complex

Acidophilus Complex is een hoogwaardige probiotica in poedervorm. Het bevat 8 goed onderzochte en gedocumenteerde bacteriestammen. Het gegarandeerde kiemgetal tot de vervaldatum is ten minste 1 miljard per gram poeder.

Deze probiotica wordt voor gebruik in water opgelost. Dit activeert een gel die een laagje om de bacteriën legt. Hierdoor zijn de bacteriën beschermd tegen het maagzuur en komen ze levend in de darmen aan om zich daar te vermenigvuldigen.

Toepassingen en gebruik

Acidophilus Complex vult de goede darmbacteriën aan waardoor het evenwicht in de darmen wordt hersteld. Probiotica heeft zeer veel toepassingen:

 • Voor een regelmatige stoelgang.
  Een probioticum kan helpen voor de stoelgang, omdat het de darmbewegingen reguleert. Het helpt de ontlasting dikker te maken of juist zachter.
 • Bij antibiotica
  Er zijn aanwijzingen dat probiotica gunstige effecten kan hebben voor het ondersteunen van de stoelgang bij antibiotica-gebruik.
 • Dracht en jonge dieren
  Een ongeboren vrucht is voor een goede darmfunctie afhankelijk van de moeder. Tijdens de bevalling geeft de moeder haar jong de goede bacteriën mee die hiervoor nodig zijn. Er zijn aanwijzingen dat probiotica tijdens de zwangerschap gunstig is voor de ontwikkeling van het afweersysteem en de darmflora van het jonge dier.
 • Senioren
  Bij senioren kan de stoelgang en darmwerking veranderen bijvoorbeeld als gevolg van medicatie. Probiotica kan veel gevallen een goede ondersteuning voor de darmen zijn.

Bron: Supplementinfo

Praktisch
De gebruiksaanwijzing op pot is voor humaan gebruik. Vermeld bij je bestelling dat je Acidophilus Complex voor je dier wilt gebruiken, dan leveren wij de juiste bijsluiter mee. De informatie is uiteraard ook hier te bekijken.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

18 reacties

 1. Jivan Kop schreef:

  l.s. Ik geef mijn hond ook wel kefir probiotica. Dus een eigen maaksel van de kefirplant. Hoe staan jullie daarin?

  • Melody Cool schreef:

   Hallo Jivan,
   Zelfgemaakte kefir zit vol met levende enzymen en een aantal bacteriën. Kefir (en b.v. ook yoghurt) uit de winkel zijn vaak stuk gepasteuriseerd.
   Zelfgemaakte kefir lijkt me een nuttige aanvulling! Ik heb niet veel ervaring met het inzetten hiervan als er echt klachten zijn. Ik kan me voorstellen dat er dan misschien meer verschillende bacteriestammen nodig zijn. Maar om de voeding regelmatig mee te verrijken lijkt het me prachtig!

 2. Diana van de berkt schreef:

  hallo redactie. welke probiotica en hoeveelheid kan ik geven aan een enorm gezonde jonge hond die last heeft van gist in haar oor

  • Melody Cool schreef:

   Beste Diana,
   Er zijn verschillende merken probiotica op de markt. Wij hebben Acidophilus Complex in het assortiment. De dosering hiervan is afhankelijk van het gewicht:
   Onder 10 kilo: 1 maal daags ½ tot 1 maatschep
   10 kg tot 25 kilo: 1 maal daags ½ tot 1 maatscheppen
   25 kg tot 40 kilo: 1 maal daags 1,5 maatschep
   Vanaf 40 kilo: 1 maal daags 2,5 maatschep

   Terugkerende oorproblemen kunnen te maken hebben met een allergie of een ander onderliggend probleem. Wordt de klacht nog op een andere manier behandeld? Ik zou graag via de mail (info@degroeneos.nl) verder met je meedenken!

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 3. Diana van de berkt schreef:

  hallo allemaal . ik heb een gezonde hond van 2 jaar die soms wat laag in weerstand zit en ontaard in gist in haar oor. is probiotica aan te raden en wat zou de hoeveelheid per dag zijn en hoe lang . ze staat op rauw vlees KVV. glanst is levendig en heeft geen andere klachten

  • Melody Cool schreef:

   Beste Diana,
   Waar merk je aan dat ze wel wat ondersteuning in de weerstand kan gebruiken?
   Een probiotica kan zeker handig zijn! Afhankelijk van de aard van de klachten kunnen bepaalde kruiden ook nuttig zijn.
   Voor een uitgebreider advies, is het handig om dit via de mail te doen: info@degroeneos.nl

   Met vriendelijke groet,
   Melody Cool

 4. Vd vegt schreef:

  Bij mijn golden retriever van een half jaar is giardia geconstateerd, nu krijgt zij diareeremmers en panakur. Hierna wil ik graag een probiotica geven, welke racen jullie mij aan?

  M.v.g Renate

 5. Diane Sari schreef:

  Wat jammer dat jullie bij het stukje over de oorzaken van verstoorde darmvoeding ook de informatie uit de humane bijsluiter hebben overgenomen. Hierin staat dat teveel eiwitten een oorzaak kan zijn. Dat is bij mensen wel zo, bij dieren is juist vaak een teveel aan koolhydraten de oorzaak!

 6. Anneke Bosman schreef:

  Hallo Melody
  Ik wilde ook nog even melden dat de melk kefir en de water kefir uit de natuurwinkel bijv van het merk Rauw Power en Mattison niet gepasteuriseerd zijn en zeer goed.
  Dus niet alle kefir uit de winkel is kapot gepasteuriseerd.
  En verder ook eens met Diane Sari hier boven..

 7. Tom schreef:

  Hallo Melody,

  Kun je iets zeggen over dosering van probiotica bij een (rauw gevoerde) hond die net geopereerd is en daarna antibiotica (cefabactin) krijgt?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Tom,

   Dit adviseren wij voor onze Acidophilus Complex:

   Katten en honden tot 10 kilo: 1 maal daags ½ tot 1 maatschep
   Honden 10 tot 25 kilo: 1 maal daags ½ tot 1 maatschep
   Honden 25 kilo tot 40 kilo: 1 maal daags 1,5 maatschep
   Honden vanaf 40 kilo: 1 maal daags 2 maatscheppen

   1 volle maatschep is 0,5 gram.

   Probiotica en antibiotica kunnen het beste niet tegelijkertijd gegeven worden. Laat er tenminste uur tussen, anders kan de probiotica z’n werk niet goed doen. Als de AB kuur is afgelopen, is het goed om nog 2-4 weken door te gaan met de probiotica.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 8. Wilma schreiber schreef:

  Er moeten minstens 14 soorten bacterie in de probiotica zitten heb ik gehoord.
  Wat is jullie gedachte daarover?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Wilma,
   Bedankt voor je reactie! Voldoende verschillende stammen is belangrijk, maar ‘minstens 14’ klinkt alsof het om een specifiek product gaat wat aangeraden wordt 🙂
   Voor dieren zijn vooral bifidobacterien, lactobacillen en enterococcen belangrijk om in een probiotica te geven.
   Het microbioom bestaat uit miljarden organismen en om die reden moet probiotica echt als een soort zaadje gezien worden wat geplant wordt waar het lichaam zelf verder mee aan de slag gaat. Een compleet probiotica bestaat dus eigenlijk niet.
   Een extra moeilijkheid is nog dat we eigenlijk nog maar heel weinig weten over de precieze samenstelling van het microbioom van dieren. Maar, we zijn ermee bezig!

   Al met al is het zeker goed om een breed samengesteld supplement te kiezen.

 9. marianne meijer schreef:

  Mijn poes (3 jaar) heeft nu een antibiotica kuur. Ze at opeens niet meer, hoge koorts en dierenarts vermoedde een virusinfectie. Gaat nu iets beter, maar ik wil haar wel ondersteunen met de probiotica. Echter, ik krijg de antibiotica al met moeite binnen. Begon eerste keer door zeer goed verpulveren door eten, maar wat ik al vermoedde, ze ging met n boog om het voerbakje heen. Daarna weigerde ze weer te eten, vertrouwde het niet meer… dus nu duw ik ze in haar bekje en dat vind ze ook niet fijn, maar voor nu de beste manier.
  Hoe dienen jullie probiotica toe aan een kat? Veelal zijn katten erg kieskeurig en niet zo makkelijk als honden met inname.
  Graag jullie visie, bedankt namens Marianne en Shifa (poes 🙂

  • Melody Cool schreef:

   Beste Marianne,

   Bedankt voor je reactie en wat sneu voor Shifa!
   Normaal zou ik zeggen de probiotica door het voer te doen. Maar met zo’n zieke kat is het absoluut belangrijk dat ze blijven eten, dus dat zou ik nu niet aanraden.
   Als het qua bijwerkingen van de antibiotica meevalt, zou het ook een idee zijn de probiotica te gaan geven als ze straks wat is opgeknapt.

   Antibiotica werken niet tegen virussen, zijn er secundaire infecties waar ze tegen behandeld wordt?

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 10. Paulien schreef:

  Mijn kat heeft veel darmproblemen. Hij krijgt een ontstekingremmer om zijn darmen tot rust te laten komen. De laatste tijd speelt de diaree weer meer op.
  De dierenarts kan niet echt een oorzaak geven. Alles is onderzocht. Waarschijnlijk dus ibd. Ik wil met probiotica proberen zijn darmflora te verbeteren. Hoe moet je deze probiotica toedienen en hoeveel? Hij verdraagtgeen kattenmelk en heel weinig natvoer (teveel krijgt hij weer diaree van). In zijn bekje doen is onmogelijk, hij is nogal gestresst. Graag advies.

  • Ingrid Langen schreef:

   Beste Paulien, wat vervelend dat je kat zoveel darmproblemen heeft. Via de telefoon of mail kunnen we je een goed advies geven. Wil je met ons contact opnemen? Dank je wel!

Laat een reactie achter