• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Het ultieme artikel over natuurlijke vlooienbestrijding

In een eerder blog hebben we aandacht besteed aan de gevaren van chemische vlooienbestrijding. Het is namelijk belangrijk te beseffen dat je dan krachtige gifstoffen gebruikt die bijwerkingen kunnen hebben.

Bij veel dieren kom je een heel eind met natuurlijke middelen en kan het zelfs dat je de vlooien hiermee helemaal onder controle krijgt. De chemische middelen kunnen dan achter de hand gehouden worden voor dieren waarbij het echt niet anders kan, bijvoorbeeld bij een vlooienallergie.

Het doel van natuurlijke vlooienbestrijding is ervoor te zorgen dat vlooien zich niet tot plaag ontwikkelen en je dier jeukvrij blijft.
Combineer de verschillende tips om tot een goed resultaat te komen.

Preventie

We hebben het al in eerdere blogs genoemd: de belangrijkste preventie is een gezond dier. Vlooien zijn parasieten en parasieten zoeken zwakke, ongezonde individuen uit. En gezonde voeding is de basis voor een goede gezondheid.

Geef voer dat echt past bij de diersoort (carnivoor) en rijk is aan voedingstoffen afkomstig van gezonde dieren. Een uitgebalanceerd versvleesdieet past hier vaak het beste bij. Over gezonde voeding hebben we al meerdere artikelen geschreven:
Food for thought over honden 
Food for thought over katten 

Vermijd synthetische middelen zoals pesticiden en schoonmaakmiddelen (in de omgeving van je dier, maar denk ook aan synthetische oorreinigers; het mixen van chemicaliën kan onverwachte reacties geven.)

Ga verstandig om met vaccinaties. Pas op voor overvaccinatie, maar kies er bijvoorbeeld voor om te titeren (bepalen van antistoffen in het bloed) en wees kritisch op het gebruik van antibiotica en andere medicijnen.

Een regelmatige reinigingskuur kan helpen om een overmaat aan afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Kammen, kammen en nog eens kammen

Kam in de zomer (en in de warme periodes van het voor- en najaar) honden en katten iedere dag met een speciale vlooienkam. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen als er meerdere vlooien te vinden zijn. Als je een vlo op je dier ziet zijn er namelijk nog meer vlooien in huis.

Zet tijdens het kammen een bakje water met een druppel afwasmiddel naast je neer om daar de vlooien in te doen; ze zinken dan naar de bodem en kunnen niet meer wegspringen. Haren en ‘vlooienpoepjes’ haal je van de kam met een vochtig wc-papiertje. Als er zwarte korreltjes van je dier komen en je twijfelt of het vlooienpoepjes zijn, kun je dat gelijk zien: op een vochtig papiertje zullen poepjes namelijk roestbruin kleuren.

We geven je graag advies over wat je het beste kunt gebruiken!

Het huis behandelen

De volgende maatregelen zijn zowel belangrijk ter preventie als bij een vlooienplaag:

  • Tapijt stoomreinigen
    Wees je ervan bewust dat vlooien gék zijn op tapijt. Ze gebruiken het om te overwinteren. Als je per se tapijt wilt, is het een goed idee om het tenminste 1x per jaar te (laten) stoomreinigen.
  • Stofzuigen
    Regelmatig stofzuigen kan helpen. Doe een druppeltje theeboomolie in de stofzuigerzak en vervang deze regelmatig (buiten). Minstens 1x per week neem je ook alle plinten en lastige plekjes mee.
    Veel dweilen kun je beter vermijden omdat vlooieneitjes juist van vocht houden. Als het toch nodig is, kun je wat theeboomolie aan het dweilwater toevoegen.
  • Ligplaatsen wassen
    Hygiëne is belangrijk om vlooienplagen te voorkomen. Was alle mogelijke stoffen oppervlakken als er vlooien zijn, maar doe dit tijdens het vlooienseizoen sowieso 1x per maand.
  • Diatomeeënaarde
    Diatomeeënaarde wordt onder verschillende namen verkocht (kiezelaarde of kiezelzuur) en kan in huis, tuin en op de vacht gebruikt worden om vlooien op afstand te houden. Het is belangrijk om een food-grade-kwaliteit te kopen. De andere kwaliteiten zijn niet zuiver genoeg.In het vlooienseizoen kun je diatomeeënaarde maandelijks gebruiken. Je verdeelt het over het tapijt en zuigt het na 24 uur weer op. Ook ligplekken in de tuin kun je hiermee behandelen (zonder stofzuigen uiteraard). Diatomeeënaarde bestaat uit minuscule gefossiliseerde schelpdiertjes. Het stof dat hiervan afkomt kan irriterend zijn voor ogen en longen. Houd dieren daarom op afstand en gebruik een mondkapje. Zodra het stof is neergedaald, is het veilig.

Vlooien in de tuin

De tuin en drukbezochte hondenuitlaatplaatsen zijn vaak echte broednesten voor vlooien. Het park kun je moeilijk gaan behandelen, maar je tuin kun je wel aanpakken! Vaak heb je hierdoor veel minder last is van vlooienplagen.
Naast diatomeeënaarde zijn er nog meer manieren om de tuin aan te pakken:

  • Gebruik natuurlijke vijanden van vlooien
    Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn een familie van rondwormen. Er zijn veel verschillende soorten. Ze kunnen schadelijk zijn, maar ook gebruikt worden om plaagdieren te bestrijden. Ze eten bijvoorbeeld vlooien!
    Als de bodemtemperatuur 3 weken boven de 7 graden komt, is het tijd om de nematoden in te zetten. Deze kunnen online gekocht worden en in ruim gesorteerde tuincentra. De meeste producten zijn klaar om te gebruiken. Het zijn levende organismen, dus ze hebben maar een korte houdbaarheid. Nematoden zou je in de lente, zomer en herfst regelmatig kunnen inzetten.
  • Houd gras kort
    In lang gras kunnen vlooien meer hun gang gaan.
  • Wees royaal met afwerende planten
    Plant veel citroenmelisse, salie, rozemarijn, kattenkruid, citroengras, basilicum en pepermunt (in de aarde en/of in potten) in je tuin. Zeker de potten kun je ook goed rondom de deur zetten. De etherische oliën in deze planten houden vlooien op afstand.

Kruiden om te voeren

Er zijn kruiden die je aan je dier kunt voeren om het bloed en de pH in het lichaam goed te houden zodat je dier minder aantrekkelijk is voor insecten en ook vlooien.

  • Knoflook
    Knoflook wordt al van oudsher gebruikt vanwege zijn bloedzuiverende werking. Het heeft een slechte naam gekregen omdat het in zeldzame gevallen een vorm van bloedarmoede kan veroorzaken. Je moet hier echter grote hoeveelheden voor voeren. Voor een flinke hond moet je dan denken aan een paar bollen (de meningen over de exacte hoeveelheid lopen uiteen) en niet aan 1 of 2 teentjes. Je kunt gerust 1/4 teentje per 5 kg voeren, met een maximum van 2 teentjes per dag voor hele grote honden.
    Katten lijken gevoeliger voor knoflook en andere ui-achtigen, dus dit is niet aan te raden. En waarschijnlijk zullen ze het ook niet eten.
  • Appelazijn
    Biologische appelazijn van een goede kwaliteit is troebel omdat het rauw en ongefilterd is. Dit soort appelazijn kan een boost geven aan de gezondheid van dieren omdat het een goede pH-balans ondersteunt en boordevol nutriënten zit.
    Appelazijn kun je ook iets verdunnen met water en iedere dag licht over de vacht verdelen.

Toch vlooien?

Als er toch vlooien aanwezig zijn, kun je bovenstaande preventieve maatregelen intensiveren (vaker stofzuigen en kammen zijn dan erg belangrijk) en de volgende tips proberen:

  • Shampoo
    Wassen met speciale shampoo is een van de meest onderschatte, maar veiligste methode om van ongewenste gasten af te komen. Voor het wassen van dieren geldt: vooral niet te vaak en heel goed uitspoelen, anders raakt de huidfunctie ontregelt.
  • Vlooienval
    Een manier om vlooien in huis weg te vangen is een zelfgemaakte vlooienval. Neem een flinke diepe schotel met water en daarin een drupje afwasmiddel. In het midden plaatst je een drijfkaarsje. Zet dit ’s nachts op een veilige plaats en steek het kaarsje aan. De vlooien worden ’s nachts door de warmte van het kaarsje aangetrokken. Door het afwasmiddel breekt de oppervlaktespanning van het water en verdrinken de vlooien.
  • Knoflookwater voor in de tuin
    Knoflook is een bekend kruid om insecten op afstand te houden. Knoflook kan ook in de omgeving gebruikt worden. Maak deze spray als je last hebt van vlooien. Je kunt het gebruiken om de favoriete ligplaatsen in de tuin mee te behandelen. Beperkt het ook daartoe, want ook andere, nuttige insecten worden geweerd door knoflook.

DIY-knoflookspray

Je hebt nodig

  • 8 flinke knoflookbollen, grof gehakt (hoeft niet gepeld te worden)
  • 4 liter water, tegen de kook aan

Je doet

  • De knoflook in een grote soeppan en je giet het water erover.
  • Dek af (bijvoorbeeld met deksel) en laat het mengsel 12 uur trekken.
  • Filter het mengsel (bijvoorbeeld door gebruik van een koffiefilter) in een speciale tuinsproeier of plantenspuit.
  • Licht sprayen, lokaal op de ligplaats van je dier is voldoende. Je wilt namelijk niet de nuttige bodemdiertjes en andere insecten verjagen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!