• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Help! Mijn kat heeft diabetes! Wat nu?

Diabetes komt helaas regelmatig voor bij katten. Ongeveer één op de 200 katten krijgt het en daarbij gaat het in bijna alle gevallen om diabetes type 2. Van deze katten is 75% tussen de 8 en 13 jaar en de meeste zijn katers.

Wat is diabetes?

Er bestaan verschillende typen diabetes. Daar kun je hier meer over lezen.
Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan, bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar reageert het lichaam er onvoldoende op. Deze vorm van insulineresistentie kan ontstaan bij het ouder worden en de symptomen kunnen verminderen als de kat afvalt.

Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier (Latijnse naam: pancreas) en is een hormoon dat de lichaamscellen helpt om energie  op te nemen in de vorm van glucose. Dit glucose wordt ook bloedsuiker genoemd.

De afgelopen decennia is het aantal katten met diabetes enorm toegenomen. Hoe zou dat toch komen?

Wat zijn de gevolgen van diabetes?

Door het daadwerkelijke tekort aan insuline – of door het door de lichaamscellen niet meer reageren op insuline – blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Eerst maakt het lichaam dan extra insuline aan, maar na verloop van tijd juist steeds minder.

Hyperglycemie
De voortdurende verstoring van de glucoseopname in het lichaam veroorzaakt hyperglycemie: een te hoge bloedsuikerspiegel waardoor dieren zich erg naar kunnen gaan voelen.

Verstoring eiwitopname
Het tekort aan insuline verstoort de mogelijkheid van de lever en het spier- en vetweefsel om koolhydraten, vet en eiwitten op te nemen. De kat zal algeheel verzwakken. Dat is vaak te merken aan lusteloosheid, moeite hebben met springen en het door de achterpoten zakken.

Verstoring vochthuishouding
Het teveel aan glucose zal via de urine uitgescheiden worden en veroorzaakt verstoringen in de vochthuishouding. Je kat zal daardoor veel drinken (en plassen) en gewicht verliezen.

Leververvetting
Door snel afvallen kan er vet in het bloed komen en dat verstoort de normale leverfunctie. Uit de lever kunnen dan vrije vetzuren worden gemobiliseerd waardoor feline hepatische lipidose – oftewel een leververvetting – kan ontstaan. Als de opeenhoping van vetten in de lever lang duurt kan dat tot leverfalen leiden. Dit kan een fatale afloop hebben.

Schade aan immuunsysteem, bloedvaten en ontstekingsgevoeligheid
Diabetes kan schade aan de bloedvaten geven, het immuunsysteem aantasten en de gevoeligheid voor ontstekingen verhogen. Bij katten met diabetes kunnen om deze reden vaker ontstekingen aan de urinewegen voorkomen.

Diabetes op tijd opmerken

Om een kat met diabetes de beste kans te geven op een lang en dierwaardig leven is het belangrijk alert te zijn op de vroege symptomen:

 • Een goede eetlust hebben en toch afvallen (veel katten waarbij diabetes optreedt hebben eerst overgewicht)
 • Spierverlies, vooral op de rug
 • Moeite met springen (ergens op willen springen en dat niet halen)
 • Vettige vacht met schilfers
 • Veel drinken, veel plassen
 • Veel eten of juist gebrek aan eetlust
 • Sloomheid (veel slapen)
 • Overgeven

Waarom hebben katten nu meer diabetes?

Er zijn een aantal oorzaken bekend van diabetes bij katten:

 • Genetisch;
 • Pancreatitis (alvleesklierontsteking) of een tumor aan de pancreas;
 • Acromegalie (een groeihormoon producerende tumor in de hypofyse). Ongeveer 25% van de katten met suikerziekte heeft deze aandoening. Als de tumor verwijderd is, verdwijnt in de meeste gevallen de suikerziekte;
 • Als onderdeel van de ziekte van Cushing, een aandoening waarbij er door de bijnierschors te veel glucocorticosteroïden (prednisonachtige stoffen zoals cortisol) worden aangemaakt;
 • Medicijngebruik, vooral overmatig gebruik van prednison (glucocorticosteroïden) of de poezenpil;
 • Amyloïde plaques (bepaalde eiwitfragmenten die een soort ontstekingsreactie in de hersenen aanrichten waarbij het afweermechanisme schade aanricht aan de neuronen).

De afgelopen decennia is er veel veranderd in het voer en medicijngebruik bij katten. Mogelijk dat dit factoren zijn die meespelen waarom er nu meer katten met diabetes zijn. Daarnaast zijn de diagnostische mogelijkheden natuurlijk ook verbeterd.

De belangrijkste risicofactoren voor diabetes staat hier nog niet tussen, die zijn namelijk

 • Overgewicht
 • Verkeerde voeding (voeding met te veel koolhydraten)

Katten zijn obligate carnivoren en hun hele stofwisseling is gericht op het efficiënt gebruik van eiwitten en is niet toegerust voor het verteren van grote hoeveelheden koolhydraten!

Het behandelen van diabetes bij de kat

Bij ernstige gevallen moet er insuline worden bijgespoten, maar veel dieren kunnen zonder. Daarnaast is er veel te doen aan de achterliggende oorzaken van diabetes. Het is dus meestal goed te behandelen!

Het voer voor katten met diabetes
Expert op het gebied van gezonde voeding voor honden en katten is dierenarts Tannetje Koning. Zij heeft een hele uitleg op haar website staan over de behandeling van katten met diabetes.

Als eerste moet de voeding worden aangepakt. Katten horen geen koolhydraten te eten. Dat betekent dat het logische keus wordt om katten vers vlees te gaan geven. Als je kat dat niet wil eten, stap dan in ieder geval over van droge brokjes op nat voer uit een blikje of zakje. Droge brokken bevatten per definitie veel te veel koolhydraten. Ook die speciaal voor katten met diabetes. Van blikvoer verschilt het gehalte. Er zijn soorten met hoofdzakelijk vlees die een redelijk laag koolhydraatgehalte hebben.

Het aanpassen van het voer heeft meerdere doelen

 • Inname van voedsel verminderen en de energie-inname (vooral koolhydraten) in balans brengen met de insuline. Let hierbij wel op: als er sprake is van een leververvetting, mag je dier juist niet meer afvallen, maar moet het goed blijven eten!
 • Zorgen voor een dieet dat rijk is aan eiwitten en laag aan koolhydraten. Afhankelijk van de patiënt moet het ook laag aan vet zijn om de pancreas te ontzien. Ga daarin niet te ver, helemaal geen vet geven kán niet en is hartstikke ongezond.
 • Consistentie is belangrijk voor het instellen van de insuline en je kat zo stabiel mogelijk te houden. Ga daarom terug naar één soort voer.
 • Zowel triglyceriden (een soort vet in het bloed dat gebruikt wordt in de energievoorziening) als koolhydraten zijn afhankelijk van insuline. Het voeren van maaltijden zou getimed moeten worden op de insulinepiek. Hierdoor kan het voorkomen dat er vaker dan 2 maal per dag gevoerd moet worden.
 • Katten die te dun zijn of goed op gewicht moeten veel eiwitten binnenkrijgen, zeer weinig koolhydraten en voer dat consistent graag gegeten wordt. Iedere dag moeten ze dezelfde calorie-inname krijgen.
 • Voor katten met overgewicht geldt voor een groot deel hetzelfde, behalve dat ze écht moeten afvallen. Dit moet zeer geleidelijk gebeuren, anders kan er een leververvetting ontstaan.

Andere maatregelen voor katten met suikerziekte
Naast zorgen dat de stofwisseling weer meer in balans komt, zijn er nog andere factoren die je kunt beïnvloeden om je kat zo happy mogelijk te houden. Een van de belangrijkste tips is om te zorgen voor dagelijkse voldoende activiteit. Lichaamsbeweging kan namelijk de insulinebehoefte verlagen.

Om op lange termijn complicaties van de gevolgen van diabetes zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om de algehele gezondheid te ondersteunen. Daarmee begin je natuurlijk met goede voeding. Daarnaast zijn extra vitaminen en mineralen aan te raden.

Kruiden
Ook kruiden kunnen helpen om de algehele gezondheid te ondersteunen, ontstekingen te voorkomen, bloedglucose te reguleren en de pancreas zo gezond mogelijk te houden.

Kruiden die hiervoor in aanmerking komen:

 • Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) helpt om bloedglucose te verlagen. Verder is het een versterkend kruid dat veel nuttige voedingsstoffen bevat.
 • Meidoorn (Crataegus oxyacantha) is bij uitstek een kruid voor hart en bloedvaten. Het beschermt de bloedvaten tegen schade.
 • Paardenbloem (Taraxacum officinalis) en artisjok (Cynara scolymus) ondersteunen een gezonde vochtbalans en zijn leverbeschermend.
 • Vliezige hokjespeul (Astragalus membranicus) reguleert het immuunsysteem en is een tonicum voor het hart. Het ondersteunt een gezonde bloeddruk en vochthuishouding.

Antioxidanten uit bijvoorbeeld duindoorn of bosbes kunnen ook een goede toevoeging zijn om ontstekingen te verminderen en je kat zo gezond mogelijk te houden.

Bepaalde kruiden uit de Traditionele Chinese Geneeskunst kunnen ondersteuning bieden. Denk dan bijvoorbeeld aan rehmannia.

Ook voedingsstoffen – en dan vooral mineralen zoals magnesium en MSM (organische zwavel) – kunnen de insulinegevoeligheid verbeteren.

Bronnen
Wynn SG, Fougère BJ. Veterinary Herbal Medicine. Mosby Elsevier, 2007, Missouri, ISBN 978-0313-02998-8.

Fraser, Bergeron, Mays & Aiello, The Merck Veterinary Manual 7th Edition, Merck & Co, 1991, Rahway, ISBN 911910557

Tilley LP, Smith Jr. FWK,Blackwell’s Five-minute Veterinary Consult: Canine & Feline fourth edition, Blackwell Publishing, 2007, Iwa, ISBN 978-0-470-96136-0

Medisch Centrum Voor Dieren Amsterdam

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

19 reacties

 1. Tine Bral schreef:

  Hallo, Onze kater heeft een verhoogd suikergehalte. Na 1 week weigerde hij nog een insulinespuit. We geven hem nu Animonda diabetes. In het begin ging dit goed (eerste maand) maar nu is hij het beu. Hij vermagert en is heel snel bang, veel stress duidelijk. We zouden graag zijn suiker op peil houden via natuurlijke kruiden edm maar waar vinden we die?
  Bedankt voor een reactie,
  Tine

 2. Tine Bral schreef:

  Dag Suus,
  Kan je me tippen welk natuurlijk product we ter ondersteuning van de diabetesvoeding kunnen geven? Onze kater eet vrij goed en blijft op gewicht, maar ik ben bang dat het suiker daarmee niet gereguleerd is. Hij is ook nog steeds heel gestresseerd, bang van lawaai (stofzuiger en gisteravond het vuurwerk natuurlijk). We proberen hem zo rustig mogelijk te laten leven, dacht dat stress ook suikerpieken kan geven. Heb wel de idee dat hij minder kracht heeft, zijn rug is zo mager. We doen hem wel veel bewegen door hem doorheen het huis eten te geven. Hij is pas 11 jaar en superlief. Graag advies en/of tips. Insuline spuiten is er zeker niet meer bij. Bedankt, Tine

 3. Tine Bral schreef:

  Daarnet vergeten zeggen, hij lust geen rauw vlees. Ik bak biefstuk bleu en dat lust hij wel, net als zalm gekookt en kip. Alle tips zijn welkom! BTW Happy 2019!
  Tine

 4. Angela schreef:

  Hallo,
  Wij hebben net gehoord dat onze kater van bijna 12 diabetes heeft. wij hebben hem sinds vorig jaar en hij komt uit het asiel. Ik merkte op dat hij meer ging plassen en dat hij veel sliep. Hij heeft een normaal gewicht en is verder nog net zo lekker eigenwijs als anders. Is niet gestrest en verder geen andere opvallende dingen. Voor ons is insuline spuiten niet haalbaar, qua werktijden etc. Wij gaven hem al Ecostyle voer met kruiden. Kunnen we dit blijven geven en wat adviseren jullie wanneer we niet op insulene overgaan.
  Groet Angela

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Angela,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat een vervelende situatie voor je kat en jou!

   In ons artikel staan eigenlijk alle tips die we je kunnen geven. Voeding is heel erg belangrijk dus klik vooral ook de link aan bij het stuk in de tekst dat gaat over Tannetje Koning. Mijn advies is om contact op te nemen met een holistisch dierenarts om je kat door te laten behandelen en jouw vragen bij neer te leggen.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 5. Elke schreef:

  Onze 2 sphynxen hebben diabetes (beide 10 jaar oud).
  Bij de ene is de oorzaak pancreatitis, bij de andere nog niet bekend.
  Insuline (Prozinc) laten ze gemakkelijk spuiten, maar heeft heel weinig effect. Zelf door te blijven verhogen, zitten hun suikerwaarden nog steeds rond 4-500.
  Het grootse probleem is echter dat ze constant naast de kattenbank plassen. Er net voor, ernaast, in de zetel of ergens in de living.
  We hebben al meer kattenbakken geplaatst, ze worden 2 à 3x per dag uitgekuist.
  Wat kunnen we hier tegen doen?

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Elke,
   De regel met kattenbakken is n + 1 dus dat zou in jullie geval 3 kattenbakken betekenen. Daarnaast verschillende kattenbakvullingen proberen. En als dat niet helpt dan eventurrel een gedragsdeskundige raadplegen. En als je meer advies wilt over hun suikerziekte kun je een mail sturen naar info@degroeneos.nl met uitgebreide infromatie over hun verdere ziektegeschiedenis, hun gedarg, hun leefomstandigheden en hun voeding.
   Hartelijke groet,
   Suus Bettink

 6. Ludy van Popta schreef:

  Kater, 9 jaar, sinds 5 jaar in hoekhuis met rondom tuindelen, gewend aan meelopen met eigenaar en hond; wacht ook op de stoep voor ‘aanspraak’, heeft diabetes 23,4 mol/l i.p.v tussen 3.4 – 5.7. Dat is hoog? Of niet hoog, want de reactie over de 2 sphynxen was waarden rond 4-500. Conclusie: insuline nodig? Of niet? Reguliere arts stelde insuline voor. Karel eet brokjes en blikjes van Yarrah,
  Bio-organisch, drinkt veel, schaatst met achterpoten, 2kg afgevallen in 4 mnd.Fructosamine 435 umol/l i.p.v. 140-215 graag advies. Ludy van Popta

  • Melody Cool schreef:

   Beste Ludy,

   Dit is best een uitgebreide hulpvraag, ik zou dit graag aan onze dierenarts voor willen leggen. Op deze plaats gaat het te ver om je goed te kunnen adviseren. Als je wilt dat we verder met je meedenken over de mogelijkheden, zou ik je Het Groene Kennisconsult willen aanraden:
   https://degroeneos.nl/e-consult/?dier=voor-katten

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 7. Marie schreef:

  Hallo, mijn kat is op dit moment voor bloedonderzoek bij de dierenarts. Haar urine is onderzocht en hier bleek teveel suiker en eiwit in te zitten. De dierenarts vermoedt suikerziekte, echter is mijn kat dus juist sterk vermagerd; binnen 2 maanden 0,9 kg afgevallen op een gewicht van 3 kg.. Ze heeft vooral veel spierverlies op de rug, moeite met springen (zakt door achterpootjes) en eet en drinkt veel. Desalniettemin valt ze toch af. Ze is bijna 13 jaar. Als ik dit artikel lees kan ik vooral veel met voeding doen, echter toen ik vorig jaar overstapte op ander voer kreeg ze hier enorm veel jeuk van en begon ze zichzelf kaal te likken. Sinds ik weer over ben op haar oude voer, is dit gestopt. Ik ben ten einde raad, wat kan ik het beste doen? Ik ben geen voorstander van insuline spuiten en/of medicatie. Ik hoor graag uw advies, bvd!

 8. Gina Miseur schreef:

  wat te doen bij diabetes vergevorderd? ik haat injecties geven met insuline

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Gina,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat naar dat je kat hier last van heeft!

   Het raadplegen van een natuurlijk werkende dierenarts zou een optie kunnen zijn. In het blog benoemen we ook dierenarts Tannetje Koning die veel ervaring heeft met natuurlijke voeding hierbij. Op haar website vind je onder meer deze informatie: https://www.centrumoase.nl/index.php?page=22&sid=1

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 9. Nathalie schreef:

  Mijn kat van 3,5 jaar heeft door een ongeval 2 maanden lang prednison gekregen en later ook nog 2 of 3 prednison prikken vanwege benauwdheid. Hij heeft nog geen diabetis, maar heeft nu wel een verhoogd risico. Is er iets wat ik kan doen om diabetis zoveel mogelijk te voorkomen met supplementen of therapie?
  Zijn voeding is al eiwitrijk (orijen). Alvast bedankt voor eventuele tips en adviezen.

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Nathalie,
   Bedankt voor je bericht!
   Ik zou je willen vragen om telefonisch contact met ons op te nemen.
   Dit omdat wij gezien de huidige wetgeving helaas geen schriftelijke informatie mogen geven over onze producten en de eventuele werking bij bepaalde klachten.
   Het spreekuur is iedere maandag-woensdag en vrijdag van 09:00 tot 10:00 op telefoonnummer 023-5348469.
   Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en wens je een fijne dag!
   Groeten,
   Valéry van team De Groene Os

 10. Jeffry schreef:

  De dierenarts had bij onze kat diabetes geconstateerd. Zijn advies was: andere brokken voeren en dagelijks insuline toedienen.
  Die injecties was geen optie voor onze kat, en het droogvoer maakte haar alleen maar zieker. Een week later was ze in nog slechtere toestand en op de rand van de dood.

  In mijn zoektocht naar een oplossing kwam ik uw website tegen. Onmiddellijk begonnen met het voeren van alleen vers vlees en de algemene toestand van de kat verbeterde merkbaar. Na twee weken waren de meeste symptomen verdwenen en nu drie weken later is ze weer de oude.

  Het droogvoer van de brokkenmaffia komt niet meer in huis. Het is vergif dat uiteindelijk je kat doodt.

  Uw website en het advies in dit artikel hebben onze kat gered.

  DANK U!

  • Valery Vergnes schreef:

   Wauw Jeffry wat ongelofelijk fijn en wat zijn wij blij om te horen dat het nu goed gaat met je kat.
   Bedankt voor je berichtje, wij zijn heel erg blij dat je iets aan onze informatie gehad hebt!

Laat een reactie achter