10+ toepassingen van zoethout
Ben je vroeger weleens bij de drogist naar binnen gelopen om voor een paar cent een stokje zoethout te halen? (Dit kan nog altijd bij Drogisterij van der Pigge in Haarlem!)
Ik herinner me de geuren nog steeds: het oude pand, de boenwas op de houten toonbank, al die verschillende kruiden en specerijen, de dropjes, het hennapoeder (waar ik samen met mijn moeder eigenlijk voor kwam), en natuurlijk de stokjes zoethout. Heerlijk! Behalve dat zoethout een lekkere zoete smaak heeft, is het ook een heel nuttig kruid.
Zoethout wordt zowel in de Westerse, Chinese als Ayurvedische kruidengeneeskunst toegepast. Glycyrrhiza komt van het Grieks: zoete wortel. Glabra is mogelijk afgeleid van het Latijnse ‘glaber’ dat duidt op zacht en haarloos en kan verwijzen naar zowel de wortels als de peulen. Traditioneel wordt dit kruid gebruikt om de keel te verzachten. Een fijne bijwerking is dat het ook de bittere smaak van veel kruidenmiddelen verdoezelt zodat deze veel beter smaken.
Tegenwoordig is zoethout een van de best onderzochte kruidengeneesmiddelen. Het hoofdbestanddeel ervan is glycyrrhizin. Deze inhoudsstof is verantwoordelijk voor veel van de toepassingen. Andere belangrijke stoffen zijn flavonoïden (antioxidanten) en fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen kunnen gebruikt worden bij hormonale klachten.
Gebruik voor mens en dier
Zoethout is een kruid dat een gunstige uitwerking heeft op het eerste gedeelte van het spijsverteringsstelsel. Het beschermt de keel, slokdarm en de maag. De werking is tweeledig: het legt een soort beschermend laagje op de slijmvliezen en heeft bovendien een hoge antioxidatieve waarde. Deze combinatie maakt dat er onderzocht wordt op welke wijze zoethout ingezet zou kunnen worden tegen bacteriën die maagzweren veroorzaken. Zoethout werkt bloeddrukverhogend en is daardoor niet geschikt voor mensen en dieren die al een hoge bloeddruk hebben. Ook tijdens dracht moet het gebruik van zoethout om die reden worden beperkt.
Zoethout voor dieren
Voor onze dieren gebruiken we zoethout vooral om maagproblemen voor te blijven of te verlichten. Veel paarden hebben baat bij een kruidenmengsel met zoethout. Belangrijk is natuurlijk wel dat bij maagproblemen ook gekeken wordt naar de voeding en de manier waarop het paard gehouden wordt. Ook honden en katten die gevoelig zijn op de maag kunnen geholpen worden met dit kruid, het helpt om geïrriteerde slijmvliezen van de luchtwegen en maag-darmkanaal tot rust te brengen.
Zoethout als adaptogeen
Zoethout kennen we allemaal wel, maar lang niet iedereen weet dat dit ook een adaptogeen is en wel via verschillende werkingsmechanismen. Het remt de enzymen die betrokken zijn bij cortisolaanmaak, dat flink verhoogd kan zijn bij langdurige stress en de bijnieren kan uitputten. Daarnaast stimuleert zoethout het metabolisme en het immuunsysteem. Het heeft antivirale en antimicrobiële eigenschappen en wordt veel toegepast bij maag- en darmproblemen.
Toepassingen van zoethout
Ook voor dieren is zoethout een fantastisch kruid:
- Het bevordert de eetlust. Dit vanwege de lekkere, zoete smaak en omdat het helpt tegen misselijkheid.
- Dankzij de smaak worden supplementen vaak beter gegeten.
- Het verzacht geïrriteerde slijmvliezen van de luchtwegen, waardoor het kan worden gebruikt tegen hoesten.
- Het werkt krampwerend op de bronchiën, waardoor een kramphoest voorkomen wordt.
- Zoethoutpoeder helpt om slijm los te maken waardoor makkelijker wordt opgelost. Het onderdrukt de hoest dus niet (hoest onderdrukken is meestal niet gunstig).
- Het is ontstekingsremmend en antibacterieel.
- Het is goed onderzocht bij de toepassing tegen maagzweren. Het werkt dodend op de bacterie die verantwoordelijk is voor maagzweren: de Helicobacter pylori.
- Samen met mariadistel (Silybum marianum) kan het worden ingezet om de lever te helpen herstellen na hepatitis.
- Het is een sterke antioxidant.
- Het werkt verzachtend bij geïrriteerde slijmvliezen van de luchtwegen en slokdarm. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een dier last heeft van maagzuur of als de slokdarm geïrriteerd is als gevolg van veel overgeven.
Wanneer niet?
Naast al deze toepassingen is er nóg iets wat zoethout doet en dat is het verhogen van de bloeddruk. Als deze te laag is (wat niet zo vaak voorkomt) kan zoethout hier natuurlijk mooi voor gebruikt worden. Als de bloeddruk echter al te hoog is, kan zoethout beter vermeden worden.
Tijdens de dracht is de bloeddruk in de meeste gevallen ook verhoogd. Om deze reden is het gebruik van hoge doseringen zoethout dan ook niet aan te raden.
Advies
Denk je dat je dier behoefte heeft aan een beetje ondersteuning en dat zoethout zou kunnen helpen? De Groene Os heeft verschillende producten met topkwaliteit zoethout. Vraag ons om een uitgebreid advies!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.