• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen

De korteketen-vetzuren – deel 3 van Vet belangrijk

Dit is het 3e en laatste deel van onze artikelenreeks over vetten en het belang ervan voor het welzijn van onze dieren.

We ronden af met een artikel over de korteketen-vetzuren: de vetzuren die door het microbioom worden geproduceerd (gefermenteerd) in de darmen van dier en mens. De bekendste zijn azijnzuur, boterzuur en propionzuur. We noemen deze fermentatieproducten van het microbioom ook wel postbiotica.

Hoe zat het hier ook al weer mee? Met die pre-, die pro- en die postbiotica?

korteketenvetzuren

Pre-, pro- en postbiotica

Prebiotica zijn de stofjes die dienen als voeding voor de gunstige en gewenste darmbacteriën. Denk hierbij aan de oplosbare vezels zoals inuline, fructo-oligosacchariden (FOS) en galacto-oligosacchariden (GOS).

Probiotica zijn de gunstige (levende) darmbacteriën die allerlei positieve werkingen hebben voor de darmen en het lichaam. Ze bevorderen de spijsvertering en spelen een belangrijke rol voor het immuunsysteem.

Postbiotica zijn dan de fermentatieproducten van die gunstige darmbacteriën. Dit kunnen korteketenvetzuren zijn, maar ook peptiden, enzymen en andere metabolieten die worden geproduceerd door deze bacteriën.

En wat doen die korteketen-vetzuren dan wel allemaal? Hieronder een overzicht.

Korteketen-vetzuren: bron van energie

Korteketen-vetzuren dienen als een belangrijke energiebron voor de darmcellen. Ze worden snel geabsorbeerd en gebruikt als brandstof voor de cellen van het darmepitheel. Dit helpt bij het behouden van een gezonde darmbarrière en het ondersteunen van de darmfunctie.

Regulering van de darmflora

Korteketen-vetzuren spelen een rol bij het in stand houden van een gezonde balans van darmbacteriën. Ze hebben antimicrobiële eigenschappen en remmen de groei van schadelijke bacteriën in de darmen, terwijl ze de groei van gunstige bacteriën bevorderen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede spijsvertering en immuniteit.

Ontstekingen afremmen

Korteketen-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze helpen bij het verminderen van ontstekingsreacties in de darmwand, wat gunstig is voor dieren met aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten. Het verminderen van ontstekingen draagt bij aan het behoud van een gezonde darmomgeving.

Verbeterde opname van voedingsstoffen

Korteketen-vetzuren kunnen de opname van voedingsstoffen in de darmen verbeteren. Op de eerste plaats natuurlijk omdat ze zorgen voor een gezond darmepitheel, maar ze vergroten ook de opname van elektrolyten, zoals natrium en water. Verder kunnen ze ook de absorptie van mineralen, zoals calcium en magnesium, bevorderen. Dit draagt bij aan een efficiënte vertering en voedingsstoffenbenutting.

korteketenvetzuren

Korteketen-vetzuren en de hersenen

Het wordt steeds duidelijker voor de wetenschap dat een gezond microbioom essentieel is voor een gezonde hersenfunctie. Zo wordt 90% van de neurotransmitter serotonine in de darm geproduceerd en maar 10% in de hersenen. Maar er is meer aan de hand.

Zo zijn er verschillende studies die hebben aangetoond dat KKVZ, zoals propionzuur, boterzuur en azijnzuur, invloed kunnen uitoefenen op de HPA-as. De HPA-as is de verbinding tussen de hypofyse, de hypothalamus en de bijnieren. In die as worden de hormonen en neurotransmitters geproduceerd en gereguleerd die te maken hebben met de stressrespons.

Deze korteketen-vetzuren kunnen via verschillende mechanismen invloed op de neurologische functies en de stressrespons hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld de afgifte van corticotropin-releasing hormone (CRH) in de hypothalamus beïnvloeden, wat resulteert in veranderingen in de HPA-as-activiteit.

Bovendien kunnen KKVZ ook invloed hebben op neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en GABA, die betrokken zijn bij de regulatie van stemming en stressrespons. Dit kan indirect de HPA-as beïnvloeden.

Dit is ingewikkelde en complexe materie dat nog volop in ontwikkeling en onderzoek is.

Conclusie

Over de korteketen-vetzuren is het laatste woord nog niet gezegd. Wat we wel weten is dat ze heel belangrijk zijn voor een goed functioneren van de darmwandcellen en daarmee voor de gezondheid van de darmen, het goed functioneren van de darmwand, de immuniteit en uiteindelijk ook de hersenen. Hoe dat allemaal precies verloopt en langs welke mechanismen: dat is nog volop in onderzoek!

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!