De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Hoe krijg ik mijn kat in beweging?

Dé manier om je huistijger in beweging te krijgen is door middel van spelletjes die het jagen nabootsen. Om je kat fysiek én tussen de oren in balans te houden kan een dagelijks speelkwartiertje een onmisbaar hulpmiddel zijn. Zowel kittens, volwassen katten als actieve senioren kunnen behoefte hebben aan spelletjes met de eigenaar; een spelletje met een ander hoeft voor hen niet zo.

Kijk naar de individuele behoeften van je dier. Dit kan in een huishouden met meerdere katten verschillen. Zo vliegt een van mijn poezen tegen de muren op en wordt onzindelijk als er te weinig gespeeld wordt, terwijl mijn kater heus wel even mee wil doen, maar er niet om komt vragen. Door regelmatig te spelen houd je je kat fit en op het juiste gewicht en kan probleemgedrag voorkomen worden. Een paar tips voor een uitdagend spel:

 • Najagen
  Katten worden getriggerd als ze iets zien wegschieten wat ze kunnen gaan najagen. Beweeg het speeltje daarom altijd van je dier af. Het naar een kat toegooien van muisjes of hengelspeeltjes wekt vaak irritatie op, waardoor de kat wegloopt en de beduusde eigenaar met het speeltje achterlaat.
 • Muizenvanger of vogelterrorist?
  De ene kat wordt wild bij een speeltje dat over de grond beweegt zoals een nepmuis of een balletje en de andere jaagt juist graag op ‘vogels’. Test eens uit of je kat een grondjager of een luchtjager is en pas het spel daar op aan. Laat de ‘vogel’ (een hengel met veertjes bijvoorbeeld) op verschillende snelheden bewegen en ook af en toe landen. Laat de kat succes hebben door de prooi te laten vangen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen. Zou jij willen spelen met iemand waar je nooit van wint?
 • Om het hoekje
  Dit is onweerstaanbaar voor je kat: laat een muis aan een touwtje om een hoekje (van een meubel of achter de deur) verdwijnen. Gegarandeerd dat je kat er achteraan gaat! Muizen kun je ook laten verdwijnen onder kleden en lakens of in de holletjes van de krabpaal.
 • Huis-, tuin- en keukenmaterialen
  Speelgoed voor de kat hoeft niets te kosten. Een propje papier of aluminiumfolie, eikeldopjes of veertjes, het is allemaal beproefd speelmateriaal en gratis. Let wel altijd op de veiligheid en speel samen met de kat en houd het in de gaten. Pas bijvoorbeeld op met kittens en bollen wol; ze kunnen hierin verstikt raken.
 • Houd speeltjes ‘nieuw’
  Nieuwe speeltjes zijn interessant. Als je een stuk of wat speeltjes hebt, speel je met een of twee. De volgende keer weer met wat anders. Door hierin af te wisselen, lijkt het voor de kat steeds weer nieuw.
  Twee dingen die weleens voor kattenspeeltjes worden aangezien, maar daar niet geschikt voor zijn, zijn mensenhanden. Bij jonge katjes is dit soms nog schattig, maar kleintjes worden groot en dan kan het serieus zeer doen.

2 reacties

 1. boef schreef:

  Ik wil graaag weten hoe ik mijn kat aan het spelen krijg staat da 0t hiet ook

 2. m.van dam schreef:

  Als ik wist wat da ot Hiet betekent in jouw tekst, zou ik misschien kunnen helpen.
  Is dat Kats, die taal ken ik wel, maar da ot Hiet heb ik ze nooit horen zeggen.

Laat een reactie achter