• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Do It Yourself: stalspray tegen mok en rotstraal

Bij paarden die regelmatig op stal (moeten) staan, zijn mok en rotstraal veelvoorkomende problemen. Deze beide aandoeningen zijn bacteriële infecties waarbij de stal een waar broeinest kan zijn voor de bacteriën die deze problemen veroorzaken.

Mok

Mok is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen aan de onderbenen van het paard. Factoren zoals onder meer erfelijkheid, een verzwakt immuunsysteem, omgevingsfactoren en het in contact komen met planten die een fototoxische reactie geven, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan en aanhouden van mok.

Door een of meerdere oorzaken, zoals een weke huid in de kootholte en weerstandvermindering, kunnen bacteriën, schimmels of gisten vat krijgen op de huid in en rond de kootholte en een infectie veroorzaken. Het is dus belangrijk om de stalomgeving schoon te houden!

Rotstraal

Vuile stallen zijn een broedplaats voor rotstraal, een bacteriële infectie aan het straalhoorn van de hoeven. Ook dit wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën, schimmels en gisten. Door een natte, vieze stal wordt de infectiedruk groter. Paarden met een verminderde weerstand of slechte hoefverzorging kunnen gemakkelijk een besmetting oplopen. Rotstraal is een veelvoorkomend probleem!

Twee bekende veroorzakers van rotstraal, Fusobacterium necrophorum en Spherophorus neaophorus, zijn anaerobe bacteriën. Dit betekent dat deze bacteriën goed gedijen in een milieu zonder zuurstof. Bij rotstraal is het dus belangrijk om geen afsluitende middelen (zoals Stockholmer teer) te gebruiken, want dan krijgen de bacteriën alle kans om zich te vermenigvuldigen.

Weide

In regenachtige periodes kunnen weides erg modderig en nat worden. Door al deze nattigheid kunnen de huid in de kootholte en de straal gemakkelijk verweken waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat paarden een droge plek tot hun beschikking hebben. Het kan dan bijvoorbeeld nodig zijn om de afwatering van het weiland te verbeteren, een deel op te hogen met zand of te betegelen.

Stal

Veel stallen worden gemakkelijk een vies broeinest voor bacteriën die mok en/of rotstraal kunnen veroorzaken. De meest voor de hand liggende maatregelen, zoals voldoende uitmesten, goede (absorberende en niet irriterende) bodembedekking en voldoende ventilatie, zijn daarom uitermate belangrijk. Om overmatige bacteriegroei tegen te gaan kan de stal behandeld worden met een stalspray op basis van etherische oliën. Deze spray kun je heel makkelijk zelf maken.

DIY stalspray

  1. Vul een sprayfles (bijvoorbeeld een plantenspuit) van 1 liter met lauwwarm water.
  2. Voeg de volgende etherische oliën toe: 40 druppels theeboomolie, 10 druppels citroenolie en 10 druppels eucalyptusolie.
  3. Schud stevig!
  4. Mest de stal uit en zorg dat de bodem leeg is.
  5. Spray vervolgens de stalbodem en het onderste deel van de wanden grondig in.
  6. Verdeel de schone bedekking terug over de bodem.
  7. Nu goed bijhouden! Houd de stal goed schoon: verwijder minimaal dagelijks natte plekken en mest en herhaal bovenstaande eenmaal per week. Bij paarden die veel op stal staan en/of veel plassen en mesten moet de stal vaker helemaal leeggehaald worden.

Van binnenuit

Voor een optimaal resultaat kun je de bovenstaande maatregelen combineren met een inwendige ondersteuning waarmee je het lichaam een boost geeft om de infectie om zeep te helpen. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies; we helpen je graag!

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!