• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 4 minuten

Hoe leer je je paard alleen op buitenrit te gaan?

Paarden zijn natuurlijk kuddedieren en dat maakt dat sommige paarden het heel spannend vinden om alleen naar buiten te gaan.
En hoewel met stalgenootjes naar het bos heel gezellig kan zijn, geeft alleen met je paard de wijde wereld in ook zo’n gevoel van vrijheid dat het de moeite waard is je paard aan te leren alleen op buitenrit te gaan.

Stap voor stap alleen op buitenrit

Belangrijk is om stap voor stap te werk te gaan. Het doel is namelijk je paard te leren dat het net zo veilig is om van huis te gaan met jou alleen als met de voltallige kudde. Als je de stress te hoog op laat lopen, ben je eigenlijk al te ver gegaan.

Je kunt alle verschillende stappen volgen, maar onthoud dat ieder paard en iedere situatie anders is: misschien werkt niet alles voor jou of voor je paard. 

 1. De band tussen jou en je paard
  Om fijn met je paard samen te werken, wil je eerst een goede band opbouwen. Vertrouwen, respect voor elkaar en vriendschap zijn belangrijk om samen verder te komen. Je kunt hieraan werken in de dagelijkse omgang en bij het verzorgen van je paard, maar er ook extra aandacht aan besteden met grondwerk, hersenwerk, speelse schriktraining, Tteam en andere leuke activiteiten.
  Dit is ook heel goed om je paard meer bomproof in het verkeer te maken.Oefen ook goed het netjes stilstaan bij opstappen en oefen met verschillende opstapblokken. Als je later op een buitenrit wilt af- en opstappen is het fijn als je van alles kunt gebruiken: een boomstronk, hek, paaltje etc.
 2. Wandelen
  Aan de hand wandelen met je paard is een supergoede manier om er samen op uit te gaan in voorbereiding op een buitenrit alleen. Veel paarden vinden het zelfs erg gezellig als je naast ze loopt. Niet alleen voor jonge of juist oudere paarden, of paarden die door een blessure niet gereden kunnen worden is dit erg fijn, maar ook fitte paarden vinden dit vaak erg leuk.
  Je kunt gewoon een rondje lopen of bijvoorbeeld naar een mooie open plek in het bos voor graas/picknickpauze.
  Let er wel op dat je een veilige route uitkiest, langs een drukke weg wandelt vaak niet zo prettig. Ook hier kan grondwerk een fijne voorbereiding zijn om te voorkomen dat je paard zich erg ‘heet’ maakt aan de hand.
 3. Handpaard
  In sommige landen (zoals IJsland of delen van de V.S.) is het heel normaal om jonge paarden als handpaard mee te nemen voordat ze zelf worden ingereden en meegaan op een buitenrit. Als handpaard leren ze al de omgeving verkennen, raken ze gewend aan wat je zoal onderweg tegen kan komen en kunnen ze zonder extra belasting conditie opbouwen.Helaas zijn niet alle plekken in Nederland geschikt om met handpaard te rijden, maar als je op een plek woont met veilige en brede ruiterpaden, kan dit een heel fijn onderdeel uitmaken van het beleren van je jonge paard.
 4. Zwaan kleef aan
  Je kan handig gebruik maken van het kudde-instinct van je paard door eerst met andere paarden eropuit te gaan.
  In het begin wil je onervaren paarden het liefst midden in de groep. Op die manier kunnen ze meelopen met de meer ervaren paarden. Als dat goed gaat, kun je ook een beetje gaan experimenteren, stukje achterop lopen en juist voorop. Daar moeten ze al wat meer op eigen benen lopen. Je kunt ook langzaamaan proberen de afstand te vergroten door wat meters voorop en achterop te lopen. Gewoon nog met de andere paarden in het zicht anders heb je kans op paniek.Je zult ook zien dat de meeste paarden een heel duidelijke voorkeur hebben waar in de groep ze willen lopen op een buitenrit.
 5. Kleine stukjes
  Als je het gevoel hebt dat jullie er klaar voor zijn om alleen naar buiten te gaan, kun je de afstand het beste rustig opbouwen. Begin bijvoorbeeld eens met een pad langs de stal uitstappen als je een fijne training hebt gehad. Doe daarna een klein blokje om, gewoon op bekend terrein. Dit kun je dan steeds verder uitbouwen.Afhankelijk van het paard kan het verschillen of je hem of haar juist ‘aan het werk’ wilt hebben met draven en overgangen rijden, of juist beter actief, maar ontspannen kunt stappen. Probeer uit te vogelen waar jouw paard van ontspant en het minst kijkerig van wordt.Als je paard gaat staken en niet meer verder wil, is geweld niet de oplossing. Voor mij heeft het vaak goed gewerkt om even af te stappen, een stukje te lopen en weer op te stappen en dan aan het werk te gaan. Meestal help je je paard er dan doorheen.Ook dit hangt wel af van het temperament van je paard. Als je paard echt angstig is, ben je waarschijnlijk te snel gegaan en kun je beter volgende keer een stapje terug doen.

Een steuntje in de rug

Er zijn ook kruidenmiddelen die je kunt inzetten om je paard te helpen ontspannen, als hij of zij een extra steuntje in de rug kunt gebruiken.

Adaptonicum is een goede keus als je paard moeite heeft met nieuwe situaties (zoals verhuizing, wisseling in kudde samenstelling).

Relax Compositum helpt te ontspannen en kan ook prima kort van te voren gegeven worden.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!