De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Wat zouden honden en katten moeten eten?

Je hoeft maar naar het gebit van je hond of kat te kijken om te zien dat deze dieren echte carnivoren zijn. Toch is het hoofdbestanddeel van veel commerciële diervoeding iets heel anders: namelijk graan of in een enkel geval aardappel.

Steeds meer diereneigenaren komen erachter dat dit soort voer hun dier geen goed doet. In deze blog duiken we in de geschiedenis van de diervoeding en lichten we een tipje van sluier op over hoe je aan de slag kunt gaan met zelf eten klaarmaken voor je hond of kat.

Gebit

Het gebit van honden en katten is gemaakt voor vlees en niet om plantenmaterie te verwerken. Om plantmateriaal te eten heb je namelijk grote maalkiezen nodig. De kiezen van honden en katten zijn geschikt om vlees mee te ‘knippen’ en kunnen niet malen.

Domesticatie van de hond

De hond is geëvolueerd uit wolven die minder schuw waren dan hun soortgenoten. Deze minder schuwe wolven gingen vaak niet meer diep in het bos op jacht, maar hingen in plaats daarvan rond kampen van mensen. Daar ontstond eigenlijk al een soort samenwerking. De wolven ruimden de voedselresten op en fungeerden als een waarschuwingssysteem. Uit deze wolf ontstond de protohond die steeds tammer werd en uiteindelijk ook in het kamp werd gehouden. In vroegere tijden aten honden met de pot mee en kregen bijvoorbeeld delen van het karkas van prooidieren.

Dit verhaal is belangrijk omdat het aangeeft dat de hond niet alleen een carnivoor is, maar ook een echte opportunist die kan overleven op een heel wisselend dieet. Of dit opportunistische dieet ook zorgt voor een zo optimaal mogelijke gezondheid blijkt niet het geval.

Domesticatie van de kat

Katten zijn obligate carnivoren. Dat betekent, anders dus dan bij honden, dat ze echt veel vlees nodig hebben om te kunnen overleven. Het verschil zit in een aantal aminozuren, vitamine-achtige stoffen en vetzuren die voor katachtigen essentieel zijn om uit vlees te halen. Andere diersoorten kunnen deze zelf maken uit andere bouwstoffen.

Er wordt wel gezegd dat katten nooit helemaal gedomesticeerd zijn of dat katten zelf hebben gekozen om gedomesticeerd te worden. Ik denk dat domesticatie altijd met wederzijds goedkeuren gebeurt. Er moet een bepaalde samenwerking met voordelen voor beide partijen zijn om te slagen. En dat is ook bij de kat het geval.

Katten zijn tammer geworden toen mensen hun nomadische levensstijl opgaven en boerderijen bouwden. Daar waren voedselvoorraden waar ‘ongedierte’ op afkwam. Om deze muizen en ratten te bestrijden werden katten gehouden. De katten op hun beurt kregen een fantastisch en veilig jachtterrein aangeboden.

Brokken

Pas in de jaren dertig werd de eerste hondenbrok uitgevonden. Het idee hierachter was om een gemakkelijke, goedkope en complete voeding te maken waarbij geen tekorten zouden optreden. En in zekere zin is dat ook gelukt. Het is alleen voor veel dieren niet optimaal omdat er veel onnodige stoffen in zitten.

Uit de domesticatie en door te kijken naar de fysiologie (gebit, spijsverteringsstelsel) van honden en katten kunnen we concluderen dat ze gemaakt zijn om dieren te eten en geen granen en andere planten. Bepaalde planten kunnen wel deel uitmaken van hun dieet, maar het hoeft geen substantieel deel ervan te zijn. In veel commerciële diervoeding is dat vaak wel het geval,  want het is goedkoop en bederft niet zo snel.

Het hele verwerkingsproces van dit voer, de mijten die in droge brokken kunnen zitten en de toevoegingen om het voer houdbaar en ‘aantrekkelijk’ te houden, zijn factoren waar honden en katten op kunnen reageren. Sommige dieren krijgen bijvoorbeeld jeuk, allergische klachten of spijsverteringsproblemen. Uit de praktijk blijkt dat veel van deze dieren geholpen zijn met een dieet dat bestaat uit vers vlees, eventueel aangevuld met een supplement en voor honden aangevuld met groente en fruit.

Nadelen van zelf voer maken

Zelf het eten voor je carnivoor gaan samenstellen kan best even een drempel zijn. In dit boekje geeft Tannetje Koning je echter genoeg handvatten en inzichten waardoor het helemaal niet zo ingewikkeld meer is.

Ook hygiëne wordt weleens genoemd als nadeel van rauw vlees voeren. Zeker gezonde honden en katten zijn hier juist helemaal op gemaakt. Niet voor niets is hun maag nog zuurder dan die van ons!
Voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem is dit inderdaad niet de meest handige keus. Voor gezonde mensen is het vooral zaak een paar voorzorgsmaatregelen te treffen. Gebruik voor het rauwe voer aparte keukenmaterialen (mes, snijplank) en geef karkassen niet naast het speelkleed van de kinderen, maar lekker in de tuin. Was na het voeren van je dieren goed je handen.

Vegetariërs en veganisten kunnen moeite hebben met het voeren van delen van dieren waar daadwerkelijk nog een dier in te herkennen is. Besef echter dat dit de natuur is van je huisdier. Misschien helpt het ook om buiten te voeren. Als je echt moeite hebt met bijvoorbeeld karkassen, kun je ook (gedeeltelijk) diepvries rauw vlees voeding geven. Dit is een stuk minder bewerkelijk.

Darmflora

Een groot voordeel van rauw vlees voeding is dat er bacteriën inzitten! Commerciële voeding is dood gekookt en gepasteuriseerd. Voor een gezonde darmflora hebben honden en katten levende voeding nodig zoals rauw vlees. Het is een manier van de natuur om je hond of kat probiotica in te laten nemen. Deze darmflora is weer heel belangrijk voor een gezonde weerstand en spijsvertering.

Recept groente- en fruitsmoothie voor je hond

De meeste honden doen het goed op een bepaald percentage groente en fruit in hun dieet. En de meeste honden vinden het nog lekker ook! Met een groente- en fruitmix voor je hond kun je alle kanten op. Welke soorten je beter niet kunt gebruiken, staat allemaal in Voer voor Carnivoren. Ons recept voor de groente- en fruitsmoothie:

Doe in een blender

Goed blenden tot het een puree is. Eventueel iets water toevoegen en bij het vlees geven.

Supplementen

Supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn bij voeding van rauw vlees. Het kan zoals in bovenstaand recept gebruikt worden om het gehalte vitaminen en mineralen te boosten en tekorten te voorkomen. Sommige dieren kunnen of willen echt geen botten eten. Dan is extra suppletie nodig.

De producten van De Groene Os worden ontwikkelend met een natuurgeneeskundige visie en vaak adviseren we dan ook om ook naar het voedingspatroon van het dier te kijken als er klachten ontstaan. Rauwe voeding en kruiden- en voedingssupplementen vullen elkaar dus heel mooi aan.

Voer voor Carnivoren

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf aan de slag met gezond voer voor je carnivoor? Lees dan Voer voor Carnivoren van dierenarts Tannetje Koning. Ze geeft verhelderende informatie over hoe een weekmenu er uit kan zien en hoe je op lange termijn een gebalanceerd menu samenstelt. Ook krijg je inzicht over de mogelijkheden van voeding bij typische kwalen zoals blaasgruis en nierfalen.

Verder lezen
Food for thought over hondenvoeding
Food for thought over kattenvoeding
Heeft mijn dier een multivitamine nodig?
Prebiotische carnivorenkoekjes
Eet je hond weleens gras?

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

6 reacties

 1. Reny Schmid schreef:

  Helemaal mee eens.

 2. chris schreef:

  Mijn hond is dol op (gekookte) groente en vers fruit wat we zo in z’n bakje gooien. Er wordt dus niets geblenderd. Is dat nodig dan?
  Hij lust bijvoorbeeld graag spruitjes, sperziebonen, courgette, banaan, wortel (rauw en gekookt), broccoli, rauwe paprika, spinazie, appel, peer, druiven, tomaat. Verder is hij bezeten van Turkse/Griekse vette Yoghurt en lust ook tofu. En ja bietjes vind hij ook heerlijk. Hij eet t gewoon zo in z’n bak.
  We zien er geen kwaad in en de hond is speels en gezond en poept goed. We geven smorgens wat brokjes en savonds pens of ander smuldier spul, of een visblokje.
  Zijn dingen uit t lijstje die je zou afraden en waarom?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Chris,

   Geen probleem om het niet te blenderen hoor! Het kan een beetje helpen met de vertering en veel honden eten het dan wat makkelijker. Maar als jou hond het zo graag eet, helemaal geen probleem!
   Teveel rauwe paprika zou ik niet geven. Paprika is lid van de nachtschade familie en in grote hoeveelheden en vooral rauw is dat niet zo goed voor ze. Honden kunnen dan last van maag en darmen krijgen.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Chris,

   Nog even een aanvulling op je vraag. Druiven kunnen potentieel toxisch zijn voor honden: 10-30 gram druiven p/kg lichaamsgewicht en 3 gram rozijnen p/kg lichaamsgewicht. Elke hond reageert anders op druiven/rozijnen. De ene hond kan het prima hebben en de andere niet. Door voortschrijdend inzicht wilden we je hier graag alsnog op attenderen.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 3. Isabella Avdic schreef:

  Zover ik weet en verstand heb van hondenvoeding zijn druiven en rozijnen giftig voor honden!

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Isabella,

   Dat klopt inderdaad, druiven en rozijnen kunnen giftig zijn voor honden. Het eten van 10-30 gr druiven per kg lichaamsgewicht of het eten van 3 gr/kg lichaamsgewicht aan druiven zijn volgens literatuur de toxische dosering voor honden. Het is wel zo dat elke hond anders reageert op druiven/rozijnen, de ene hond kan het prima hebben, de andere niet.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter