• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Chaja Beck-De Jong
  • Leestijd: 4 minuten

Hoe beloon je een konijn?

Wie denkt dat obesitas niet bij konijnen voorkomt, vergist zich lelijk! Net zoals bij mensen, honden en katten is (ernstig) overgewicht ook bij konijnen een probleem. Vaak gaat het mis in de voeding van het konijn. Wij mensen willen onze dieren nu eenmaal graag verwennen. Hoe beloon je een konijn, op een gezonde manier?

Los van het feit dat een te dik konijn er niet op z’n mooist uitziet, veroorzaakt het ook een paar vervelende ongemakken. De meest in het oog springende daarvan zijn:

  • Te dikke konijnen bewegen minder, maar omgekeerd ontstaat overgewicht ook doordat konijnen minder bewegen! Het is dus een kip-ei-kwestie.
  • Hart, bloedsomloop en gewrichten worden extra belast.
  • Te dikke konijnen kunnen hun eigen blindedarmkeutels niet meer opeten, ofwel omdat die te dun zijn, ofwel omdat ze door hun omvang niet meer bij hun kontje kunnen komen. Het resultaat hiervan is, dat ze een tekort krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen, maar ook dat ze met een vieze, ondergepoepte achterkant rondlopen, die zeer aantrekkelijk is voor de vliegen die de beruchte madenziekte veroorzaken.

Een goed gewicht is dus letterlijk van levensbelang!

Liefde gaat door de mond

Het lastige is, dat te dikke konijnen meestal ontstaan doordat mensen hun konijnen zo verschrikkelijk lief vinden en ze graag lekker willen verwennen. En omdat konijnen allround lekkerbekken zijn die héél goed kunnen bedelen, betekent dat verwennen meestal dat ze iets lekkers toegestopt krijgen. Vooral in gezinnen met kinderen is het vaak niet uit te leggen, dat het lekkere koekje dat je kind ‘s middags krijgt niet gedeeld mag worden met de konijnen. En, helaas, ook iets gezonds, zoals een lekker sappige peer of een rijpe banaan moet niet onbeperkt in het konijnenmondje verdwijnen, hoe het konijn in kwestie ook aandringt!

En tóch blijft die behoefte, om iets lekkers te delen met je lieve konijnen, bij jong en oud bestaan! Mag je dan helemaal niets geven?!

Jazeker mag dat. Het gaat er, zoals meestal het geval is, alleen om wat je deelt en in wat voor hoeveelheden.

Kleine beetjes verwennerij

Nog even terug naar de voedingsregels voor een konijn: konijnen mogen zeer beperkt brokjes krijgen, onbeperkt hooi en daarnaast grassen en (gedroogde) kruiden en bladeren, een tak om te knagen, en heel beperkt iets van een snoepje of stukje fruit. Nu zijn de meeste konijnen zulke alleseters, dat ze heel uiteenlopende dingen lekker vinden en als verwennerij zullen zien. Bovendien hebben ze niet zo veel weet van hoeveelheden, dus je hoeft niet altijd een volle bak uit te delen. Een beetje weet van ‘veel’ of ‘weinig’ hebben ze wel hoor – kijk maar eens wat er gebeurt als je ze bijvoorbeeld één cranberry aanbiedt: meestal blijven ze dan likkebaardend verwachtingsvol naar je kijken, hopend op het volgende lekkere hapje…..

Maar toch ligt hierin onze redding: konijnen kunnen gigantisch smullen van dingen die ze echt mogen hebben en ze hoeven daarbij niet altijd zo veel te krijgen om ze tevreden te stellen.

Voorbeelden van gezonde verwennerijen zijn

Een paar blaadjes (gedroogde) weegbree, paardenbloem, brandnetel, melisse of munt, wat verse kruiden als (platte) peterselie, dille, selderij, salie, tijm, basilicum, gedroogde of verse bloemen zoals kamille of de bloem van paardenbloem (heel leuk om te zien hoe konijnen die eten: beginnend bij het steeltje wordt de bloem steeds verder naar binnen geknabbeld). Verder zijn bij veel konijnen gedroogde bladeren van appel of aardbei ook zeer geliefd.

Al deze dingen worden door veel konijnen aangepakt en opgepeuzeld met dezelfde gretigheid als waarmee mensen een patatje-mét verorberen, maar ze worden er niet dik van en hun keutels zullen er ook niet onder lijden.

Guilty pleasures


Iets meer in de richting van guilty pleasure gaan zoete groente- en fruitsoorten als wortel, appel, banaan of peer. Veel konijnen vinden dit allemaal verrukkelijk en het is niet direct schadelijk voor ze, maar bevat wel veel suikers. Dat betekent dus een grote kans op dunne poep, oneetbare blindedarmkeutels en overgewicht. Het geheim zit er hier in, dat je er heel weinig van geeft per keer, dat je dat niet te vaak doet en het bovendien invlecht in hun dagmenu.

Verwennen en verwend worden is belangrijk!

Het lijkt misschien gecompliceerd, maar het valt best mee als je er eenmaal aan gewend bent. Vuistregel is dus, dat ook bij konijnen een gezond gewicht van levensbelang is, dat lekker verwennen dan wel verwend worden voor zowel mens als dier ook verschrikkelijk belangrijk is en dat je aan die behoefte kunt voldoen door met mate, maar wel met een liefdevolle hand, iets lekkers uit te delen dat zo dicht mogelijk bij de natuurlijke voeding van een konijn blijft.

Bewegen en spelen


Bovendien kun je investeren in die andere oorzaak van overgewicht: te weinig beweging. Zorg voor voldoende bewegingsruimte, een stimulerende, uitdagende  omgeving en investeer in het geven van persoonlijke aandacht aan je konijnen, al dan niet in de vorm van een spel.

Als alle konijnenbaasjes op deze manier hun konijnen verwennen heeft iedereen plezier en komen er tóch geen tientonners meer de praktijk binnenwaggelen.

Dat lijkt me echt een heerlijk vooruitzicht!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!