winkel
Webwinkel

De vachtkleur van mijn witte hond verschiet – hoe kan dat nou?

“Ik denk dat mijn witte herder ervan gaat verkleuren, net als van zalmolie”.

Dat poste iemand onder een bericht van ons op de socials over Rode Kruiden Elixir. En dat maakte me nieuwsgierig: want hoe zit dat met het verkleuren van vachten van dieren, witte in het bijzonder? Wat maakt dat ze kunnen verkleuren? Is dat inderdaad een kleurstof in een voedingsmiddel? Of zijn er andere oorzaken te vinden?

En jawel, een zoektocht op internet bracht een hele lijst van mogelijkheden aan het licht. Maar eerst iets over zalmolie.

Zalmolie

De rode kleur van zalmen (en algen, zeevruchten e.d.) is afkomstig van een stofje dat astaxanthine heet. Verse zalmolie is het roodst, naarmate de olie ouder wordt oxideert het en verdwijnt de kleurstof. Maar ook door raffinage kan de kleur eruit gehaald worden. Dus de hoeveelheid kleur zegt niet per se iets over de versheid van de olie.

Astaxanthine behoort tot de groep carotenoïden, net als beta-caroteen in worteltjes. Wanneer honden astaxanthine eten, kan dit een subtiele invloed hebben op de vachtkleur, meestal in de vorm van een lichte gouden of roodachtige tint. Dit effect kan variëren afhankelijk van de individuele genetica van de hond en de hoeveelheid astaxanthine er wordt opgenomen.

Voedingsstoffen die invloed kunnen hebben op de vachtkleur

Er zijn meer voedingsstoffen en additieven die invloed kunnen hebben op de vachtkleur van honden. Dit zijn er een aantal:

  1. Koper: een mineraal dat een rol speelt bij de productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van huid, haar en ogen. Een evenwichtige inname van koper kan bij sommige honden helpen de kleur van hun vacht te behouden. Te veel koper kan echter ook verkleuringen veroorzaken.
  2. Omega-3- en omega-6-vetzuren: deze essentiële vetzuren zijn belangrijk voor de algehele gezondheid van de huid en vacht. Een gezonde huid kan de kleur en glans van de vacht positief beïnvloeden.
  3. Biotine (vitamine H): een B-vitamine die de gezondheid van de huid en vacht ondersteunt. Het kan helpen bij het behouden van een gezonde en glanzende vacht.
  4. Zink: een ander mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van huid en vacht. Een tekort aan zink kan leiden tot vachtproblemen, zoals dofheid en verkleuring.
  5. Carotenoïden: pigmenten die voorkomen in sommige groenten en fruit. Ze kunnen de vachtkleur subtiel beïnvloeden door bijvoorbeeld een lichte gouden tint toe te voegen.
  6. Toegevoegde kleurstoffen: sommige commerciële hondenvoeders bevatten toegevoegde kleurstoffen om de vachtkleur te verbeteren. Deze kleurstoffen zijn echter vaak synthetisch en hebben mogelijk geen significant effect op de vachtkleur.

De mate waarin deze voedingsstoffen en additieven de vachtkleur beïnvloeden, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de genetica van de hond, de algehele gezondheid en het dieet.

Andere oorzaken van het veranderen van de vachtkleur

  1. Verontreiniging: witte honden kunnen vachtverkleuring ervaren door blootstelling aan vuil, modder, urine of andere stoffen die vlekken veroorzaken. Regelmatig baden en schoonhouden kan helpen dit te voorkomen.
  2. Voeding: hoewel het eerder genoemde beta-caroteen niet direct de vacht van witte honden zal kleuren, kunnen bepaalde voedingsstoffen of additieven in het voer wel invloed hebben op de vachtkleur. Sommige voedingsstoffen kunnen bijvoorbeeld vlekken of verkleuring veroorzaken als ze op de vacht blijven zitten na het eten.
  3. Blootstelling aan zonlicht: overmatige blootstelling aan de zon kan de vacht van witte honden doen verkleuren. Dit wordt vaak gezien bij honden met dunne vacht of weinig pigmentatie. Zonnebrand kan ook optreden bij honden met een witte vacht, wat kan leiden tot roodheid en verkleuring van de huid.
  4. Vachtziekten: sommige honden kunnen lijden aan aandoeningen die de pigmentatie van de vacht beïnvloeden, zoals alopecia areata of bepaalde vormen van dermatitis.
  5. Medische aandoeningen: deze kunnen vachtverkleuring veroorzaken, zoals schimmel- of bacteriële infecties. Een veel voorkomende infectie is die met de gist Malassezia, verantwoordelijk voor veel huid- en oorinfecties bij honden.
  6. Overmatig likken: met name aan de pootjes of bij de geslachtsdelen, ten gevolge van pijn, jeuk of ander ongemak of bij traanoogjes. In het speeksel komt een stofje voor dat porfyrine heet en een afbraakproduct is van rode bloedcellen. Dit veroorzaakt dan de rode verkleuring.
  7. Contact met bepaalde stoffen of chemicaliën: dit kan vachtverkleuring veroorzaken, als een hond in aanraking komt met bepaalde verf, kleurstoffen of andere chemische stoffen.
  8. Genetica: hoewel witte honden genetisch een aanleg hebben voor een witte vacht, kunnen genetische variaties en mutaties soms leiden tot onverwachte vachtkleurveranderingen.

En dan beta-caroteen – kan de vacht daar oranje van worden?

Beta-caroteen is een natuurlijk voorkomend pigment dat we associëren met de kleur van planten, groenten (worteltjes!) en sommige vruchten. Het is een voorloper van vitamine A (bij vooral herbivoren en omnivoren zoals mensen). Bij sommige dieren, zoals vogels en vissen, kan het consumeren van voedsel dat rijk is aan beta-caroteen leiden tot een verandering in hun verenkleur.

Bij honden werkt het iets anders. Honden kunnen beta-caroteen niet zo goed omzetten in vitamine A. Honden krijgen hun vitamine A voornamelijk uit dierlijke bronnen. Wat de kleur van beta-caroteen doet met de verkleuring van vet (zoals het geel vet bij mensen bijvoorbeeld), de huid en het werkingsmechanisme daarvan is nog een onderwerp van onderzoek. Want honden hebben geen geel vet. Daarom gaan we ervan uit dat beta-caroteen geen directe invloed op de vachtkleur van honden heeft. Als er al een effect zou zijn, dan zou dat gaan om de kleur van de huid, niet van de vacht.

De vachtkleur van honden wordt bepaald door genetica. Het genetische materiaal bepaalt welke kleurpigmenten worden geproduceerd en in welke verhoudingen. Witte honden hebben meestal een genetische aanleg voor een witte vacht en missen vaak de pigmentatie die nodig is voor andere kleuren. Het consumeren van voedsel dat rijk is aan beta-caroteen zal waarschijnlijk geen merkbare verandering teweegbrengen in de vachtkleur van een witte hond.

Hoe zit het dan met de rode bieten?

Daar begon dit artikel mee: de vraag of ons Rode Kruiden Elixir, dat gebaseerd is op rode bietensap, ook vachtverkleuring kan veroorzaken.

Betanine is de rode kleurstof die van nature voorkomt in bieten. Bij mensen en sommige dieren kan het eten van betanine-rijke voedingsmiddelen de urine en ontlasting een roodachtige kleur geven. Dit fenomeen staat bekend als ‘bietenrood’.

Bij honden met een witte vacht kan het eten van betanine-rijke voeding potentieel leiden tot vachtverkleuring, vooral als de hond neigt naar het hebben van een lichtere vachtkleur. Dit komt doordat de pigmenten die in het lichaam worden opgenomen, soms door het lichaam worden afgegeven in zweet, speeksel, urine en ontlasting.

Hoewel het effect van betanine op de vachtkleur van honden over het algemeen als mild wordt beschouwd, kan het toch leiden tot tijdelijke en subtiel zichtbare veranderingen in de vachtkleur. Als je zeker wilt zijn van het effect van betanine op de vachtkleur van je hond, is het raadzaam om kleine hoeveelheden bieten of betanine-rijke voedingsmiddelen te introduceren en het effect te observeren.

Individuele reacties kunnen variëren, afhankelijk van de genetica van je hond en andere factoren. Dit laatste lijkt me de belangrijkste conclusie uit dit hele verhaal. Uiteindelijk zijn er niet echt voorspellingen te doen over het wel of niet verkleuren van de vacht van een witte hond. Er zijn veel factoren die een rol spelen, het is iets dat voor iedere individuele hond moet worden uitgeprobeerd.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je maandelijks tips en artikelen over natuurlijke diergezondheid, gedrag en nieuws over onze producten ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

  • Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge