De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Praktische toepassingen van kruiden voor konijnen

De Groene Os heeft jarenlange ervaring met het gebruik van kruiden en natuurgeneeskunde voor honden, katten en paarden. Onlangs zijn daar ook middelen voor konijnen bij gekomen.

Grote en kleine problemen bij konijnen

Konijnen worden nog weleens gezien als het makkelijke huisdier voor de kinderen, bijna als speelgoed. Maar niets is minder waar. En deze manier van dieren houden kan natuurlijk leiden tot problemen voor het konijn. Konijnen kunnen vereenzamen en er kunnen gedrags- en gezondheidsproblemen ontstaan.

Net zoals bij andere huisdieren kun je, naast diagnose en behandeling van de dierenarts, ondersteunen met natuurlijke middelen.

Konijnenexpertise

Bij De Groene Os werken onder andere een holistisch dierenarts en twee natuurgeneeskundig therapeuten met gezamenlijk flink wat jaren ervaring met honden, katten en paarden. Konijnen waren echter een nieuw terrein.
Daarom hebben we de hulp ingeroepen van experts om ons bij te praten, advies te geven en ervaring op te doen met het begeleid inzetten van kruiden bij konijnen.

Kruiden voor konijnen

Relax Compositum bij koppelen en vuurwerk

Relax Compositum bevat onder andere lindebloesem, passiebloem en valeriaan.

Deze kruidentinctuur kan ingezet worden bij stresssituaties, bijvoorbeeld bij het koppelen van konijnen. Jessica Sluis van het Konijnen Adviesbureau vertelt over een situatie waarbij twee zusjes met een rugzakje in een groep konijnen moesten gaan wonen:

“Voor de inname van Relax Compositum was er te veel spanning bij de twee voedsters waardoor ze agressief reageerden op de gecastreerde ram en naar elkaar. Na de toediening van Relax Compositum zag ik in de ogen en in het lijf wat meer ontspanning komen. Dit was bij beide voedsters echt zichtbaar. Dit zorgt ervoor dat ik Relax Compositum bij dit soort koppelingen blijf gebruiken.”

Ook bij onrust door vuurwerk kan Relax Compositum gebruikt worden.

COX Compositum voor het bewegingsapparaat en ter verzachting

Deze kruidentinctuur wordt ingezet bij verschillende verschijnselen zoals een stram bewegingsapparaat, ouderdomsverschijnselen en soms zelfs een gevoelige huid. Het bevat o.a. Boswellia, gember en rozemarijn

Jessica vertelt over een Vlaamse Reus met een geïrriteerde huid* op de poot waarbij regelmatig gaas verwisseld moet worden, wat ongemak kan geven. Synthetische medicatie gaf helaas teveel bijwerkingen.

Met COX Compositum kan het verband verwisseld worden zonder tekenen van ongemak, zo wordt bijvoorbeeld de poot direct weer normaal gebruikt.

*in verband met de Claimverordening noem ik hier niet in detail wat er aan de hand is.

All Septicum om de huid te helpen herstellen en voor de weerstand

Dit is een krachtige kruidentinctuur met Echinacea, Canadese geelwortel en kattenklauw die het immuunsysteem een boost geeft. Het bijzondere hieraan is dat het zowel in- als uitwendig gebruikt kan worden. Inwendig activeert All Septicum het immuunsysteem en uitwendig helpt het de geprikkelde huid schoon te houden. Hierdoor kan de huid beter herstellen.
Ook All Septicum is door Jessica onder andere gebruikt voor de Vlaamse Reus samen met Groene Leemkruidenpasta.

Senior Compositum voor het behoud van gezonde wervels en gewrichten

Bijzondere mix van kruiden en voedingsstoffen. Senior Compositum kan gebruikt worden bij een stram bewegingsapparaat. Konijnen kunnen op oudere leeftijd een gevoelige rug krijgen, iets wat vaak over het hoofd gezien wordt.

Bij een ruim 7 jaar oud konijn van Jessica is Senior Compositum samen met COX Compositum ingezet waarna Jessica zag dat het konijntje weer meer ging bewegen.

Blaas en Nier Compositum voor een goede blaasfunctie

Zoals de naam al aangeeft ondersteunt deze tinctuur een gezonde blaasfunctie. Net zoals bij katten kunnen konijnen een gevoelige blaas ontwikkelen als ze gecastreerd worden. Denk hierbij aan rammen, maar ook voedsters waarbij de baarmoeder verwijdert wordt kunnen hiermee te maken krijgen. Soms is castratie nodig voor een sociaal leven. Het lijkt wel te helpen om deze ingreep indien mogelijk op latere leeftijd uit te voeren.

Blaas en Nier Compositum helpt om de blaas schoon te houden, is goed voor het milieu in de blaas en ondersteunt een normale vochthuishouding. Het bevat guldenroede, kattensnor en berk.

Darm Compositum bij haren in de spijsvertering en een normale darmwerking

Darm Compositum ondersteunt een normale spijsvertering en kan bij verschillende situaties uitkomst bieden.

Jessica zegt hierover: “Zeker voor konijnen met een lange vacht waarbij er een hoeveelheid haar meekomt tijdens het likken en verzorgen van de vacht zou dit een mooi product zijn. Denk dan aan 2 x per jaar wanneer de konijnen in de rui zijn.”

Darm Compositum bevat onder andere weegbree, salie en kamille.

Hoe geef je kruidentincturen aan konijnen?

Voor de meeste konijnen kunnen kruidentincturen eenvoudig met een spuitje worden opgezogen en aangeboden. We werken er hard aan om de smakelijkheid van onze producten zonder chemische smaakstoffen te verbeteren. Senior Compositum is een voorbeeld van een tinctuur die zonder problemen wordt ingenomen. Bij andere moet je een beetje aandringen. Druppels kunnen ook op een lekker stukje voer worden gegeven.

Je kunt druppels beter niet in het drinkwater doen omdat dan het risico bestaat dat het konijn minder gaat drinken. Daarnaast heb je minder zicht op hoeveel je konijn daadwerkelijk binnenkrijgt.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

 

Laat een reactie achter