winkel
Webwinkel

Buitenkonijnen in de winter

Hoewel we deze maanden nog niet te maken hebben gehad met echt zwaar winterweer zit de kans er zo maar in dat het de komende weken gaat stormen en hagelen of dat er serieuze kou op komt zetten. Dagen waarin de temperatuur ook overdag rond of onder het vriespunt blijft en de ijzige noordooster flink aantrekt. Alle buitendieren hebben hier wel onder te lijden en daar nemen we dan ook massaal maatregelen voor.

Onze winterzorg voor de dieren buiten

De vogels krijgen vetbollen, de eendjes en de zwanen worden getrakteerd op oud brood en indien nodig wordt er een wak in het ijs gemaakt om de vissen van zuurstof te voorzien. Of deze initiatieven écht het beste voor de dieren zijn laat ik nu even in het midden, maar duidelijk is dat wij mensen bereid zijn zorgzaam om te gaan met dieren als het buiten koud en onaangenaam is. Als we dat al willen doen voor dieren die ons ‘vreemd zijn’ zullen we dat zeker ook willen doen voor onze eigen huisdieren, bijvoorbeeld voor onze konijnen. De vraag is dan, hoe we dat het beste kunnen doen. Wat hebben buitenkonijnen nodig in de winter, welke risico’s lopen ze en hoe kunnen we dat het makkelijkste opvangen?

Je eigen buitenkonijnen

Konijnen zijn dieren die eerder last zullen hebben van een hittegolf dan van een periode met stevig vriesweer. Buitenkonijnen hebben in de herfst een dikke, warme bontvacht gekregen. Ze hebben, mits zij voldoende schuilmogelijkheden hebben, eigenlijk niet zo veel te duchten van een normale winter. Wel is het zaak om consequent te zijn in hun huisvesting, want konijnen die nu eens binnen en dan weer buiten zijn krijgen onvoldoende mogelijkheden om een dichte wintervacht te maken. Om die reden mogen zij ‘s winters niet naar buiten.

Dat geldt ook voor zieke konijnen. Als een konijn ziek is moet het naar binnen, in de warmte. Maar een dag of vijf bij de centrale verwarming bivakkeren betekent de rest van de winter binnen zitten…. en aangezien konijnen sociale dieren zijn geldt dat dan ook voor de partner van het zieke konijn.

Een ruim en tochtvrij hok

Het feit dat konijnen goed tegen de kou kunnen betekent niet dat er ‘s winters geen extra maatregelen moeten worden genomen. De winter bestaat namelijk niet alleen uit sneeuw en droge vrieskou (was het maar waar!), maar veel vaker uit dagen met natte, koude regen, mist, storm of gewoonweg druilerig weer. Konijnen moeten áltijd, zomer en winter, een ruime plek hebben waar ze droog en uit de wind kunnen zitten. Dat is dus een grotere plek dan de meeste standaard buitenhokken bieden, waar de konijnen niet meer dan één of twee hupjes kunnen maken en niet of nauwelijks rechtop kunnen staan!

Die droge plek moet bovendien voorzieningen hebben waardoor het ook kan functioneren als verblijfsplek, dus met knaagmateriaal, speelgoed en voldoende afleiding. Als het hok, doordat de windrichting verandert, opeens vol op de tocht komt te staan, moet het daartegen beveiligd worden. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een bescherming met plexiglas of stro of door er een oud kleed voor te hangen. In al die gevallen is het natuurlijk heel belangrijk om erop te letten dat de konijnen wel voldoende ventilatie en frisse lucht hebben.

Voorkom dat het drinkwater bevriest

Waterflesjes bevriezen, maar kunnen daartegen met speciale thermohoesjes goed beveiligd worden. Wel regelmatig controleren, want het kan natuurlijk toch een keer mis gaan. Veel konijnen vinden het drinken uit een waterbakje prettiger dan uit een flesje en zolang het niet vriest kan dat prima. Doe nooit suiker in het water om bevriezing tegen te gaan! Suiker is echt slecht voor konijnendarmen en bovendien helpt deze remedie niet afdoende. Een betere optie is om elke drie uur het waterbakje te verversen.

Een op te warmen kussen: Snugglesafe

Normaalgesproken blijven konijnen lekker op temperatuur, ook als het koud is. Voor oudere dieren of bij extreme koude is een Snugglesafe een verantwoorde verwennerij. Je hoeft dit kussen maar een paar minuten op te warmen in de magnetron, waarna de Snugglesafe wel een uur of 8 lekker warm blijft. Een kersenpitkussen heeft een vergelijkbare werking, maar is sneller afgekoeld.

Zorg ervoor dat je buitenkonijn in de winter niet vereenzaamd

De grootste bedreiging van de winter is echter de eenzaamheid. Gelukkig komt het steeds minder vaak voor dat een konijn in z’n eentje gehuisvest wordt. Steeds meer konijnen wonen samen met één of meerdere soortgenoten. Konijnen hebben uiteraard het meeste steun van hun maatje waar ze lekker warm tegenaan kunnen kruipen en gezelligheid aan hebben. Maar daarnaast zijn konijnen ook sociale wezens naar hun mensen toe! ‘s Zomers wordt er met ze gespeeld, ze zijn gewend om hun mensen vaak te zien, vrolijke geluiden te horen, uitgebreid geaaid en geknuffeld te worden. Maar ja, als het regent en het is 5 graden? Dan is de praktijk meestal dat één van de mensen op een holletje het huis uitkomt, gauw eten en drinken uitdeelt, een haastige knuffel geeft en dan terugrent naar binnen toe. Dit vinden konijnen echt heel deprimerend!

Probeer daarom tóch tijd te plannen met je buitenkonijnen, ook al moet je daarvoor een dikke jas en handschoenen aantrekken. Ga samen met je konijnen het hok verschonen ook al helpen ze je van de wal in de sloot, klus eens een beetje aan hun hok, plant bollen rondom hun ren en overleg met ze over de juiste plek, laat ze rennen voor hun brokjes, geef ze eens een lekkere borstelbeurt, kortom: laat ze niet verpieteren als het winter is! Op deze manier blijven buitenkonijnen volwaardige gezinsleden die ongeacht het jaargetijde een konijnwaardig leven leiden.

Auteur: Chaja Beck-De Jong
Pennywise Animal Consulting

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge