• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens

De mooiste natuurgebieden

De meeste van ons hebben de vakantie alweer achter de rug en zijn weer terug in de realiteit van alledag. Sommige geluksvogels (zoals ikzelf) hebben hun vakantie nog tegoed. Of je nu terugkomt van een droomreis naar Bali of in een tentje in de Ardennen hebt gezeten, mét of zonder je dieren weg bent geweest, soms is het weer even wennen om terug te zijn.

Een van de beste remedies tegen de ‘after-vakantieblues’ is hier, in eigen land, een mooie tocht met je dier ondernemen. In de Nederlandse natuur kun je prachtige dagtochten maken of beter nog: maak er een weekendje weg van!

De Groene Os zocht alvast de mooiste Nederlandse natuurgebieden voor dierenliefhebbers uit.

Met je hond

 • Het Zandenbos
  Dit uitgestrekte bosgebied maakt deel uit van de Veluwe en hier kun je urenlang dwalen mét hond. In het grootste gedeelte mogen honden zelfs loslopen. De wandeling kan uitgebreid worden met een duik in de Zandenplas; dit ligt net aan de andere kant van de A28 (via een tunneltje te bereiken).
 • Loonse en Drunense Duinen
  De Loonse en Drunense Duinen zijn het grootste stuifzandcomplex van Europa en daarmee bij uitstek geschikt voor een lange dagtocht. Er zijn in dit gebied vier afwisselende losloopgebieden en -routes. De losloopplekken kunnen best druk zijn. Een langere wandeling is goed te doen door een lange lijn en comfortabel tuig mee te nemen en er een gedeelde aanlijn/losloopwandeling van te maken. De Brabantse gezelligheid komt goed naar voren in de hondvriendelijke horeca!
 • IJmuiderslag en Kennermermeer
  Een losloopwandeling door de duinen naar het strand? Dat kan in IJmuiden! Ten zuiden van IJmuiden mag de hond los in een deel van de Heerenduinen (onderdeel van Zuid-Kennermerland). Je komt bunkers tegen en het prachtige Kennermermeer. Vanaf daar steek je zo de laatste duinenrij over naar het strand waar honden mogen komen. Veel strandtentjes gaan ook erg relaxed om met hun viervoetergasten.
 • Het Leesten
  Heuvelachtig heidegebied vlak bij Apeldoorn. Het Leesten bestaat uit een omheind losloopbos voor honden en een loslooproute die niet omheind is: de ‘natte neuzenroute’. Hier is het wel belangrijk dat je hond (zoals altijd) goed onder appèl staat, want er zit veel wild. In de rest van het gebied zijn honden aangelijnd toegestaan.
 • Schiermonnikoog
  Het Waddengebied is een prachtig stuk Nederland. Schiermonnikoog staat bekend als het meest hondvriendelijke Waddeneiland. Honden mogen loslopen op de stranden en in de meeste bossen en duinen. Eigenlijk hoeven ze alleen vast in de bebouwde kom en in de vogelbroedgebieden.
 • Drents Friese Wold
  Een prachtig en afwisselend gebied. Hier vind je bos, stuifzand, vennetjes en een stroomdal langs een beek. Je hond kan/mag niet overal veilig loslopen, maar een lange dagtocht (waarbij je je hond op delen van de route moet aanlijnen) is zeker de moeite waard. Of begin bij Appelscha bij het losloopgebied en plak er een aangelijnde route aan vast.

Met je paard

 • Amsterdamse Waterleidingduinen
  Voor dit gebied moet je in bezit zijn van een ruiterbewijs en duinkaart, maar daar krijg je ook wel wat voor. Een fraai natuurgebied waar je struikelt over de reeën en waarbij je over brede, goed onderhouden ruiterpaden rijdt. Je kunt een lange tocht maken naar het strand en via Zandvoort weer terug.
 • Zuid-Kennemerland
  Nationaal park Zuid-Kennermerland is een mooi afwisselend natuurgebied. Je komt langs meren en kan oog in oog komen te staan met grote grazers zoals Schotse Hooglanders en Shetland pony’s. De duinpaden kunnen behoorlijk zwaar zijn, dus neem je tijd én neem een picknick mee voor onderweg. De routes kunnen worden uitgebreid met een stuk strand.
 • Loonse en Drunense Duinen
  Dit natuurgebied verdient twee vermeldingen. Je kunt hier uitstekend terecht al wandelend met de hond én op de rug van je paard. Eindeloze, brede zandpaden door een afwisselend landschap: dat is zo’n beetje dit gebied voor de paardenliefhebber in een notendop. Bij verschillende horecagelegenheden is ook je paard welkom!
 • Veluwezoom
  Iets minder bekend dan Nationaal park de Hoge Veluwe, maar niet minder mooi. Veluwezoom (vooral rondom De Posbank) heeft voor Nederlandse begrippen flinke hoogteverschillen. Tip: in augustus en begin september bloeit de heide en kleuren de heuvels prachtig paars!
 • De Drentse Aa
  Het stroomdal van de beek de Drentse Aa heeft een uniek coulisselandschap en prachtige flora en fauna. De Drentse Aa is een leuke combinatie van natuur en landschapscultuur met mooie historische boerderijen.
 • Zuid-Limburg
  Zuid-Limburg kun je moeilijk één natuurgebied noemen, maar we konden niet kiezen uit al het moois dat Limburg te bieden heeft. The Dutch Mountains zijn een fantastische trainingsmogelijkheid voor jou en je paard. De provincie Limburg is heel paardvriendelijk met uitgebreide ruiterroutenetwerken. Hier kun je een midweek je hart ophalen of het nou rondom het Drielandenpunt, de Sint-Pietersberg of het Geuldal is …

Geniet van de prachtige Nederlandse nazomer!

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!