• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Shiitake, een veelzijdige paddenstoel

In dit blog laten we je graag nader kennismaken met de shiitake, een van meest bekende eetbare paddenstoelen ter wereld!

De geschiedenis van Shiitake

Shiitake, oftewel Lentinula edodes, is een paddenstoel die onder meer in China en Japan al ruim 1000 jaar wordt gekweekt. In het Nederlands heet deze paddenstoel ook wel Japanse champignon, Geurpaddenstoel of Eikenzwam. In de natuur groeit Shiitake op de dode stammen van bijvoorbeeld Eikenbomen. De “hoed” van Shiitake kan ongeveer 8 tot 20 cm in doorsnede worden.

Tot het eind van de zeventiger jaren konden shiitakes alleen op de traditionele manier en locaties gecultiveerd worden bij een temperatuur van 20-25 graden Celsius. Inmiddels kan dit ook commercieel gebeuren, onafhankelijk van het seizoen en onder ideale groeiomstandigheden.

Culinaire traktatie

Shiitake wordt vaak in gerechten verwerkt en is daarmee de op een na meest gegeten paddenstoel ter wereld. De vlezige structuur kent vele toepassingen in de Chinese en Japanse keuken, maar ook de Westerse keuken weet deze paddenstoel steeds meer te waarderen. Zongedroogde shiitake ontwikkelt de geliefde “umami” smaak, dit is bij de verse shiitake niet het geval.

Traditionele Chinese geneeskunde

Vanwege de therapeutische waarde wordt Shiitake toegepast bij mensen maar deze paddenstoel kan ook fantastisch bij dieren worden ingezet! De Chinese geneeskunde ziet paddenstoelen als “spirit medicine” omdat ze de shen/spirit kunnen voeden. Shiitake staat in de Chinese geneeskunde bekend om het kunnen aanvullen van qi (vrij uitgelegd: levensenergie) en het ondersteunen van de milt en maag.

Welke inhoudsstoffen maken Shiitake bijzonder?

Shiitake bevat vele waardevolle voedingsstoffen en is van zichzelf eigenlijk een soort multivitaminen- en mineralenbom. Het bevat onder meer het bekende en veel onderzochte bètaglucaan Lentinan (een polysacharide), maar ook eiwitten (aminozuren), vetzuren, onder meer vitamine D, B2 en B12, de mineralen calcium, fosfor, kalium, zink en ijzer en essentiële suikers zoals mannose.

Meerdere plantendelen

Van shiitakes kunnen zowel het mycelium (zwamvlok/ondergrondse netwerk van schimmeldraden) als het vruchtlichaam (bovengrondse deel van de paddenstoel) gebruikt worden. Voor de therapeutische toepassing van shiitake wordt vaak het vruchtlichaam gebruikt. Via een extractieprocedure wordt hieruit het werkzame Lentinan geëxtraheerd, dit wordt shiitake-polysachariden-extract genoemd.

Gebruik van Shiitake bij dieren

Er zijn al veel onderzoeken gedaan met shiitake (Lentinan) die werkzaamheid hebben aangetoond bij onder meer virussen, kanker en het immuunsysteem. De (ondersteunende) behandeling van kanker hoort altijd bij een dierenarts thuis en daarom geven wij daar geen advies over. Bij dieren is bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar de prebiotische eigenschappen van shiitake-polysachariden-extract. Deze eigenschappen dragen ertoe bij dat de goede darmbacteriën een goede voedingsbodem krijgen om  zich te kunnen vermeerderen. Bij landbouwhuisdieren is na onderzoek gebleken dat shiitake groeibevorderend kan werken. Vanuit De Groene Os bieden wij zelfzorgproducten aan en zijn daarom met name gericht op de werkzaamheid van shiitake op het gebied van het ondersteunen van het immuunsysteem, de basis van een gezond lichaam en leven. En dat immuunsysteem, waarvan de basis in de darmen ligt, heeft bij onze dieren maar ook bij onszelf vaak nogal wat de lijden. Fijn om daarin ook met shiitake te kunnen ondersteunen.

 

Heb jij een dier met een verminderde weerstand en wil je weten welke natuurlijke ondersteuning wij te bieden hebben met onze adviezen en supplementen? Neem dan contact met ons op.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Bronnen

 • Veterinary Herbal Medicine, Susan Wynn & Barbara Fougere
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Lentinula Edodes: mycotherapie.nl
 • Shiitake Mushroom: Natural Medicines Database
 • Lentinan: Natural Medicines Database
 • Lentinan: MSKCC.org
 • Shiitake Mushroomorg

Laat een reactie achter