• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Altijd bereikbaar: heb je wel echte aandacht voor je dier?

We zijn tegenwoordig druk, drukker, drukst. Smartphones zijn een uitkomst, maar hebben ook nadelen. Wij mensen zijn altijd bereikbaar om te bellen, te appen, te posten of om een spelletje te doen. We staan altijd ‘aan’. Dat is niet gezond voor ons en niet eerlijk naar je dier toe als je met je paard of hond op stap bent.

De verschrikkelijke date

Je kent elkaar inmiddels een paar weken en na veel appen heb je eindelijk afgesproken in een romantisch, maar niet té chique restaurant. Na wat kletsen over de afgelopen weken en het uitgebreid bestuderen van de menukaart hebben jullie je bestelling doorgegeven. Het eten wordt vlot gebracht en ziet er prachtig uit. Dat moet natuurlijk gedeeld worden. Vervolgens zit je date voornamelijk op de telefoon te kijken. Dooddoener, much? Veel meer genegeerd dan dat kan je je niet voelen, toch?

Je dier verdient meer

Als ik me aan de andere kant van de tafel zou bevinden, zou ik ten eerste niet vaker met die saaie, ongeïnteresseerde persoon af willen spreken. Maar ik zou me ook op andere manieren gaan vermaken. Voor je dier geldt dit precies hetzelfde. Waarom zou je hond of paard wel op jou moeten letten als jij niet met hem of haar bezig bent?

Mindfulness en echte aandacht

De meeste van ons hebben onze dieren voor de lol en voor de ontspanning. Laten we dan ook in ons drukke bestaan de momenten die we met onze viervoeters hebben gebruiken als waardevolle tijd. Als een rustmoment en tijd voor jezelf.

Ik vind dat dieren hier ook recht op hebben. Honden en paarden zitten vaak genoeg op ons te wachten tot we tijd hebben samen wat te doen, ze verdienen het dan ook dat wij onze aandacht bij hen hebben.

Telefoongebruik te paard verboden?

Per 1 juli 2019 is het verbod op telefoongebruik van bestuurders van motorvoertuigen uitgebreid naar alle voertuigen, dus ook fietsers. Die mogen niet meer bellen, maar überhaupt geen telefoon vasthouden om bijvoorbeeld te appen, de weg te vinden of een ander liedje op te zetten.

Hoe zit dat voor mensen te paard of met een paard aan de hand? Als je met een paard de weg op gaat, neem je als bestuurder deel aan het verkeer. Omdat het echter niet om een voertuig gaat, geldt het verbod niet voor ruiters. Dit neemt niet weg dat het alsnog af te raden is met je telefoon bezig te zijn als je aan het rijden bent. Het kan vanzelfsprekend voor gevaarlijke situaties zorgen. Je paard kent de verkeersregels niet.

Voor menners geldt het verbod wél (paard + wagen is een voertuig) en in België kun je ook beboet worden als je te paard aan het bellen of appen bent. In Nederland geldt ook voor ruiters de regel dat je het andere verkeer niet in gevaar mag brengen, dus als je door telefoongebruik domme dingen doet, kun je daarvoor nog steeds in de problemen komen.

Gevaarlijk

Ook als je lekker met je hond aan het lopen bent, kun je gewoon het beste je telefoon in je zak houden. Zeker als je hond losloopt, heb je je hoofd erbij te houden. Je hond kan gevaarlijke situaties creëren door een weg op te lopen, je hond kan ruzie met een andere hond krijgen, iets gevaarlijks opeten, jullie kunnen wild tegenkomen, of jullie komen misschien wel iemand tegen die als de dood is voor honden.

Zeker als je hond losloopt heb je je hond in de gaten te houden en dat gaat niet als je naar je telefoon kijkt.

Telefoon mee voor noodgevallen

Dit hele stuk klinkt misschien wat zeurderig, maar ik zie het zo vaak (bijna) misgaan en dat is niet leuk voor je dier. Ook ik neem bijna altijd mijn telefoon mee, al is het maar voor noodgevallen. Maar ik zet ‘m lekker op stil en geniet van mijn dier, de rust en de omgeving.

 

Nog niet overtuigd?

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

4 reacties

 1. Erica Weeda schreef:

  Wat fijn dat jullie dit onder de aandacht brengen.
  Ik kijk elke keer weer met verbazing (en toenemende ergernis) naar mensen die hun mobiel uitlaten en dan ook nog de hond meenemen…
  Dus hartelijk dank, ik ga het artikel delen!

 2. Melody Cool schreef:

  Bedankt voor het compliment Erica!

 3. Elizabeth schreef:

  Dit is mij helemaal uit het hart gegrepen. Al heel lang vraag ik mij af hoeveel dieren hierdoor min of meer of ernstig tekort komen.
  Ik denk zelf dat het er helaas heel veel zijn, dat kán haast niet anders en ik heb geen idee wat daar aan te doen is. Ik denk dat iedereen wel voorbeelden hiervan weet. Trieste ontwikkeling voor dieren want ik denk dat dit ook geldt bij het verzorgen van (huis)dieren zoals op tijd eten geven, verzorgen, uitlaten enzovoort. Ik vrees het ergste…

  • Aukje van Willigen schreef:

   Beste Elizabeth, dankjewel voor het delen van je bericht.
   Hopelijk helpt het zoveel mogelijk ter sprake brengen van het onderwerp bij een stukje bewustwording hierover.
   Met vriendelijke groeten, Aukje, De Groene Os

Laat een reactie achter