• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling

Hoefverzorging van binnen en buiten

‘No foot, no horse’ luidt een Engels gezegde. En ze hebben gelijk! Gezonde hoeven vormen letterlijk de basis voor een happy athlete, maar helaas hebben veel paarden last van hoefproblemen. Voorbeelden hiervan zijn scheuren en kloven in de hoornwand, langzaam groeiende hoeven, brokkelende hoeven en gevoelige zolen. Bij deze klachten is het belangrijk om samen te werken met een goede hoefsmid en voor de juiste verzorging van de hoeven te zorgen.

Doen en laten voor gezonde  hoeven
Om scheuren, kloven en brokkelende hoeven te voorkomen zijn een aantal factoren van belang:

  • Ten eerste is het goed om te weten dat de hoornwand slechts in zeer geringe mate andere stoffen dan water kan opnemen. Het invetten van dit deel van de hoeven heeft dus geen ander nut dan het mooi maken. De kroonrand kan wel gemasseerd worden om de doorbloeding te bevorderen.
  • Hoeven hebben genoeg vocht nodig om niet te gaan brokkelen. Zeker in de zomer kunnen hoeven snel uitdrogen. Het beste is dat je paard regelmatig even in water staat; hierin kan voorzien worden door bijvoorbeeld in het weiland de grond rondom de waterbakken onder water te zetten.
  • Nattigheid in de stal ( bijvoorbeeld door urine) kan echter weer voor andere problemen zorgen. De in urine en mest aanwezige ammoniak kan de hoeven (zeker de straal) en gevoelige huid van de kootholte en kroonrand gemakkelijk aantasten. Een bodembedekking van stro of vlas in combinatie met iedere dag uitmesten geeft de minste kans op hoefproblemen zoals rotstraal.

De hoef als pomp
Paarden zijn echte bewegingsdieren. Voldoende beweging is van belang voor bijna alle aspecten van een gelukkig paardenleven: voor de mentale balans, het voorkomen van overgewicht, een goede spijsvertering, sterke spieren en gewrichten én voor  gezonde hoeven.

Het afwisselend belasten en ontlasten van de hoeven (zoals dit van nature plaatsvindt bij een dier in beweging) zorgt ervoor dat de hoeven van vorm veranderen. Door deze vormverandering treedt het pompmechanisme (of hoefmechanisme) in werking. Door deze bewegingen wordt er bloed naar de hoef gestuwd en vervolgens weer afgevoerd. Een goede doorbloeding is onmisbaar voor gezonde hoeven doordat het zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Beweging is dus doorbloeding en dat staat gelijk aan een gezonde, snel groeiende  hoef.

Kruiden en voedingsstoffen
Ook van binnenuit kan de hoornkwaliteit een handje geholpen worden.
Multivitaminen & Mineralen Complex   biedt veel voedingsstoffen om de hoeven gezond te houden.
Deze multivitamine voor paarden geeft een extra boost aan de gezondheid van het paard en zorgt voor een stralende vacht. De aanwezige stoffen zink en selenium zorgen voor sterke hoeven.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Laat een reactie achter