• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

5 veelgestelde vragen over het gebit van honden en katten

Is het nodig om de tanden van mijn hond te poetsen? Hebben katten droge brokjes nodig om hun gebit schoon te houden?

Dit soort vragen kunnen honden- en kattenmensen nog weleens bezighouden. In dit artikel gaan we die indrukwekkende rij tanden eens van wat dichterbij bekijken en geven we antwoord op de 5 meest voorkomende vragen.

Gebit van de hond

Het gebit van honden is gemaakt om een prooi te pakken en te verscheuren (hoektanden), vlees van het bot te halen (premolaren achter de hoektanden voor het grove werk en de snijtanden voor het fijne werk) en botten door te knauwen (molaren achter de premolaren).

De meeste volwassen honden hebben 42 tanden. Door genetische afwijkingen hebben sommige rassen er meer of minder. Een voorbeeld zijn haarloze honden zoals de Chinese naakthond. Het gen dat verantwoordelijk is voor een gebrek aan haar, zorgt ook voor een mindere én slechtere kwaliteit tanden en kiezen. Dobermanns missen vaak kiezen.

 

Gebit van de kat

Honden hebben weliswaar veel kracht in hun kaken, maar katten hebben veel scherpere tanden. Katten hebben 30 tanden: 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren en 4 molaren. Samen met de scherpe klauwen helpen ze de kat om een prooi te vangen en te verscheuren.

1. Wat zijn de meest voorkomende gebitsproblemen bij honden en katten?

Tanden kunnen beschadigen, afbreken en afslijten. Gaatjes komen een stuk minder voor. Beschadigingen kunnen komen door bijvoorbeeld een gevecht, en bij honden door het kauwen op materiaal wat hier niet voor geschikt is. Vooral tennisballen zijn berucht. Honden vinden het heerlijk om de stof van het balletje af te pulken, maar dit is zeer slecht voor het gebit.

Tandsteen is een ander probleem en komt veel voor. Het kan ontstaan door verschillende oorzaken. Voeding en ouderdom spelen een rol, maar ook genetische aanleg heeft grote invloed. Sommige dieren staan jarenlang op een slecht dieet en hebben toch weinig tandsteen, terwijl andere dieren die heel natuurlijk gevoerd worden, toch veel tandsteen ontwikkelen.

Over het algemeen is het wel zo dat veel baasjes merken dat de mondgezondheid van hun dier vooruitgaat als ze overstappen op rauw vlees. Dit komt vooral omdat brokken erg veel plakkerige resten tussen de tanden achterlaten wat kan leiden tot tandplaque, wat weer kan zorgen voor tandsteen.

Tandplaque en tandsteen kunnen zorgen voor ontstekingen in het tandvlees. Dit veroorzaakt pijn en kan op den duur zelfs zorgen voor loszittende tanden en aantasting van het het bot. Deze ontstekingen in de mond kunnen ook verder in het lichaam voor ontstekingen zorgen en hierdoor zelfs de oorzaak van hartproblemen zijn.

De voeding van een dier heeft nog op meer manieren invloed op de gezondheid van het gebit.  Mineralen als calcium en magnesium moeten ruim voldoende aanwezig zijn om de tanden sterk te houden. Ook de juiste enzymen en bacteriën zijn belangrijk voor een gezond gebit. Net zoals de darmen heeft de bek van een dier een bepaalde flora.

2. Hebben honden en katten brokken nodig om hun tanden schoon te houden?

Natuurlijk niet! Toch wordt dit nog heel vaak gedacht. Net zoals de veronderstelling dat kleine kauwstaafjes helpen die vol met suiker zitten en bij de meeste honden binnen 3 happen op zijn.

Carnivoren zoals honden en katten kunnen met hun kaken niet opzij malen, zoals herbivoren en omnivoren dat kunnen. Ze kunnen alleen op en neer. Dat heeft als voordeel dat ze hun bek ver open kunnen doen en met grote kracht weer kunnen sluiten.

Kleine, crunchy brokjes hebben bijna geen tand-reinigende eigenschappen. Maar wat kun je dan wel doen om de tanden van honden en katten zo gezond mogelijk te houden?

Stevige stukken orgaanvlees zoals hart hebben voor katten een goede reinigende werking. Ze moeten hier flink op kauwen. Het stevige vlees heeft op een mechanische manier een reinigende werking. Voor sommige katten kunnen rauwe kippennekken ook geschikt zijn om aan het kauwen te slaan. Voor honden die rauw vlees en botten gewend zijn, is het geven van botten met vlees eraan ook goed om de tanden te reinigen. Ze moeten er flink op kauwen. Naast de mechanische, reinigende werking van dit kauwen, stimuleert dit ook nog eens de spijsvertering.

3. Is het echt nodig om de tanden van mijn hond te poetsen?

Dit hangt echt van de hond en de situatie af. Als je een hond hebt die gevoelig is voor het ontwikkelen van tandplaque en het met voedingsaanpassingen niet lukt dit onder controle te krijgen, is het zeker aan te raden de tanden van je hond te poetsen.

Gebruik een speciale hondentandenborstel die je om je vinger kunt schuiven. Bij pups kun je dit al gaan oefenen met een stukje verband dat je om je vinger windt. Poets hiermee de tanden van je hond tenminste 1x per week. De meningen over of je een speciale hondentandpasta moet gebruiken verschillen. Zelf doe ik dit niet. In de aanleerfase kan het wel zinnig zijn om iets lekkers te gebruiken zoals een klein beetje yoghurt. Gebruik in ieder geval geen tandpasta voor mensen i.v.m. fluoride en het giftig xylitol.

Wat je qua tijd en energie in de gebitsverzorging stopt, inclusief gezonde voeding, zou je zomaar eens kunnen uitsparen bij de dierenarts om het gebit te laten reinigen.

4. Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn hond of kat?

  • Slechte adem
  • Verminderde eetlust, eventueel hierdoor vermageren
  • Pijn; moeite met eten
  • Bloedend, ontstoken tandvlees
  • Kwijlen
  • Geelbruine aanslag op de tanden

Heeft je dier last van een of meerdere symptomen, maak dan een afspraak bij je dierenarts om het gebit verder te laten onderzoeken of andere oorzaken te laten uitsluiten.

5. Wat kan ik doen om gebitsproblemen bij mijn hond of kat te voorkomen?

  • Maak een bewuste keuze wat voor voer je aan je hond of kat geeft. Natvoer doet niks zinnigs voor de tanden. Droge brokken gaan zelfs tussen de tanden zitten waar het kan gaan fermenteren en voor tandplaque kan zorgen. Rauwvleesvoeding is het beste.
  • Zorg voor geschikt, effectief kauwmateriaal zoals stevige stukken orgaanvlees en bot met vlees.
  • Zorg voor voldoende mineralen. Als je dier niet zoveel botten eet, kun je extra aanvullen met Calcium Magnesium Complex of Multivitaminen & Mineralen Complex.
  • Zorg voor regelmatige controles van de dierenarts en houd dit zelf ook bij.
  • Als je hond gevoelig is voor tandsteen, poets dan minimaal 1x per week de tanden. Wen je hond hier van jongs af aan.
  • Om de conditie van het tandvlees te verbeteren kun je extra ondersteunen met All Septicum.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!