• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 6 minuten

De geheimen van kieskeurige katten: ontdek waarom je kat zo moeilijk doet

Herken jij dit? Jouw kat is zo kieskeurig als het maar zijn kan. Je hebt al talloze voersoorten en merken geprobeerd, maar het enige wat ze doet, is haar neus ophalen en weglopen. Of je bent eindelijk blij dat je iets hebt gevonden wat ze lekker lijkt te vinden, maar na een week besluit ze opeens dat ze het niet meer lust. Grrr… Als je zo’n kieskeurige kat hebt, is dit het artikel voor jou!

Of je nu natvoer, brokjes of vers vlees voert, veel katteneigenaren worden vroeg of laat geconfronteerd met dit kieskeurige gedrag van hun geliefde kat. En dan hebben we het nog niet eens over het geven van supplementen of medicijnen, want dat is vaak helemaal een uitdaging. Maar hoe komt het eigenlijk dat katten zo kieskeurig kunnen zijn?

Waarom je een plotse verandering in haar eetgedrag serieus moet nemen

Als je kat plotseling een moeilijke eter wordt, kan er mogelijk iets medisch aan de hand zijn. Het is dan verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts, omdat een kat die 24-48 uur niet eet het risico loopt op leververvetting, wat fataal kan zijn.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

De rol van geur en smaak bij je kat

Een kat wordt niet geboren als een kieskeurige eter, dit ontwikkelt zich met de tijd. Als je jonge kittens altijd hetzelfde voer geeft, is de kans groot dat ze op latere leeftijd ander voer weigeren. Daarom raad ik altijd aan om bij het krijgen van een kitten verschillende soorten voer aan te bieden, zodat je kleine lieverd kan wennen aan verschillende smaken, geuren en texturen. Eigenlijk net zoals we jonge kinderen van alles proberen te laten eten. Ook als je kat volwassen is, is het goed om een gevarieerd dieet te blijven geven. Dit voorkomt niet alleen kieskeurigheid, maar zorgt er ook voor dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en minder risico loopt op het ontwikkelen van allergieën.

Gezondheidsproblemen en de kieskeurige kat

Vaak beginnen de eetproblemen op het moment dat de voerfabrikant de samenstelling van het voer verandert of wanneer je vanwege gezondheidsredenen je kat een ander dieet moet geven. Als je kat dan maar één soort voer lust, heb je echt een groot probleem! Dus zelfs als je een kat hebt die echt alleen maar brokjes eet (iets wat ik niet aanraad, lees mijn eerdere blog hierover), is het verstandig om regelmatig van merk en smaak te wisselen. Mocht er iets veranderen in het productieproces van het voer waardoor je kat een bepaalde variant opeens niet meer lekker vindt, dan kun je altijd nog uitwijken naar andere soorten die ze wel lust.

Voerwissel: hoe kun je dit het beste aanpakken?

Katten houden niet van veranderingen. Net zoals je in huis niet zomaar alles moet veranderen omdat het stress kan opleveren bij je kat, moet je dit ook niet doen met haar eten. De aroma’s, textuur en smaak van nieuw voer kunnen je kat helemaal van streek maken, waardoor ze het weigert te eten. Bovendien kan een plotse voerwissel maag-darmklachten veroorzaken. Dus als je van voer wilt wisselen en je kat niet gewend is aan verschillende soorten voer, doe dit dan heel geleidelijk. Begin met 25% van het nieuwe voer en bouw dit in ongeveer vier weken op naar volledig nieuw voer. Als je kat erg gevoelig is, is het zelfs aan te raden om nog kleinere stapjes te nemen.

Water toevoegen aan droogvoer: wel of niet doen?

Sommige mensen voegen water toe aan de droge brokjes van hun kat om ervoor te zorgen dat ze voldoende vocht binnenkrijgt. Dit kan inderdaad helpen om je kat meer te laten “drinken”, maar besef wel dat de structuur van het voer hierdoor verandert, waardoor het minder smakelijk wordt voor je kat.
Ook is het belangrijk om dit niet langer dan een uur te laten staan, omdat er anders bacteriën in kunnen gaan groeien, net als bij natvoer. Helemaal als het warm is of als het voer dichtbij de verwarming staat, kun je dit beter na een uurtje weggooien.

De invloed van temperatuur op het eetgedrag van je kat

Voedsel dat rechtstreeks uit de koelkast komt is vaak onaantrekkelijk voor je kat. Onze kat Dushi was hier een mooi voorbeeld van. Ze kreeg een hele tijd vers vlees te eten, maar na een vakantie weigerde ze dit nog te eten. Ondanks dat ik de oppas had uitgelegd dat ze het vlees de dag ervoor al moest laten ontdooien in de koelkast en bij aankomst de volgende dag direct uit de koelkast halen zodat het op kamertemperatuur kon komen, was de tijd dat ze bij ons was en het vlees op temperatuur kon komen kennelijk te kort, waardoor het voer nog te koud was. Hoe zit dat? Jouw kat is een jager en geen aaseter. Ze gebruikt haar neus om te bepalen of een gedode prooi nog veilig is om te eten. Als het voer te koud is, kan dit voor haar een teken zijn dat het niet veilig is om te eten. Daarnaast geven koude producten natuurlijk ook minder aroma’s af, waardoor ze minder aantrekkelijk zijn voor je kleine lieverd.
Plus zo’n koude maaltijd kan ook buikklachten geven. Bedenk zelf maar hoe vervelend het voelt als je te snel een ijsje gegeten. Aangezien veel katten ook van de hap, schrok en weg zijn, zal dit hetzelfde vervelende gevoel geven.
Het beste is om natvoer op lichaamstemperatuur aan te bieden, maar vaak eet je kat het ook als het op kamertemperatuur is. Laat natvoer ook niet te lang staan nadat het gegeten is, anders wordt het droog en hard en is het ook niet meer aantrekkelijk.

Stress en voeding: hoe beïnvloedt dit haar eetgedrag?

Stress kan ook de reden zijn dat je kat een moeilijke eter is. Misschien is ze ooit lastiggevallen in de buurt van haar voerbak door een andere kat of hond in huis, waardoor ze heeft besloten dat het te “gevaarlijk” is om daar te eten. Zorg er dus voor dat je kat een veilige en rustige plek heeft waar ze kan eten, weg van andere katten, huisdieren of kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde plek.

Creëer een veilige eetomgeving voor je kat

Het is niet goed om water en voerwater naast elkaar te plaatsen of de voerbak vlak bij de kattenbak te zetten. Beide situaties zijn heel onnatuurlijk voor je kat en kunnen ervoor zorgen dat ze weinig eet. Zelfs een te kleine bak waarbij haar snorharen de rand raken, kan een reden zijn dat je kat weinig eet. Hierdoor lijkt ze misschien heel kieskeurig, maar in dit geval heeft het dus te maken met stress. Probeer eens wat er gebeurt als je haar voerbak op een aparte plek neerzet of een groot plat bord gebruikt.

Het toedienen van medicijnen aan een kieskeurige kat

Heeft jouw kat medicijnen of supplementen nodig? Dan kan dit ook een hele uitdaging zijn om toe te dienen. Nadat je kat voor de zoveelste keer met haar nagels in je armen hing, heb je misschien bedacht om de medicijnen maar door het voer te doen. Heel handig, toch? Maar je kat ruikt vele malen beter dan wij, dus ze heeft al snel door dat er “geknoeid” is met haar eten. Zelfs op momenten dat er niets aan toegevoegd is, kan die geur van datzelfde voer haar doen besluiten hier niet van te eten.

Handige tips voor het geven van medicatie en supplementen

Mijn advies is daarom om medicijnen of supplementen los van de maaltijden aan te bieden. Hoe je dit het beste kunt doen, hangt af van hoe “moeilijk” je kat is, en het is vooral een kwestie van uitproberen. Hier zijn enkele tips:

  • Sprenkel een beetje water uit een blikje tonijn of het kookvocht van kipfilet of kabeljauw over het voer met supplementen of medicijnen, zodat je kat kan wennen aan de smaak van de medicatie. Vaak hoef je dit niet lang te doen.

  • Verstop de medicijnen in een klein beetje geurend kokosvet.

  • Strooi een klein beetje edelgistvlokken over haar voer. Veel katten zijn dol op deze smaak.

  • Meng de medicijnen met een goedkoop (als Mc Donalds voor katten) blikje natvoer uit de supermarkt. Geef dit natvoer alleen voor dit doel. Je hebt er ook maar weinig van nodig.

  • De Easypill kan ook wel eens werken. Ik ben zelf niet zo blij met de ingrediënten die erin zitten, maar als je je kat voor een korte periode medicijnen moet geven en dit de enige manier is waarop je ze haar kunt geven, kan dit zeker een goede oplossing zijn.

Tot slot nog enkele tips als je start met supplementen voor je kat

Bij supplementen raad ik altijd aan om met een zeer lage dosering te beginnen en dit geleidelijk op te bouwen naar de aanbevolen dosering, zodat je kat kan wennen aan de smaak. Bovendien kan het helpen om de eventuele alcohol in druppels te laten verdampen op een verwarmde theelepel.

Laat je niet ontmoedigen door de kieskeurigheid van je kat. Met geduld, begrip en wat creativiteit kun je samen tot een oplossing komen die zowel haar smaakpapillen als haar gezondheid tevreden stellen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je maandelijks kattentips en artikelen over natuurlijke diergezondheid, gedrag en nieuws over onze producten ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

MailChimp - Aanmeldformulier
Privacy *
Ik meld mij aan voor de volgende nieuwsbrieven *
Bezig met versturen

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!