• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 5 minuten

12 tips en tricks voor een nieuwe hond in het gezin

Yes! Eindelijk is het zover: er komt een hond in het gezin. Misschien is het je eerste hond of heb je al je hele leven honden en kan hij of zij meedraaien in de roedel. Toch staat als paal boven water dat dit voor iedereen een spannende periode is.
In dit blog geven we je graag een aantal tips om de overgang voor de hond zo aangenaam mogelijk te maken.

 

 

 

 

 

1.Enig kind of meedraaien in een bestaande roedel?

Voor een hond maakt het behoorlijk wat uit of hij als enigst hondenkind in een gezin komt of dat er al een of meerdere honden zijn. Voor je aanpak maakt dat natuurlijk ook een verschil.

Als een hond in een roedel of bij een andere hond terechtkomt, zal het veel makkelijker zijn om de nieuweling met de dagelijkse routine mee te laten draaien. Dieren leren enorm veel van elkaar. Een hond kan zich vaak goed aan een andere hond optrekken. Meedraaien met de routine zal voor deze hond minder stressvol zijn dan voor de hond die als enige hond bij een familie komt te wonen.

2. Rust, rust, rust

Daarmee komen we meteen bij het volgende punt: het is zo makkelijk om in de eerste weken je hond te overvragen! Dit heb ik zelf echt fout gedaan bij mijn huidige (en eerste eigen) hond. Ik was veel te enthousiast en ging volop op pad, op cursus, spelen en trucjes aanleren, met de trein etc. Achteraf gezien had ik hem veel beter eerst rust kunnen bieden.

P.S. Gelukkig is het met Ivy allemaal goed gekomen 😊

3. Hoe ontdekt een hond zijn omgeving?

Een makkelijke manier om te voorkomen dat je je hond in die eerste dagen overvraagt, is om goed te kijken hoe je hond zelf zijn omgeving ontdekt. Ten eerste is dat hoofdzakelijk met zijn neus. Laat je hond dus vooral lekker rondsnuffelen als hij net in je huis is aangekomen. Een pup in een groot huis of op een groot terrein kun je het beste geleidelijk meer ruimte geven. Een (jong)volwassen hond kan het vaak juist wel fijn vinden om als eerste lekker de tuin te ontdekken (mits deze veilig en goed omheind is natuurlijk). Creëer ook een mogelijkheid om ergens een plas te doen zodat niet de eerste ervaring in huis een te volle blaas is.

Als het gaat om uitlaten in de eerste dagen en weken thuis kun je ook gebruik maken van het observeren van je hond. Een hond zal vanuit zijn nieuwe thuis rondjes rondom die vaste plek wandelen en daarbij veel en lang snuffelen. Van daaruit worden die routes steeds langer en met meer omwegen. Waarom grijp je de kans niet om op deze veilige manier z’n nieuwe omgeving te leren kennen?

4. Wacht met overschakelen op ander voer

Dikke kans dat de hond nu ander voer krijgt dan dat jij wilt geven. Als je hond van een asiel of stichting komt, krijgt hij waarschijnlijk de voordeligste of gesponsorde brokjes en als je hond van een fokker komt krijgt hij misschien nog puppybrok.

Je hond heeft nu al super veel veranderingen te verwerken. Wacht maar even met het voer aanpassen, dat komt wel. Een buik die van streek raakt is nu alleen maar vervelend. En de kans hierop is nu groter dan dat je op een ander moment overstapt omdat de darmen en psyche in verbinding met elkaar staan.

5. Wees terughoudend met de bench

De meeste honden zijn van zichzelf echt geen fan van de bench. Ik heb persoonlijk ook nog nooit een hond in een hol gezien. Een absolute voorwaarde voor het juiste gebruik van een bench is dat je hond het associeert met een veilige, leuke plek om te zijn. En omdat dat niet automatisch komt, moet je dat geleidelijk aanleren. Het is maar de vraag of het nu de juiste tijd daarvoor is.

6. Focus op verbinding maken

De eerste weken is er eigenlijk maar één belangrijk doel en dat is een band opbouwen met je hond. Focus op verbinding maken door samen tijd door te brengen. Maak zacht oogcontact , niet staren met harde ogen, maar kijk met zachte, ontspannen ogen en knipper. Dit klinkt misschien vaag en als iets kleins, maar tijdens dit soort oogcontact wordt bij mens en dier het liefdeshormoon oxytocine aangemaakt wat zorgt voor een band.

Qua aaien en borstelen houd je het tempo aan dat je hond aangeeft. Misschien is er meteen behoefte aan knuffelen, misschien voorlopig helemaal niet.
Spelen is ook een fantastische manier om een band op te bouwen, maar ook hier kun je het beste de subtiele (of niet zo subtiele bij een minder timide hond) signalen van uitdagen tot spel als leidraad nemen.

7. Voed kinderen op

Kinderen en honden kunnen een fantastische of een stressvolle combinatie zijn. Kinderen zijn niet in staat de verantwoordelijkheid te dragen voor de opvoeding van een hond. Ze begrijpen de hondentaal niet en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Bescherm de hond en het kind door het kind duidelijke uitleg te geven hoe met de hond om te gaan en deze vooral met rust te laten. En al helemaal wanneer de hond aan het eten of met een bot bezig is.

8. Houd andere huisdieren veilig

De meeste honden kunnen prima leren om met andere huisdieren zoals katten samen te leven. Zelfs windhonden en jachthonden kunnen dit leren, maar dan moeten de katten wel als ‘eigen’ beschouwd worden. Dat vraagt wat tijd. Laat ze in het begin niet alleen zonder toezicht. Beperk stress bij de katten door plekjes en routes hogerop te bieden.

9. Over regels en socialisatie

Je hond moet eerst wennen, daarna begint pas de opvoeding. Het is helemaal niet leuk om de eerste dagen als een soort drill sergeant alle regels aan te leren. Ontspan! Natuurlijk zijn er grenzen en moet je consequent zijn, maar je hebt tijd om van je hond de perfecte huisgenoot te maken.

10. Alleen blijven

Laat je hond de eerste dagen niet alleen thuis. Dit moet zorgvuldig worden aangeleerd. Als het te snel gaat kan het juist verlatingsangst in de hand werken.
Ook als je een (jong)volwassen hond in huis neemt die in het vorige gezin prima alleen kon blijven, moet je dit weer rustig opbouwen in deze nieuwe thuissituatie.

11. Rekening houden met een eventuele rugzak-hond

Sommige honden, vooral die uit het buitenland, zijn zelfs nooit in hun leven alleen geweest.
Iedere hond heeft wel iets. Het zijn dieren, geen robots, en juist hun eigenheid maakt dat we huisdieren willen. Probeer rekening te houden met eventuele trauma’s en moeilijkheden van je nieuwe huisgenoot. Er komt nu zo veel op hem af!

12. Ondersteun met kruiden en Bach Bloesems

Natuurlijke middelen kun je prima gebruiken ter ontspanning om de overgang te vergemakkelijken.

We helpen je graag met advies! 

Bach Bloesems zijn aftreksels van bloemen die in verschillende situaties de emoties van een dier kunnen ondersteunen.
Kruiden zoals valeriaan, lindebloesem en passiebloem kunnen helpen om te ontspannen en worden ingezet tegen angsten.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!