De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Weet jij welk ontspannend kruid vroeger Jaagt-den-Duivel werd genoemd?

Deze keer wil ik het graag hebben over een van mijn favoriete kruiden: sint-janskruid (Hypericum perforatum), een zeer krachtig en, mits goed ingezet, nuttig kruid dat ook nog eens omgeven is met prachtige verhalen en folklore.

Sint-janskruid in de geschiedenis

De oud-Hollandse namen voor sint-janskruid zijn prachtig: bloedkruid, jaagt-den-duivel (mijn favoriet) en wonderkruid.

Het moge duidelijk zijn dat men de plant vroeger demoonwerende eigenschappen toeschreef. De Latijnse benaming komt van het Griekse hypereikon wat zoveel kan betekenen als ‘verruimd beeld’ vanwege de positieve invloed op de gemoedstoestand.

Sint-janskruid is door de eeuwen heen verweven met de Europese cultuur. Het is boven deuren gehangen om boze geesten te weren. De rode olie uit de bladeren is verbonden aan vele legendes en werd al gauw met bloed in verband gebracht. In de Germaanse legenden is het verbonden aan het bloed van Baldur, de God van de natuur, de zomer en het licht. Het kruid werd gebruikt bij vruchtbaarheidsrituelen, menstruatieklachten en bloedarmoede.

De Christenen hadden niet zoveel op met deze heidense tradities en hebben er, zoals ze met wel meer gebruiken hebben gedaan, hun eigen draai aan gegeven. Zij associeerden sint-janskruid op hun beurt met het bloed van Christus. In die tijd werd het kruid ook wel Balm of the Warrior genoemd, naar de huidherstellende eigenschappen.

De huidige naam, sint-janskruid, komt van de geboortedag van Johannes de Doper (24 juni). Op deze dag is het oude Midzomerfeest of Sint Jansviering. Sint-janskruid is dan op het hoogtepunt van haar bloei. Deze link met veel zon en zomer komt mooi terug in het verdrijven van winterblues en neerslachtigheid.

Toepassingen van sint-janskruid

Inwendig

 • Het meest bekende effect van sint-janskruid is het zorgen voor een goede gemoedstoestand. Ook dieren kunnen neerslachtig zijn en daar kan sint-janskruid prachtig werk bij verrichten.
 • Kalmerend bij een zenuwachtig gevoel. Het wordt ook wel de ‘arnica van de zenuwen’ genoemd. Het verhoogt de weerstand tegen stress en kan goed bij nerveuze dieren worden ingezet.
 • Preventief te gebruiken bij vuurwerkangst.

Uitwendig

 • Huid herstellend.
 • Verzachtend en ontspannend op de zenuwen.
 • Kalmerend na te lang in de zon en bij zonnebrand.
 • Als oorolie om viezigheid te verwijderen en te verzachten.

Sint-janskruid bij vuurwerk en andere spannende periodes


Sint-janskruid kan prachtig werk verrichten, maar het is dan wel belangrijk dat er op tijd mee wordt begonnen. Er moet namelijk van de werkzame stoffen een goede bloedspiegel worden opgebouwd en dat duurt in ieder geval 2 tot 3 weken.

Om het effect optimaal te ondersteunen kan sint-janskruid het beste gecombineerd worden met andere kruiden en voedingsstoffen zoals:

 • Magnesiumcitraat
  Ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Magnesium heeft ontspannende eigenschappen en vervult een flink aantal essentiële functies in het lichaam.
 • L-tryptofaan
  De precursor (voorloper) van serotonine die helpt spanningen te verminderen. Het heeft een synergetische (= elkaar versterkende) werking met vitamine B3 en B6. Deze stoffen zijn belangrijk voor een gezond zenuwstelsel.
 • Hop (Humulus lupulus), Melisse (Melissa officinalis) en Pepermunt (Mentha piperita)
  Ontspannende kruiden voor de spijsvertering en met een rustgevend effect op het gedrag.
 • Meidoorn (Crataegus oxyacantha)
  Ondersteunt en reguleert de hartfunctie en bloeddruk tijdens stress en inspanning.
 • Tempelboom (Ginkgo biloba)
  Voor een goede doorbloeding in de kleine vaatjes van en naar het hoofd, waardoor de concentratie en het geheugen ondersteund worden.
 • Zink
  Ondersteunt de geestelijke alertheid.

Al deze stoffen zitten in onze Rust Compositum, een middel dat in aanloop naar een stressvolle gebeurtenis ingezet kan worden.
Wil je meer lezen over dieren een vuurwerk? Kijk hier.

Wanneer niet gebruiken?
Een krachtige plant als sint-janskruid kent ook een aantal bijwerkingen en contra-indicaties. Als er rekening gehouden wordt met een aantal punten, is het echter een veilig én goed onderbouwd kruid. De wetenschap heeft namelijk de afgelopen decennia veel belangstelling getoond in sint-janskruid.

Sint-janskruid versterkt de werking van een bepaald leverenzym, waardoor sommige medicijnen sneller worden afgebroken en hierdoor minder werkzaam zijn. Bij mensen is bijvoorbeeld de anticonceptiepil minder betrouwbaar. Als je dier (of jij zelf) sint-janskruid gebruikt, is het dan ook belangrijk dit te melden bij de behandelend arts. Wil je kruiden gebruiken voor je dier? Vraag advies

Vanwege te weinig onderzoek hiernaar wordt sint-janskruid afgeraden bij dracht en lactatie. Daarnaast heeft het mogelijk een remmend effect op de melkafgifte.

In heel hoge doseringen kan sint-janskruid de huid overgevoelig maken voor zonlicht. Er kunnen dan flinke blaren ontstaan. Dit kan ook voorkomen als er een allergie is voor planten uit de hertshooifamilie. Om dit te voorkomen, moet je je aan de aanbevolen doseringen houden. Bij uitwendig gebruik is het zaak om je dier daarna niet in de volle zon of solarium (paard) te zetten.

Zelf sint-jansolie maken

Sint-Janskruid komt veel voor in Nederland en een olie voor uitwendig gebruik is gemakkelijk zelf te maken:

 1. Vul een doorzichtige glazen fles met amandel- of zonnebloemolie.
 2. Vul aan met sint-jansbloemen tot de olie er helemaal vol mee zit.
 3. Plaats de fles op een warme, zonnige plek, zoals de vensterbank.
 4. 6 weken laten staan.
 5. De olie hoort een bloedrode kleur te krijgen. Als de kleur nog niet goed is, meer bloemen toevoegen en langer laten staan.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter