• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Het ultieme artikel over natuurlijke vlooienbestrijding

In een eerder blog hebben we aandacht besteed aan de gevaren van chemische vlooienbestrijding. Het is namelijk belangrijk te beseffen dat je dan krachtige gifstoffen gebruikt die bijwerkingen kunnen hebben.

Bij veel dieren kom je een heel eind met natuurlijke middelen en kan het zelfs dat je de vlooien hiermee helemaal onder controle krijgt. De chemische middelen kunnen dan achter de hand gehouden worden voor dieren waarbij het echt niet anders kan, bijvoorbeeld bij een vlooienallergie.

Het doel van natuurlijke vlooienbestrijding is ervoor te zorgen dat vlooien zich niet tot plaag ontwikkelen en je dier jeukvrij blijft.
Combineer de verschillende tips om tot een goed resultaat te komen.

Preventie

We hebben het al in eerdere blogs genoemd: de belangrijkste preventie is een gezond dier. Vlooien zijn parasieten en parasieten zoeken zwakke, ongezonde individuen uit. En gezonde voeding is de basis voor een goede gezondheid.

Geef voer dat echt past bij de diersoort (carnivoor) en rijk is aan voedingstoffen afkomstig van gezonde dieren. Een uitgebalanceerd versvleesdieet past hier vaak het beste bij. Over gezonde voeding hebben we al meerdere artikelen geschreven:
Food for thought over honden 
Food for thought over katten 

Vermijd synthetische middelen zoals pesticiden en schoonmaakmiddelen (in de omgeving van je dier, maar denk ook aan synthetische oorreinigers; het mixen van chemicaliën kan onverwachte reacties geven.)

Ga verstandig om met vaccinaties. Pas op voor overvaccinatie, maar kies er bijvoorbeeld voor om te titeren (bepalen van antistoffen in het bloed) en wees kritisch op het gebruik van antibiotica en andere medicijnen.

Een regelmatige reinigingskuur kan helpen om een overmaat aan afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Kammen, kammen en nog eens kammen

Kam in de zomer (en in de warme periodes van het voor- en najaar) honden en katten iedere dag met een speciale vlooienkam. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen als er meerdere vlooien te vinden zijn. Als je een vlo op je dier ziet zijn er namelijk nog meer vlooien in huis.

Zet tijdens het kammen een bakje water met een druppel afwasmiddel naast je neer om daar de vlooien in te doen; ze zinken dan naar de bodem en kunnen niet meer wegspringen. Haren en ‘vlooienpoepjes’ haal je van de kam met een vochtig wc-papiertje. Als er zwarte korreltjes van je dier komen en je twijfelt of het vlooienpoepjes zijn, kun je dat gelijk zien: op een vochtig papiertje zullen poepjes namelijk roestbruin kleuren.

We geven je graag advies over wat je het beste kunt gebruiken!

Het huis behandelen

De volgende maatregelen zijn zowel belangrijk ter preventie als bij een vlooienplaag:

 • Tapijt stoomreinigen
  Wees je ervan bewust dat vlooien gék zijn op tapijt. Ze gebruiken het om te overwinteren. Als je per se tapijt wilt, is het een goed idee om het tenminste 1x per jaar te (laten) stoomreinigen.
 • Stofzuigen
  Regelmatig stofzuigen kan helpen. Doe een druppeltje theeboomolie in de stofzuigerzak en vervang deze regelmatig (buiten). Minstens 1x per week neem je ook alle plinten en lastige plekjes mee.
  Veel dweilen kun je beter vermijden omdat vlooieneitjes juist van vocht houden. Als het toch nodig is, kun je wat theeboomolie aan het dweilwater toevoegen.
 • Ligplaatsen wassen
  Hygiëne is belangrijk om vlooienplagen te voorkomen. Was alle mogelijke stoffen oppervlakken als er vlooien zijn, maar doe dit tijdens het vlooienseizoen sowieso 1x per maand.
 • Diatomeeënaarde
  Diatomeeënaarde wordt onder verschillende namen verkocht (kiezelaarde of kiezelzuur) en kan in huis, tuin en op de vacht gebruikt worden om vlooien op afstand te houden. Het is belangrijk om een food-grade-kwaliteit te kopen. De andere kwaliteiten zijn niet zuiver genoeg.In het vlooienseizoen kun je diatomeeënaarde maandelijks gebruiken. Je verdeelt het over het tapijt en zuigt het na 24 uur weer op. Ook ligplekken in de tuin kun je hiermee behandelen (zonder stofzuigen uiteraard). Diatomeeënaarde bestaat uit minuscule gefossiliseerde schelpdiertjes. Het stof dat hiervan afkomt kan irriterend zijn voor ogen en longen. Houd dieren daarom op afstand en gebruik een mondkapje. Zodra het stof is neergedaald, is het veilig.

Vlooien in de tuin

De tuin en drukbezochte hondenuitlaatplaatsen zijn vaak echte broednesten voor vlooien. Het park kun je moeilijk gaan behandelen, maar je tuin kun je wel aanpakken! Vaak heb je hierdoor veel minder last is van vlooienplagen.
Naast diatomeeënaarde zijn er nog meer manieren om de tuin aan te pakken:

 • Gebruik natuurlijke vijanden van vlooien
  Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn een familie van rondwormen. Er zijn veel verschillende soorten. Ze kunnen schadelijk zijn, maar ook gebruikt worden om plaagdieren te bestrijden. Ze eten bijvoorbeeld vlooien!
  Als de bodemtemperatuur 3 weken boven de 7 graden komt, is het tijd om de nematoden in te zetten. Deze kunnen online gekocht worden en in ruim gesorteerde tuincentra. De meeste producten zijn klaar om te gebruiken. Het zijn levende organismen, dus ze hebben maar een korte houdbaarheid. Nematoden zou je in de lente, zomer en herfst regelmatig kunnen inzetten.
 • Houd gras kort
  In lang gras kunnen vlooien meer hun gang gaan.
 • Wees royaal met afwerende planten
  Plant veel citroenmelisse, salie, rozemarijn, kattenkruid, citroengras, basilicum en pepermunt (in de aarde en/of in potten) in je tuin. Zeker de potten kun je ook goed rondom de deur zetten. De etherische oliën in deze planten houden vlooien op afstand.

Kruiden om te voeren

Er zijn kruiden die je aan je dier kunt voeren om het bloed en de pH in het lichaam goed te houden zodat je dier minder aantrekkelijk is voor insecten en ook vlooien.

 • Knoflook
  Knoflook wordt al van oudsher gebruikt vanwege zijn bloedzuiverende werking. Het heeft een slechte naam gekregen omdat het in zeldzame gevallen een vorm van bloedarmoede kan veroorzaken. Je moet hier echter grote hoeveelheden voor voeren. Voor een flinke hond moet je dan denken aan een paar bollen (de meningen over de exacte hoeveelheid lopen uiteen) en niet aan 1 of 2 teentjes. Je kunt gerust 1/4 teentje per 5 kg voeren, met een maximum van 2 teentjes per dag voor hele grote honden.
  Katten lijken gevoeliger voor knoflook en andere ui-achtigen, dus dit is niet aan te raden. En waarschijnlijk zullen ze het ook niet eten.
 • Appelazijn
  Biologische appelazijn van een goede kwaliteit is troebel omdat het rauw en ongefilterd is. Dit soort appelazijn kan een boost geven aan de gezondheid van dieren omdat het een goede pH-balans ondersteunt en boordevol nutriënten zit.
  Appelazijn kun je ook iets verdunnen met water en iedere dag licht over de vacht verdelen.

Toch vlooien?

Als er toch vlooien aanwezig zijn, kun je bovenstaande preventieve maatregelen intensiveren (vaker stofzuigen en kammen zijn dan erg belangrijk) en de volgende tips proberen:

 • Shampoo
  Wassen met speciale shampoo is een van de meest onderschatte, maar veiligste methode om van ongewenste gasten af te komen. Voor het wassen van dieren geldt: vooral niet te vaak en heel goed uitspoelen, anders raakt de huidfunctie ontregelt.
 • Vlooienval
  Een manier om vlooien in huis weg te vangen is een zelfgemaakte vlooienval. Neem een flinke diepe schotel met water en daarin een drupje afwasmiddel. In het midden plaatst je een drijfkaarsje. Zet dit ’s nachts op een veilige plaats en steek het kaarsje aan. De vlooien worden ’s nachts door de warmte van het kaarsje aangetrokken. Door het afwasmiddel breekt de oppervlaktespanning van het water en verdrinken de vlooien.
 • Knoflookwater voor in de tuin
  Knoflook is een bekend kruid om insecten op afstand te houden. Knoflook kan ook in de omgeving gebruikt worden. Maak deze spray als je last hebt van vlooien. Je kunt het gebruiken om de favoriete ligplaatsen in de tuin mee te behandelen:

DIY-knoflookspray

Je hebt nodig

 • 8 flinke knoflookbollen, grof gehakt (hoeft niet gepeld te worden)
 • 4 liter water, tegen de kook aan

Je doet

 • De knoflook in een grote soeppan en je giet het water erover.
 • Dek af (bijvoorbeeld met deksel) en laat het mengsel 12 uur trekken.
 • Filter het mengsel (bijvoorbeeld door gebruik van een koffiefilter) in een speciale tuinsproeier of plantenspuit.
 • Sproei hiermee de tuin. Planten en bodem hoeven niet helemaal doorweekt te zijn. Licht sprayen is voldoende. Je wilt namelijk niet de nuttige bodemdiertjes verjagen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

31 reacties

 1. Veroniek schreef:

  Een vraagje: theeboomolie ( tea tree), is toch giftig voor katten? Hebben jullie daar een alternatief voor? Ook voor in de spray die jullie gisteren het recept voor gaven?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Veroniek,

   Theeboom (en veel andere etherische oliën) zijn inderdaad giftig voor katten. In lage concentratie kun je het wel in de omgeving gebruiken. Alleen b.v. ligplekken zou ik niet doen.
   Als alternatief zou je de knoflookspray kunnen gebruiken voor buiten want dat ruikt natuurlijk erg sterk. Voor binnen kun je neemextract (Azadirachta indica) kunnen gebruiken als je er aan komt komen. Dit is helaas niet zo alom verkrijgbaar als theeboomolie.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 2. Guus Westra schreef:

  Voor het dweilen gebruik ik biologische schoonmaak azijn. Is dat naar jullie mening een goed alternatief?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Guus,

   Ik denk dat dit goed samen gebruikt kan worden! Verder weet ik niet goed hoe effectief schoonmaakazijn in het dweilwater precies is. Ik heb dit zelf nooit uitgeprobeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 3. Marijke schreef:

  Teatreeolie van Young Living wordt wél door katten verdragen omdat het 100% piur en natuurzuiver is.
  Goed artikel! Ik heb er meerdere tips uitgehaald en ga die beslist opvolgen..

  • Melody Cool schreef:

   Beste Marijke,

   Bedankt voor je reactie!
   Toch zou ik voorzichtig zijn. Ik heb zelf geen brononderbouwing gevonden dat zuivere etherische oliën wel te gebruiken zijn bij katten.
   Slechte kwaliteit olie is inderdaad niet altijd puur en zuiver. Er worden dan bijvoorbeeld oplosmiddelen gebruikt en die kunnen inderdaad schadelijk zijn. Toch zijn er ook inhoudsstoffen die ook in hele zuivere etherische oliën voorkomen die problemen kunnen geven. Vaak zijn het dezelfde stoffen die bij andere dieren namelijk de werkzaamheid bewerkstelligen.

   Voor etherische oliën geldt dat we van bepaalde inhoudsstoffen weten dat ze voor katten schadelijk zijn. Katten verwerken bepaalde stoffen in de lever namelijk anders dan de meeste andere diersoorten. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoge concentraties fenolen, maar van andere inhoudsstoffen is dit nog niet helemaal duidelijk. In het geval van theeboomolie zijn het hoofdzakelijk de terpenen die voor deze toxiciteit zorgen. Terpenen vallen onder de fenolen. Ik zou hier dus zeker terughoudend mee zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 4. Ina schreef:

  Ik heb mij de laatste tijd erg verdiept in een alternatief te zoeken voor alle chemische vlooien- en tekenrommel. Ik ben nu enige tijd bezig met Billy no mates in combinatie met karnemelk (anders lusten ze het kruidenmengsel niet). Ik moet zeggen tot nu toe geen teek gezien (ik loop dagelijks in het bos en ze liggen veel in de tuin). Wellicht een toevoeging op het bovenstaande?

  Groetjes.

 5. Annemarie Lucas schreef:

  Wat te doen om teken te voorkomen??

 6. juultje schreef:

  Hallo,

  Fijn, om deze site gevonden te hebben, mijn kat heeft een vlooienplaag gehad,
  heb hem helaas chemisch moeten behandelen, gebruik nu boerenwormkruiduittreksel,
  is volgens mij niet afdoende.
  ga álles gebruiken wat ik in handen kan krijgen, stofzuig dagelijks, kam hem ook bijna dagelijks.
  hij is een beetje beschadigd, mentaal, dus een gevalletje apart…
  Ja, de weerstand is key, deze kat wenst niet alles te eten, zeker geen knoflook vermomd als gehakt…
  Ik ga deze site in de gaten houden,
  bedankt,
  juultje

 7. Jacob schreef:

  “Diatomeeënaarde wordt onder verschillende namen verkocht (kiezelaarde of kiezelzuur) en kan in huis, tuin en op de vacht gebruikt worden om vlooien op afstand te houden. ”

  Hierboven word vermeld dat het te gebruiken is op de vacht.

  “Het stof dat hiervan afkomt kan irriterend zijn voor ogen en longen. Houd dieren daarom op afstand en gebruik een mondkapje. Zodra het stof is neergedaald, is het veilig.”

  Maar daar onder staat een waarschuwing dat het stof irriterend voor ogen en longen kan zijn en dat je dieren op afstand moet houden. Kan je het nou wel of niet op de vacht gebruiken is mij dan onduidelijk aangezien de berichten elkaar tegen spreken.

  Alvast bedankt, hartelijke groetjes!

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Jacob,
   Ja dat staat er misschien wat onhandig. wat we bedoelen is dat als je het in huis gebruikt dan moet je de dieren even uit de buurt houden totdat het stof is neergedaald. En als je het op de vacht wilt gebruiken zou ik het buiten doen en de kop vermijden, Hartelijke groet, Suus Bettink

 8. Jacob schreef:

  Goedemorgen Suus,

  Helemaal duidelijk! Dankjewel voor de nadere toelichting, ik wou het toch even zeker weten!

  Hartelijke groetjes,

  Jacob

 9. Lynda schreef:

  Ik lees over Neem extract. Wat is daar de precieze werking van. En is dat wel veilig voor katten ?

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Lynda,
   Neem wordt heel breed ingezet. En het is veilig voor katten

   Hartelijke groet, Suus Bettink

 10. Mireille schreef:

  Afgelopen jaren hebben wij de scalibor band gebruikt voor in het buitenland tegen oa zandvliegen. Zijn er natuurlijke middelen verkrijgbaar tegen zandvliegen?

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Mireille, ik ben de boeken even ingedoken voor je. Alle literatuur die ik heb kunnen vinden gaat over natuurlijke middelen tegen vlooien, teken en mijten. Wat je nog kunt doen naast een middel is de schemer vermijden want dan worden de zandvliegen actief.
   Hartelijke groet,
   Suus Bettink, de Groene Os

 11. Marian Engels schreef:

  Hallo,

  Ik heb twee katten waarvan er een heel bang is (die heb ik als angstige kat uit het asiel gehaald). Ze begint wel heel langzaam minder bang te worden, maar sprayen, inwrijven, kammen is echt onmogelijk. Hoe kan ik haar beschermen tegen vlooien?
  Ook bij de andere kat lijkt me dat nog niet simpel: ze wordt wel graag geborsteld, maar kammen? En tegen de haren instrijken? Dat is echt niet gemakkelijk.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Marian,

   Bedankt voor je bericht.
   Ik kan me goed voorstellen dat deze situatie niet makkelijk is.

   Preventief de gezondheid van je katten zo optimaal mogelijk houden door goede voeding en zo min mogelijk stress is heel belangrijk. Ook de omgeving zo schoon mogelijk houden. We hebben een artikel geschreven over het optimaliseren van de darmgezondheid. Dit is belangrijk omdat 80% van de weerstand zich bevindt in de darmen: https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/

   En wellicht ontkom je er in jouw geval niet aan om ze met een vlooienpipet van de dierenarts te behandelen.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 12. Alexandra schreef:

  Hoi, is het een idee om de vacht in te wrijven met b.v. olijfolie met een druppel teatrea olie, tegen vlooien?

 13. H.M. Lubach schreef:

  Teatree-olie is sowieso giftig voor katten dus daar moet je het echt niet voor gebruiken! En de vacht inwrijven met olijfolie? Wordt een hele vettige bende!

 14. Melody Cool schreef:

  Tea tree olie inderdaad niet gebruiken bij katten, voor honden kan wel!
  Je kunt het een beetje verdunnen, maar tea tree is een van de weinige olien die puur gebruikt mag worden. Kokosolie wordt ook wel in de vacht gebruikt vanwege het afwerende effect. Inderdaad wel vettig als het nog niet is ingetrokken. Je kunt de liezen en dunbehaarde plekken insmeren, bijvoorbeeld voor het wandelen zodat het kan intrekken.

 15. L.hotting schreef:

  Lees verhaal over erg bange poes….met zo.n dier naar homeopatische dierenarts gaan…..met natuurlijke medicatie kunnen die heel veel!

  • Claire van 't Hul schreef:

   Bedankt voor je aanvulling, Lourien!
   Homeopathie kan in veel gevallen zeker een mooie ondersteuning bieden.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 16. Marina schreef:

  Mag je tea tree wel gebruiken bij een konijn of hebben jullie daar een andere tip voor?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Marina,

   Bedankt voor je bericht.
   Ja, tea tree olie zou gebruikt kunnen worden. Je zou voor meer tips ook eens kunnen kijken in het stalboekje voor konijnen dat is uitgegeven door de WUR: https://edepot.wur.nl/431810

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 17. Sanna schreef:

  Ik heb ook wel eens gehoord over verdunde koffiedik in de vacht smeren. Weet je hier meer over?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Sanna,

   Koffie kan mogelijk giftig zijn voor honden en katten en adviseren we daarom dus niet.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 18. Beatrix schreef:

  Hallo Melody,
  Als je de vacht van een kat met Diatomeeënaarde behandeld, kan dat dan geen kwaad wanneer deze zich wast? Is het middel trouwens ook inzetbaar bij Mijt?
  Alvast dank voor je reactie.

 19. AnneMarie schreef:

  Ik werk nu voor het tweede jaar op rij met Billy no mates en heb er goed resultaat mee, tenminste voor mijn hond. De poes is ook zo’n bange amgsthaas die ik echt moet proberen verschalken om met een chemisch pipet te behandelen, hetgeen me doorgaans na twee maanden weer lukt…

Laat een reactie achter