De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Het (vernieuwde) Darmprotocol – stappenplan naar gezonde darmen… en meer!

Het Darmprotocol van De Groene Os is een overzichtelijk stappenplan voor zowel diereigenaren als dierprofessionals die op holistische wijze willen werken aan de darmgezondheid van een dier.

Wanneer het Darmprotocol inzetten?

Het darmprotocol is geschikt voor honden, katten en paarden en ontwikkeld om houvast te bieden bij tal van situaties. Het kan helpen bij:

  • het herstellen van de darmgezondheid
  • een gevoelige huid en kriebel
  • een niet-optimale spijsvertering
  • steeds terugkerende indringers en gasten
  • een gedragstherapie
  • voedselincompatibiliteit met bepaalde voeding

Het Darmprotocol is niet bedoelt voor dieren jonger dan 1 jaar. Wil je advies over darmgezondheid bij je pup, kitten of veulen? Stuur ons een email voor een gericht advies!

Waarom een Darmprotocol?

Er wordt steeds meer duidelijk over de centrale plek die de darmen innemen bij een goede gezondheid. Daarom heeft De Groene Os een darmprotocol gemaakt dat uit verschillende stappen bestaat om de darmgezondheid eens écht goed aan te pakken. Het geeft je nieuwe inzichten én kennis van maatregelen en middelen waarmee je de darmen kunt ondersteunen en het darmmicrobioom kunt herstellen.

Het darmprotocol is een leidraad en niet in beton gegoten. Afhankelijk van de situatie – en zeker bij individuele begeleiding door een professional –  komt het regelmatig voor dat het protocol aangepast wordt. Het protocol is zelfstandig uit te voeren, maar mocht je behoefte hebben aan individuele begeleiding en een advies op maat dan kun je hiervoor ons Groene Kennisconsult aanvragen.

Wat kun je verwachten na het volgen van het Darmprotocol?

Je kunt een toename van de weerstand van je dier verwachten. Hoe hoger de weerstand, hoe beter de gezondheid en hoe meer kracht het lichaam heeft zichzelf weer in balans te brengen. Maar na het volgen van het darmprotocol kun je niet achterover leunen. Het zorgen voor bij je dier passende voeding, levensstijl en beweging en andere factoren (die hieronder benoemd worden) zijn essentieel om je dier en het microbioom ook daarna gezond te houden.

darmen paard

DE 4 STAPPEN VAN ONS DARMPROTOCOL

Doorlopend tijdens alle stappen van het protocol

De meest belangrijke stap die je kunt zetten in ons darmprotocol (en waarmee je direct in stap 1 al begint) is het kritisch onder de loep nemen van voeding, leefstijl en bewegen, en erop toezien dat je dier zichzelf kan zijn dat je stress in de leefomgeving zoveel mogelijk beperkt. De meeste oorzaken van een verstoord microbioom zijn namelijk hierin te vinden! Voor de meest duurzame aanpak is het in het dagelijks leven noodzakelijk om zowel de fysieke als emotionele gezondheid van je dier de hoogste blijvende prioriteit te geven (dus ook na afronding van het darmprotocol). Dit om te voorkomen dat je aan symptoombestrijding gaat doen door alleen de middelen van ons darmprotocol in te zetten en de veroorzakers van de klachten bij je dier niet weg te nemen. Gevolg hiervan is dat je je dier niet de optimale ondersteuning biedt en ook ons darmprotocol minder effectief zal zijn.

Het middel dat tijdens alle stappen van het darmprotocol wordt gegeven

Dit is een tinctuur van het kruid Ashwaganda. Je kunt het gebruiken als onderdeel van een behandelplan bij alle langdurige fysieke en mentale verschijnselen. Door de regulerende werking als adaptogeen ondersteunt het de normale gang van zaken.

Stap 1 – weerstand bevorderen

Het doel van deze fase is om de weerstand te ondersteunen, het histaminegehalte in het bloed omlaag te krijgen en methylatie te bevorderen. Methylatie is een biochemisch proces waarbij methylgroepen worden gekoppeld aan enzymen, DNA, aminozuren en gifstoffen. Dit proces zorgt voor ATP (de energiedrager voor chemische processen in de cellen), genezing van weefsels, ondersteuning van de leverontgifting, regulering van de genexpressie (hoe de genen zich uiten) en optimalisering van de immuun- en neurologische functies.

Behandelduur
Minimaal 3 weken (afhankelijk van de situatie kan dit verlengd worden.)

Maatregelen:

De 4 middelen die in deze fase samen moeten worden ingenomen

Na 3 weken is er een contactmoment met de behandelend therapeut of je kun op eigen initiatief contact opnemen met De Groene Os mocht je daar behoefte aan hebben.

Stap 2 – reiniging

Deze fase staat volledig in het teken van reinigen. De lymfedrainage en de uitscheidingsfunctie van de lever en nieren worden nu bevorderd. Ook de darmen worden gereinigd om de derde stap met een schone lei te beginnen.

Behandelduur
3 weken

De 2 middelen die in deze fase samen moeten worden ingenomen

Na 3 weken is er een contactmoment met de behandelend therapeut of je kun op eigen initiatief contact opnemen met De Groene Os mocht je daar behoefte aan hebben.

Stap 3 – immuunsysteem stimuleren

In deze fase worden indringers bestreden. Pas hierna kun je werken aan het opbouwen van de darmgezondheid. Dit kan goed met bepaalde kruiden (of speciale tincturen waar die kruiden in verwerkt zijn) die natuurlijke stoffen bevatten om het immuunsysteem te stimuleren.

Behandelduur
6 weken

Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen

Na 6 weken is er een contactmoment met de behandelend therapeut of je kun op eigen initiatief contact opnemen met De Groene Os mocht je daar behoefte aan hebben.

Stap 4 – herstellen van het darmmilieu en darmflora

In eerdere fasen heb je onder meer gewerkt aan ondersteunen van de weerstand en reinigen van het lichaam; daarmee heb je een goede basis gelegd om nu verder te kunnen gaan met deze laatste fase. The finishing touch, heel belangrijk!

Het doel van deze fase is het optimaal gezond krijgen van de darmwand (darmslijmvlies) en darmflora. Een gezonde darmwand is onder meer belangrijk omdat hierdoor de goede darmbacteriën (probiotica) die je in deze fase geeft beter op het slijmvlies van de darmwand kunnen aanhechten om de darmflora helpen herstellen. Je kunt probiotica zien als zaadjes die je plant, waarna het lichaam zelf een gezond microbioom kan onderhouden. Vaak worden probiotica in een veel te vroeg stadium ingezet. De darmen zijn dan nog niet in de juiste conditie om een gezonde kolonie bacteriën in stand te houden. Dan is het dus water naar de zee dragen.

Behandelduur
8 weken

Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen

Ultimaflor Probiotica is een middel voor honden en katten. We zijn druk bezig met het ontwikkelen van een vergelijkbaar middel voor paarden. Mocht je tussentijds advies willen voor een passend product voor je paard neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Laat een reactie achter