De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Paarden in de sport: weet jij het verschil tussen doping en een therapeutische behandeling?

Ongeveer 1/3 van onze paarden worden gehouden voor de sport, dat kunnen spring, dressuurpaarden zijn maar ook paarden voor western of de draf- en rensport. En naast dat voor alle gehouden paarden regels gelden met betrekking tot de voedselveiligheid, hebben we met sportpaarden ook nog te maken met de diverse dopingregels.

Divers ja, want verschillende disciplines hanteren verschillende regels en ook kan er tussen landen onderling verschil zijn in wat wel en niet mag. En dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op voor een behandelend dierenarts of diertherapeut.

Fit to compete

Het uitgangspunt van alle regels is dat een paard of pony ‘fit to compete’ dient te zijn om deel te mogen nemen aan wedstrijden. Maar in hoeverre kan je een paard dan nog wel of niet ondersteunen in zijn prestaties met natuurlijke middelen? Wat is doping? Wat zijn therapeutische middelen en hoe zit het dan met kruiden? Bijna alle geneesmiddelen hebben immers hun oorsprong in bepaalde planten en kruiden. Houden de wedstijdorganisaties daar rekening mee?

Geregeld wordt er bij positieve doping uitslagen gewezen naar het voer of de supplementen. Hoe gaan producenten van supplementen en paardenvoeding daarmee om?

Nog niet zo heel lang geleden werd de Groene Os benaderd door een therapeut. Een van de paarden werd vlak na haar advies doping positief getest na een koers. De paarden hadden kruiden voor de luchtwegen en een vitaminen mengsel toegediend gekregen. De stof waar positief op getest werd was o-desmethylvenlafaxine. Dit bleek een metaboliet van een humaan antidepressivum te zijn en niet terug te leiden naar de toegepaste kruiden. En tóch is dat waar als eerste naar gewezen wordt…

Lees hier ons dopingstatement

Doping of therapeutische behandeling?

Kortom, het blijft een ingewikkelde situatie voor zowel ruiters als voor jou als behandelaar. Waar is de grens als het gaat om kruiden, voedingssupplementen en doping? Of is er juist een stuk overlap?

Daarnaast moet je de basis niet vergeten: een gezond paard begint natuurlijk met gezonde voeding. Als het rantsoen niet klopt waardoor het paard niet goed in staat is om zelf zijn lichaam gezond te houden, dan zal er voortdurend geneigd worden kwaaltjes met allerlei middeltjes op te willen lossen.

Dit en meer in de lezing drs. Annette van Weezel Errens

Deze belangrijke vragen worden beantwoord door Annette van Weezels Errens op De Groene Os Verdiepingsdag op zaterdag 29 september 2018. Je kent haar natuurlijk van Equillin en als expert op het gebied van paardenwelzijn en doping (auteur Equinesports Veterinary Manual).

Na deze lezing ben je als professional meer bekend met de ‘dopingregels’ en de daaraan gekoppelde risico’s van een bepaalde behandeling met supplementen en kruiden. Je kan daarmee een beter advies geven aan je klant over het wel, niet of uitgesteld starten van het paard na een behandeling voor de verschillende disciplines.

De invloed van stress

Het overkoepelende thema van deze Verdiepingsdag is Veterinaire Darmgezondheid – do’s & dont’s bij prestatiestress. Naast de lezing van Annette, gaat onze eigen dierenarts Suus je vertellen over haar passie: het microbioom en wat voor invloed stress heeft op de darmen.

Als het gaat over stress, sport en doping kun je haast niet om een aantal ethische vraagstukken heen. Je wordt gegarandeerd aan het denken gezet over welke bril jij en je klanten op hebben als het gaat om wat we als maatschappij vragen van onze dieren.

Deze dag is speciaal voor veterinair professionals (en studenten!). Je ontvangt de volgende nascholingspunten:

BCND: 2 bijscholingspunten
KNMVD: 2 PE punten
VCWD:  1 PE punt

 

Kom naar de Verdiepingsdag!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Laat een reactie achter