winkel
Webwinkel

Mijn senior kat is prima in orde, maar hoe zit het met haar gewrichten?

Oktober staat in het teken van onze senioren. Dit is de tijd waarin we extra zorg en aandacht schenken aan ouderdom gerelateerde kwalen bij katten. Zelfs bij katten van 7 jaar of ouder kun je al de eerste tekenen van fysiek ongemak opmerken, zoals nierproblemen, diabetes, een overactieve schildklier en gewrichtsproblemen. Artrose voert hierbij de lijst aan als de nummer 1 oorzaak van pijn bij katten. Helaas missen katteneigenaren dit vaak. Daarom gaat Ebel in dit blog in op artrose bij de (oudere) kat.

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Artrose bij katten: een onderschat probleem

Wist je dat maar liefst 1 op de 3 katten boven de 7 jaar lijdt aan artrose? Bij katten ouder dan 12 jaar heeft zelfs 90% last van gewrichtsproblemen. Artrose, ook wel bekend als osteoartritis, ontstaat wanneer het kraakbeen sneller afbreekt dan het lichaam het kan herstellen. Bovendien treden er ontstekingen op in het gewrichtsvocht.

Dit vocht zorgt normaal gesproken voor soepele bewegingen en dempt schokken tijdens het bewegen. Als het gewricht niet soepel kan bewegen, ontstaan er botuitstulpingen, wat behoorlijk pijnlijk is voor je kat. Artrose is een aandoening die niet kan worden teruggedraaid, en als je er niets aan doet, zullen de klachten alleen maar verergeren.

Herken de symptomen van artrose bij je kat

Maar hoe herken je artrose bij je kat? Het is een uitdaging omdat katten van nature ziekte en zwakte verbergen, om te voorkomen dat ze in het wild ten prooi vallen. Anders dan bij mensen en honden, zal je je kat zelden zien mank lopen. Dit komt ook doordat katten behendig en lichtvoetig zijn, waardoor de gebruikelijke tekenen van gewrichtsproblemen minder opvallen.

Waar moet je dan wel op letten bij je ouder wordende kat? Let op symptomen zoals meer slapen, verminderde activiteit, moeite met springen, problemen met traplopen, veranderingen in het gebruik van krabpalen, verlies van eetlust en gewichtsverlies. Je zou ook kunnen merken dat je kat haar vacht minder goed verzorgt, af en toe naast de kattenbak plast, humeurig is, of een depressieve indruk maakt. Het Medisch Centrum voor Dieren heeft een artrosetest ontwikkeld waarin deze symptomen worden meegenomen. Je kunt de test hier vinden.

Andere gewrichtsproblemen bij katten

Naast artrose komen er nog andere gewrichtsproblemen voor bij katten, zoals spondylose in de rug, wat ook een vorm van artrose is. Hierbij worden één of meerdere rugwervels langzaam stijver, waardoor bewegen voor de kat zeer pijnlijk of zelfs onmogelijk wordt. De botuitstulpingen die hierbij ontstaan kunnen ook zenuwen beknellen, wat zoals je je kunt indenken intense pijn of zelfs verlammingen kan veroorzaken.

De oorzaken van artrose

Waarom hebben zoveel katten last van artrose? De twee belangrijkste oorzaken zijn een gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht.

Zorg voor een gezonde kat

Stel je voor, je kat heeft artrose. Wat moet je nu doen? Allereerst is het van cruciaal belang dat je kat op een gezond gewicht is. Dit helpt niet alleen om artroseklachten te voorkomen, maar verlicht ook meteen de symptomen. Voor een Europese Korthaar, oftewel een huis-, tuin- en keukenkat, ligt het ideale gewicht gemiddeld tussen de 3,5 en 4,5 kilo. Je kunt eenvoudig controleren of je kat een gezond gewicht heeft met behulp van de body condition score. Ideaal gezien zouden de ribben van je kat net voelbaar moeten zijn, zoals de knokkels van je hand, wat wijst op een normaal vetpercentage.

Houd de spieren van je kat sterk

Daarnaast is het belangrijk dat je kat sterke spieren heeft. Spieren bieden stabiliteit aan de gewrichten. Naarmate je kat ouder wordt, zul je merken dat haar spieren afnemen, net als bij oudere mensen. Deze spierafname treedt echter ook op bij veel huiskatten door een gebrek aan uitdaging en beweging, wat leidt tot spieratrofie. Juist omdat oudere katten van nature al spiermassa verliezen, is het extra belangrijk om je kat uit te dagen om actief te blijven naarmate ze ouder wordt. Daag je senior dus dagelijks uit om in beweging te blijven.

Dagelijkse beweging voor je kat

Hoe kun je dit doen? Aangezien een aanzienlijk deel van de dagelijkse beweging van je kat bestaat uit het lopen naar haar voerbak, is dit het perfecte moment om haar meer te laten bewegen. Je kunt haar voerbak tijdens de maaltijd verplaatsen, zodat ze je moet volgen. Als je hier geen tijd voor hebt, kun je kleine hoeveelheden voedsel op verschillende plaatsen in huis verstoppen, waardoor je kat moet zoeken naar haar eten. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met de bewegingsmogelijkheden van je senior. Als je kat hier niet aan gewend is, begin dan niet te moeilijk, zodat ze snel succes heeft en gemotiveerd raakt om de volgende keer wat verder te lopen voor voedsel.

Natuurlijke supplementen en behandelingen

Andere factoren die belangrijk zijn voor de gezondheid van je senior zijn het aanbieden van een uitgebalanceerd dieet (lees mijn blog over: Kattenbrokjes, waarom voer je die je kat liever niet?), het vermijden van onnodige herhalingsvaccinaties (in plaats daarvan kun je titeren overwegen), en het aanbieden van voldoende mentale en fysieke uitdaging gedurende haar hele leven. Dit kun je bereiken met interactieve speelsessies en voerpuzzels waarbij je kat moet werken voor haar eten.

Bovendien zijn er natuurlijke supplementen en behandelingen die de behoefte aan reguliere pijnmedicatie kunnen verminderen of zelfs elimineren. Dit is van groot belang, omdat veel gangbare pijnmedicijnen helaas schadelijk kunnen zijn voor de nieren en lever van je kat. Enkele opties om te overwegen zijn onder andere hoogwaardige omega-3-supplementen, massage, osteopathie, acupunctuur, homeopathie, en supplementen die glucosamine bevatten. Lasertherapie kan ook een effectieve manier zijn om pijn te verlichten.

Maak het thuis comfortabel voor je kat

Tenslotte kun je aanpassingen in huis te doen, zoals opstapjes zodat je kat makkelijker op de bank of in de vensterbank kan springen. Verhogingen voor haar voer- en waterbakje zijn ook handig, zodat ze minder diep hoeft te bukken. Als je op zoek bent naar handige opstapjes of verhogingen voor voer- en waterbakjes die er ook nog eens mooi uitzien, neem dan eens een kijkje op mijn website.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Twijfel je of je kat gewrichtsklachten heeft, neem dan altijd eerst contact op met je dierenarts. Wil je na overleg met je dierenarts je kat op natuurlijke wijze ondersteunen? Neem dan gerust contact op met Ebel van Kateigen of De Groene Os. We adviseren je graag over natuurlijke oplossingen voor de gezondheid van je geliefde kat.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge