De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Feiten en fabels over glucosamine

Bij bewegingsklachten denk je aan het supplement glucosamine. De ingewijden onder ons gaan nog een stapje verder en weten dat in een hoogwaardig supplement glucosamine gecombineerd wordt met chondroïtine. De nog verder ingewijden weten ook dat de resultaten van behandelingen met glucosamine verschillen. Daarom duiken we even wat dieper in de glucosamine én in de andere stoffen die verlichting kunnen geven bij gewrichtsproblemen.

Wat is glucosamine?
Glucosamine is een aminosuiker, een natuurlijke stof. Het bestaat uit een glucosemolecuul en een aminogroep. De hoogste concentraties van deze stof vind je in het bewegingsapparaat: in het kraakbeen, de pezen en de ligamenten (de banden van bindweefsel om de gewrichten).

Glucosamine is vooral een belangrijke bouwstof en precursor (voorloper) voor allerlei stoffen en processen die te maken hebben met het gezond houden van het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof.
Zo kan glucosamine omgezet worden in N-acetylgalactosamine waarin het onderdeel uitmaakt van chondroïtinesulfaat. Chondroïtine is weer een belangrijk onderdeel van bindweefsels in bijvoorbeeld bloedvaten, bot en kraakbeen.

Artrose
Bij artrose is er sprake van afbraak van het kraakbeen en afname van de gewrichtsvloeistof. Hierdoor kunnen gewrichten slijten of zich juist botwoekeringen op het gewricht vormen. Door de wrijving ontstaan er dan serieuze pijnklachten.

Het proces van artrose is niet volledig terug te draaien. Wel kan er gezocht worden naar de juiste combinatie van middelen en maatregelen om ervoor te zorgen dat weefsel dat nog gezond is ook gezond blijft en pijnklachten verminderen.

Als bepaalde factoren voor het ontstaan of het in stand houden van artrose niet worden aangepakt, gaat een poedertje ook niet helpen. Een voorbeeld hiervan is een hond met zwaar overgewicht of een paard dat steeds op de verkeerde manier getraind wordt.

Werking glucosaminesupplement
Glucosamine wordt aangeraden als voedingssupplement (poeder of tablet) bij artrose en andere gewrichtsproblemen. Het gaat echter niet van vandaag op morgen om met voedingssupplementen je dier beter te laten bewegen. Er zijn kruiden en bepaalde voedingsstoffen zoals magnesium die vrij snel werken, maar glucosamine en chondroïne hebben langer de tijd nodig.

Dit komt omdat er van deze stoffen een hoge bloedspiegel moet worden opgebouwd. In het geval van gewrichten moeten deze stoffen daar dan ook nog aankomen. Gewrichten zijn weefsels met een langzame doorbloeding en een trage stofwisseling. Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven.

Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar. Toch blijft het zo dat de meeste middelen voor gezondere gewrichten langdurig ingenomen moeten worden om effectief te zijn. Voor een goede dosering waarbij het product echt werkzaam is, zijn dat meerdere grammen per dag en dat zijn behoorlijk wat schepjes of flink wat tabletten! Een poeder is dan meestal voordeliger.

Natuurlijke bron
Er zijn ook natuurlijke bronnen van glucosamine en andere gezonde stoffen voor de gewrichten zoals gelatine. Deze zitten in botten en gewrichten en die kunnen we onze honden en katten natuurlijk prachtig voeren. Maak bijvoorbeeld regelmatig echte bottenbouillon (zonder zout) voor ze! Het liefst van biologische dieren, die hebben de meeste gezonde voedingsstoffen.

Vitamine C en gewrichtsproblemen
Vitamine C is voor de meeste diersoorten geen echte vitamine (essentiële voedingsstof). In die zin: ze kunnen het tot een bepaalde hoeveelheid zelf aanmaken in de lever. Alleen mensen, apen en cavia’s hebben structureel vitamine C uit hun voeding nodig. Toch kan extra vitamine C ook bij paarden, honden en katten heel nuttig zijn. De hoeveelheid vitamine C die het lichaam aanmaakt kan namelijk tekort schieten. En dat gebeurt als de aanmaak van vitamine C niet goed genoeg is (bijvoorbeeld bij een niet optimale spijsvertering of slecht werkende lever) óf als de behoefte aan vitamine C stijgt. Dat laatste gebeurt bij gewrichtsproblemen.

Vitamine C is een belangrijke bouwstof van collageen. Collageen geeft stevigheid en elasticiteit aan weefsels. Het houdt de gewrichtsvloeistof gezond en heeft in de gewrichten de functie van smeermiddel.

Er zijn interessante onderzoeken gedaan naar de inzetbaarheid van vitamine C bij heupdysplasie (HD) bij honden en artrose bij paarden. De onderzoekers weten nog niet precies hoe en waarom het werkt, maar de resultaten zijn veelbelovend!

Andere nuttige stoffen
Voedingsstoffen werken in het lichaam bijna altijd samen. Ze hebben elkaar nodig en ondersteunen elkaars werking. Voor veel aandoeningen is het daarom beter om ze te behandelen met een combinatie van stoffen in plaats van met één enkele stof. Dit is de reden dat wij de voorkeur geven aan een breed samengesteld en uitgebalanceerd middel in combinatie met ondersteunende (bijvoorbeeld terugdringen van overgewicht en bewegingstherapie) maatregelen.

Naast glucosamine, chondroïne en vitamine C zijn er nog meer stoffen die van belang zijn voor een goede gewrichtsfunctie:

 • Calcium: zorgt voor een goede en sterke opbouw van de botten en het kunnen aanspannen van spieren.
 • Magnesium: regelt dat de spieren weer kunnen ontspannen en heeft een ontkrampende werking. Magnesium is onder andere nodig voor de opname van calcium in de botten. Het voorkomt tevens ophoping of neerslag van calcium in andere weefsels. De balans tussen calcium en magnesium is dus er belangrijk. Een teveel aan magnesium kan weinig kwaad; dit wordt vanzelf niet meer opgenomen.
 • MSM: een organisch zwavel dat een ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft en nodig is bij de opbouw van kraakbeen. Ook verbetert MSM de conditie van de huid, vacht en nagels.

Essentiële vetzuren zijn ook nuttig om extra bij te voeren aan dieren met bewegingsproblemen. Omega 3 en GLA uit omega 6 verbeteren de bewegelijkheid en verminderen de ontstekingen die kunnen ontstaan bij artrose.

Sommige kruiden worden al van oudsher gebruikt bij pijnlijke gewrichten. Boswellia serrata en duivelsklauw zijn twee van de meest bekende. Ze verminderen ontstekingen en geven verlichting bij pijnlijke en stramme gewrichten.

Wil je een persoonlijk advies voor je dier dat zich niet meer soepel beweegt? Of wil je voorkomen dat er problemen ontstaan omdat je een dier hebt dat tot de risicorassen behoort? Neem contact met ons op voor advies!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

18 reacties

 1. Mirjam schreef:

  Super duidelijke en ondersteunende informatie! Dank jullie wel!

 2. Mirjam schreef:

  Onze fjord wordt dit jaar twintig is in goede conditie en wordt 3 a 4 keervper week bereden staat elke dag oaar uur of langer buiten in wei if paddock. Hij heeft geen klachten. Moet ik hem al wat geven om dingen te voorkomen? Hij krijgt nu bix en muesli en hooi of kuil.

 3. Chantal de Haan schreef:

  Ons cavalier hondje Senna van 6,5 jr zakt nog nog geen 50 meter lopen door haar achterpoortje, de dierenarts denkt aan slijtage/artrose. We hebben hiervoor pijnstillers meegekregen. Nu sprak ik een vriendin van mij vandaag en die gaf mij glucosamine tabletten mee om eerst uit te proberen. Er staat 1500 Mg op het potje. Mijn hond is maar 5 kg, is her verstandig halve tabletten te geven of maakt het niets uit omdat het een natuurlijk product is??

  • Melody Cool schreef:

   Beste Chantal,
   Oef, dat doorzakken klinkt wel ernstig. Ik zou vooral goed contact houden met de dierenarts en zorgen dat jullie erachter komen wat er precies aan de hand is.
   Het is geen probleem om tabletten met glucosamine doormidden te breken. De precieze dosering weet ik niet. Daar zou ik die producent voor benaderen. Wij hebben Glucosamine Complex in het assortiment. Dit is een poeder wat door het voer kan.
   https://degroeneos.nl/product/glucosamine-complex-hond-kat/

   met vriendelijke groet,
   Melody

 4. Maaike pieterse schreef:

  Hoi,

  Wij hebben een grote hond van bijna 6 jaar. Kun je glucosamine ook ter preventie gebruiken?

  Alvast bedankt.

 5. Gerda schreef:

  Welke hoeveelheid kan ik mijn hond, 12 kg, geven?
  Ook de hoeveelheid van de vitamine c graag..

  Hij is bijna 8jr en wordt wat ‘strammer’.

  • Melody Cool schreef:

   Beste Gerda,

   Als je een glucosamine complex geeft waar ook vitamine C in zit, kun je het beste beginnen met 1x per dag 9 gram (1 maatschep). Bij duidelijke verbetering kun je dan een onderhoudsdosis geven: 1x per dag 1/2 maatschep.

   Ik hoop dat het zo duidelijk is. Als er nog vragen zijn, hoor ik het graag!

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 6. Tjaarda schreef:

  Heel duidelijk verhaal! Maar toch een vraag over onze Hovawart van bijna 1 jaar oud die al maanden af en toe hinkt, meestal rechtsvoor maar soms links voor en vooral vlak na het opstaan. Een keer zette ze de hele dag haar rechter voorpoot niet neer. We zijn toen bij een osteopaat langs geweest en die heeft wat recht gezet in de nek en achter de elleboog. Daarna ging het beter, maar nog niet helemaal over. Dus toch misschien nu al arthrose? De hond is bepaald niet te zwaar 27 kg. Wel is ze begin december uitgegleden na een sprong op een stuk ijzel op de weg.
  En dan nu de vraag: vanaf welke leeftijd kan er glucosamine gegeven worden?
  vr. groet, Tjaarda

  • Melody Cool schreef:

   Beste Tjaarda,

   Bedankt voor je reactie!
   Je kunt zeker glucosamine geven, maar ik zou ook ten zeerste aanraden foto’s te laten maken bij de dierenarts. Zeker bij een jonge hond is het zinnig om te weten wat er aan de hand is.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 7. Rob klokgieter schreef:

  Nadat onze oudere reu(nu 13jaar) wat moeilijk begon op te staan hebben we op advies van de reform winkel glucosamine gegeven.
  Het helpt zeer goed hij staat weer goed op en loopt weer makelijker.
  Preventief geven we het nu ook aan zijn zus en de rest van de honden.

 8. Jolanda schreef:

  Krijgt een paard meer energie door het gebruik van glucosamine? Ik gebruik het tijdens de revalidatie van een jong paard met het idee het te blijven gebruiken. Paard mag alleen stappen maar is momenteel niet te houden. Vroeg me af of het door de glucosamine kan komen.

 9. Melody Cool schreef:

  Beste Jolanda,

  Wat vervelend voor jou en je paard!
  Glucosamine is weliswaar een koolhydraat, maar wordt door het lichaam niet gebruikt voor de aanmaak van ATP (energie). Het is echt puur een bouwstof. In ons Glucosamine Complex zitten meerdere stoffen, waaronder magnesium, wat juist ook helpt om meer te ontspannen.

  Een jong paard op rust is inderdaad lastig qua energie. Heb je advies gekregen over hoe te voeren tijdens de revalidatie? We denken graag met je mee! Je kunt altijd mailen naar info@degroeneos.nl

  Met vriendelijke groet,
  Melody

 10. Wendy schreef:

  Wij hebben sinds 2 weken een pup kruising leonberger/new foundlander. Nog niks aan de hand dus maar aangezien ze wel een grote hond gaat worden is het dan raadzaam om preventief glucosamine te geven en zoja, vanaf welke leeftijd mag dat dan?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Wendy,

   Dat is zeker een goed idee om preventief te geven aan grote honden! Ik zou het vanaf 6 maanden geven in een onderhoudsdosering.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

Laat een reactie achter