• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling

Zwarte bes – Ribes nigrum

Historie
De Zwarte bes is een inheemse plant in grote delen van Europa en wordt vanaf de 12e eeuw gebruikt door monniken. In eerste instantie werd het gebruikt bij allerlei huidaandoeningen, zowel in- als uitwendig. Later werd Ribes nigrum ook benut bij infecties van de urinewegen en luchtwegen en maag-darmklachten. In de 18e eeuw wordt er verwezen naar de zwarte bes als ‘struik van de duizend deugden’ en crème de cassis werd zelfs levenselixer genoemd.

Culinair
De bessen worden verwerkt in verschillende dranken en likeuren. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C in de bessen wordt er ook wel sap van gemaakt.

Gebruik
Er worden verschillende delen van de struik gebruikt, waaronder het blad en de knoppen. Deze zijn rijk aan bioflavonoïden: een natuurlijke antioxidant die er voor zorgt dat andere stoffen zoals vitamine C beter worden opgenomen.

De knoppen (gemmotherapie) van Ribes nigrum hebben een bijzondere werking. Ze stimuleren de bijnierschors tot het afgeven van lichaamseigen cortisones. Deze hormonen hebben een belangrijke ontstekingsremmende werking in het lichaam. Medicijnen als Prednison berusten op hetzelfde werkingsprincipe, maar kunnen daarbij een uitputtende werking op de bijnierschors hebben en verschillende bijwerkingen geven. Het effect van Ribes nigrum is echter veel milder en hierbij zijn geen bijwerkingen bekend. Om het te combineren met medicatie is echter niet altijd aan te raden; overleg daarvoor met uw dierenarts.

Dieren
Door de ontstekingsremmende werking van Ribes nigrum kan het goed gebruikt worden bij huidaandoeningen en uitingen van verschillende allergieën, zoals bijvoorbeeld zomereczeem. Ook ter verbetering van problemen aan het bewegingsapparaat kan dit nuttig zijn omdat daar vaak ook één of andere mate van ontsteking aanwezig is. Het is bij uitstek een kruid dat goed gecombineerd kan worden met verschillende reinigende kruiden.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Laat een reactie achter