• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens

Hersenwerk voor honden

Er wordt steeds meer over gepubliceerd: hersenwerk voor honden (en andere dieren).
Onze huisdieren hebben behoefte aan balans tussen fysieke en mentale uitdaging in combinatie met voldoende rustmomenten. Hersenwerk zijn eigenlijk puzzels of snuffelspelletjes waarbij je hond op zoek gaat naar kleine hoeveelheden voer of speelgoed, al naar gelang wat je hond het leukste vindt.

Dit zoeken is zeer intensief voor je hond. Het is niet alleen mentaal inspannend, maar onderschat ook het fysieke aspect niet. Het is geen vervanging  voor een flink stuk rennen, maar de neus maakt overuren waardoor de ademhalingsfrequentie en hartslag stijgen. Werken met de neus is zeer vermoeiend! Niet alleen voor gezonde honden is het samen met de baas doen van hersenwerk een verrijking, maar ook voor oudere of geblesseerde honden kan dit een uitlaatklep zijn. Ook uitermate geschikt voor regenachtige dagen!

Bij onderstaande spelideeën is het belangrijk om het samen te doen. Het is geen bezigheidstherapie voor als de mens van huis is. Alles draait om beheersing; samen een puzzel oplossen in plaats van de puzzel met brokjes en al door de kamer smijten.

Spelletjes
Onderstaande spelletjes zijn slechts ideeën, gebruik vooral je eigen fantasie en pas ze aan naar wat je hond echt motiveert.

 • Ga naar een discountwinkel en sla in: koekjesvormen in een houder, plastic bakjes, badsponzen, muffinblikken, etc. Alles waar je een snoepje of speeltje in kan verstoppen waar je dier naar kan zoeken. Maak het in het begin niet te moeilijk, maar houd wel in de gaten dat je dier beheerst te werk gaat. Als je een tijdje regelmatig hersenwerkjes met je dier doet, zie je overal een puzzel in!
Spulletjes om naar uit te kijken.

Spulletjes om naar uit te kijken.

 

 • Bewaar oude kleren (vooral jeans zijn geschikt). Verstop snoepjes in de zakken. De pijpen kunnen worden opgerold om in de rol de brokjes te verstoppen. Je hond moet dan duwen met zijn neus om te ‘ontrollen’ om bij de snoepjes te komen. Yogamatten zijn hier ook heel geschikt voor.

yogamat

 • Je kunt ook oud textiel in losse knopen leggen en daar snoepjes in verstoppen.
 • Verstop wat lekkers in een muffinblik en zet daar wat bovenop: wc-rollen, ballen, plastic bekertjes of iets dergelijk zodat je hond of kat dit er af moet pakken om bij het lekkers te komen.

muffinblik

 • Gebruik het huis of de tuin als enorm hersenwerk: verstop snoepjes of het favoriete speeltje en laat je hond het zoeken. Maak het in het begin weer niet te moeilijk, je hond moet eerst leren hoe leuk dit wel niet is en dat gebeurt alleen door hem succes te laten hebben. Zorg er in het begin dus voor dat je hond kan zien waar je het verstopt. Maak het steeds wat moeilijker (je hond kan het niet zien en maak de verstopplek moeilijker). Dit is erg geschikt om een simpele brokkenmaaltijd te verstoppen!
 • Een vorm met koekjesuitstekers doet prima dienst als hondenpuzzel! Je kunt het moeilijker maken door propjes papier op het brokje te doen of er een deksel of (thee)doek op te leggen die je hond er eerst af moet halen om aan de puzzel te kunnen beginnen.
Goed begeleiden! Beheerst de vormpjes eruit pakken en niet alles overhoop gooien

Goed begeleiden! Beheerst de vormpjes eruit pakken en niet alles overhoop gooien

 •  Deze is meer geschikt voor katten: maak een piramide van wc-rolletjes en lijm ze aan elkaar met de open kant naar buiten gericht. Hierin verstop je brokjes of een speelgoedmuis die je kat er uit mag hengelen.
 • Wc-rolletjes en honden: frummel één kant dicht en doe de ‘schat’ erin. Vouw nu de andere kant dicht. Het is wel het beste om dit te doen vóór het stofzuigen, want het wc-rolletje overleeft het niet.
Alles draait om beheersing: “wachten” en “toe maar”

Alles draait om beheersing: “wachten” en “toe maar”

 •  Draai plastic bloempotjes ondersteboven en verstop het favoriete speeltje onder een van de potten en laat je hond zoeken.
 • Neem een plastic bekertje of bakje en doe er een snoepje in. Leg er de badspons op. Je hond moet beheerst de badspons eraf pakken om bij het snoepje te komen. In het begin zal je een beetje moeten sturen! En pas op dat hondlief de badspons niet véél interessanter vindt dan het brokje.

De Groene Os - Hersenwerk

 

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!