• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Een poepverhaal

Het spijsverteringsstelsel en de bijbehorende inhoud zijn heel interessant. Bij De Groene Os krijgen wij er veel vragen over en met name vragen over honden en katten die problemen hebben met verstopte of ontstoken anaalkliertjes.

 

 

 

Anaalklieren

Als je je een klok voorstelt bevinden de anaalklieren, of anaalzakjes, zich op 4 en 8 uur in de sluitspier bij de anus. De zakjes zijn gevuld met een zeer sterk ruikende vloeistof. Als het goed is wordt bij iedere ontlasting een klein beetje van deze vloeistof mee naar buiten gedrukt. Als een hond of kat heel erg schrikt (bij acute paniek) kunnen de anaalkliertjes zich ook ‘spontaan’ legen.

De vloeistof in de anaalkliertjes heeft een functie in de geurcommunicatie bij dieren. De geur is uniek en er valt van alles aan af te lezen; onder andere het geslacht, de leeftijd en de gemoedsrust van de ‘boodschapper’. Mogelijk heeft dit sterk ruikende goedje ook een functie in de territoriumafbakening bij dieren in hun oorspronkelijke leefgebied.

Overvuld, verstopt of ontstoken

De anaalkliertjes kunnen jeuk en irritatie geven (‘sleetje rijden’). Dit gebeurt als de kliertjes tijdens het ontlasten niet voldoende geleegd worden. Hierdoor raken ze overvuld en als er vervolgens wat anaalkliervloeistof opdroogt in de buisjes die in verbinding staan met de anus, kan er een verstopping ontstaan die tot een ontsteking kan leiden.

‘Sleetje rijden’ is een spijsverteringsklacht

Heel vaak zijn verstopte anaalklieren gerelateerd aan voeding, zeker als dit een regelmatig terugkerende klacht is. Het is dus eigenlijk een spijsverteringsklacht. Het is daarom aan te raden om eens kritisch naar het voer van je dier te kijken. Hoe ‘doet’ uw dier het op dit voer? Hoe vaak per dag heeft uw dier ontlasting en hoe is deze van consistentie (erg stevig of juist dun of misschien wel heel wisselend)? Normaalgesproken worden namelijk de anaalkliertjes door de ontlasting geleidelijk aan ‘leeggedrukt’. Als de ontlasting een afwijkende consistentie heeft gebeurt dit minder goed.
Wanneer er ook sprake is van een (lichte) mate van ontstoken anaalklieren kan dit te maken hebben met een verhoogde gevoeligheid voor ontstekingen. Hier horen vaak allergieën bij, zoals voedselallergie.

Anaalkliertjes legen
Als dieren problemen hebben met hun anaalkliertjes is het gebruikelijk deze te laten legen door de dierenarts. Helaas kan uw dier dan in een vicieuze cirkel belanden: de kliertjes worden juist geprikkeld en nog actiever. Laat dit daarom alleen doen wanneer er geen andere oplossing is. Als het even kan is het dus belangrijk om er vooral van af te blijven en te kijken of de oorzaak gevonden kan worden en het probleem van binnenuit te behandelen.

De kwaliteit van poep
Als we problemen met de anaalkliertjes willen aanpakken is het goed eerst naar de voeding te kijken, want zoals gezegd is dit meestal de oorzaak. Daarnaast kunnen extra vezels (zoals Psyllium Husk) helpen om de kwaliteit van de ontlasting te verbeteren. Deze onverteerbare voedingsvezels maken de darmpassage gemakkelijker. Ze helpen om te dunne ontlasting dikker te maken en om te harde ontlasting juist volumineuzer en zachter te maken.

Om een goede weerstand in stand te houden kun je ook aan All Septicum denken. Deze kruidentinctuur kan worden toegediend bij geprikkelde anaalkliertjes.

Als een allergie de onderliggende oorzaak is van steeds terugkerende anaalklierproblemen, dan is er uiteraard maar één oplossing en dat is het wegnemen van de oorzaak. Neem contact met ons op voor een passend advies.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

6 reacties

 1. Thea schreef:

  Beste,
  Als een allergie de reden kan zijn voor steeds terugkomende anaalklieren, aan wat voor allergie wordt er dan gedacht?
  Onze kat heeft geen vlooien en geen voedselallergie (is getest) maar springt meerdere malen per dag door het huis van de huidjeuk en likt poten en rug.
  Hij krijgt hypoallergeen voeder van RC.
  Weet niet of hij stress of hormoon of Atopie heeft.
  ik hoor graag uw mening.
  Met vriendelijke groet
  Thea

 2. Brenda schreef:

  Tip voor het legen van de anaalkliertjes ;
  Het is verstandig dit door de dierenarts te laten doen .
  Er zijn maar weinig hondentrimmers met paraveterinaire achtergrond .
  Als er verkeerd gehandeld wordt , kan dit leiden tot irritatie of ontsteking aan de anaalkliertjes .
  Vooraf altijd even vragen of de kennis om de kliertjes te legen aanwezig is om erger te voorkomen .

  • Melody Cool schreef:

   Inderdaad kan onkundig de kliertjes proberen te legen zorgen voor irritatie. Sowieso is het vaak het beste eraf te blijven als het even kan. We zien te vaak dat het alleen maar erger terugkomt. Het legen zou een laatste mogelijkheid moeten zijn. Daarnaast lost het vaak het daadwerkelijke probleem niet op.

 3. Famke schreef:

  In de huidige opleiding tot Hondentrimmer leer je dat je anaalzakjes nooit mag uitknijpen! Het wordt ook niet meer aangeleerd in de opleiding. Een dierenarts is de enige die een goede inschatting kan maken of het wel of niet verstandig is. Misschien kunnen jullie de tekst aanpassen? Wij trimmers krijgen nog steeds vaak verzoeken van klanten om anaalzakjes uit te knijpen, terwijl dit dus achterhaald is in de trimsalon.

Laat een reactie achter