• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenAstragalus membranaceus: krachtige plant met een oude geschiedenis

Astragalus membranaceus: krachtige plant met een oude geschiedenis

Astragalus membranaceus, ook bekend als Huang Qi in de traditionele Chinese geneeskunde, is een opmerkelijke plant die al eeuwenlang wordt gewaardeerd vanwege zijn medicinale toepassingen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de botanische kenmerken, medicinale toepassingen en historische weetjes van Astragalus membranaceus.

Vlezige hokjespeul – Astragalus membranaceus

Astragalus wordt ook wel Vlezige of Vliezige Hokjespeul genoemd en maakt deel uit van de grote familie der vlinderbloemigen en is met name verwant aan de  erwt. Astragalus is geen bedreigde plant: hij komt oorspronkelijk uit China, maar groeit in allerlei delen in de wereld heel gemakkelijk. Wel is het bij dit plantje belangrijk om een betrouwbare leverancier te hebben. Er zijn namelijk enorm veel variëteiten, waarvan sommige medicinaal zijn en sommige potentieel giftig. Ze lijken ook nog eens op elkaar; het is belangrijk dat de inkoper zeker weet dat het om de goede Astragalus gaat.

Wist je dat?
De verschillende variëteiten van Astragalus zijn zo veelvoorkomend en op elkaar gelijkend, dat het soms tot jarenlange discussies kan leiden. Er is zelfs verwarring over de plant Astragalus americana, een veelvoorkomend onkruid in Noord Amerika. Steeds meer botanisten zijn van mening dat deze plant dezelfde eigenschappen heeft en mogelijk zelfs dezelfde plant is.

Astragalus membranaceus is een vaste plant die gedijt in droge en zanderige bodems en wordt gekenmerkt door zijn vele stengels die tot 30 tot 60 centimeter hoog kunnen worden. De plant heeft een gedrongen uiterlijk en ontwikkelt bladeren die bestaan uit kleine, geveerde deelblaadjes. Deze bladeren zijn zilverachtig groen van kleur en bedekt met fijne haartjes, wat bijdraagt aan hun kenmerkende uiterlijk.

Wat betreft de bloemen van Astragalus membranaceus, ze zijn meestal lichtgeel tot bleekviolettinten en worden in trossen geproduceerd. De bloemen zijn klein, maar talrijk, en hebben vijf bloemblaadjes die in de vorm van een vlinder zijn gerangschikt. Deze aantrekkelijke bloemen trekken bestuivers zoals bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de voortplanting van de plant.

De wortels van Astragalus membranaceus zijn de meest waardevolle delen van de plant voor medicinale toepassingen. Het gebruikte deel is de volwassen wortel en wel eentje van ten minste drie jaar oud. Ze hebben een langwerpige vorm en kunnen tot wel 90 centimeter diep groeien. De wortels zijn vlezig en hebben een lichtzoete smaak.

Adaptogene plant met immuunversterkende eigenschappen

De medicinale toepassingen van Astragalus membranaceus hebben een lange geschiedenis in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan stress en ziekten kan verbeteren. Hier zijn enkele van de belangrijkste medicinale toepassingen van Astragalus membranaceus:

 • Immuunversterking: Astragalus wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te versterken. Het bevat actieve verbindingen, zoals astragalosiden, die de productie van witte bloedcellen stimuleren en de weerstand tegen infecties kunnen verbeteren.
 • Verbetert energie en vitaliteit: Astragalus staat bekend om zijn vermogen om vermoeidheid te verminderen en de algehele energie en vitaliteit te verbeteren. Het kan helpen bij het verlichten van vermoeidheid en het stimuleren van fysieke en mentale energie.
 • Beschermt het hart: Deze plant heeft cardioprotectieve eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Het kan de bloeddruk verlagen en de bloedvaten ontspannen, waardoor de bloedstroom wordt verbeterd.
 • Ontstekingsremmend: Astragalus heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit maakt het nuttig bij aandoeningen zoals artritis, luchtwegaandoeningen, urineweginfecties en andere ontstekingsziekten.
 • Antioxidantwerking: De plant bevat antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, schadelijke moleculen die celbeschadiging kunnen veroorzaken. Dit kan bijdragen aan de verouderingsvertraging en het verminderen van het risico op chronische ziekten.
 • Stimuleert de spijsvertering: Astragalus kan de spijsvertering verbeteren door de productie van maagsappen te stimuleren en de spijsvertering van voedingsstoffen te vergemakkelijken.
 • Ondersteunt de nieren: In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Astragalus vaak gebruikt om de nierfunctie te ondersteunen en de gezondheid van de urinewegen te bevorderen. Dit komt o.a. door het ondersteunen van de doorbloeding, wat belangrijk is bij het gezond helpen houden van de nieren.

 

Een lange geschiedenis en modern gebruik

Het gebruik van Astragalus in de traditionele Chinese geneeskunde dateert meer dan tweeduizend jaar terug. Het is een van de belangrijkste kruiden in de Chinese kruidenleer en wordt vaak gecombineerd met andere kruiden om de algehele gezondheid en vitaliteit te bevorderen.
Maar niet alleen in ChinaL ook in andere Aziatische landen zoals Korea en Japan, waar het wordt gebruikt in traditionele kruidengeneeskunde.

Astragalus werd vroeger als een waardevol kruid beschouwd en werd vaak gereserveerd voor keizers en hoogwaardigheidsbekleders in het oude China vanwege zijn vermeende gezondheidsvoordelen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Astragalus vaak geassocieerd met een lang leven en wordt het gebruikt om de levensduur te verlengen en veroudering te vertragen.
Gelukkig is het tegenwoordig alom verkrijgbaar voor mens en dier!

In de moderne tijd heeft Astragalus membranaceus de aandacht getrokken van wetenschappers over de hele wereld. Er is veel onderzoek gedaan naar de potentiële gezondheidsvoordelen van de plant, en sommige studies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd met betrekking tot zijn immuunversterkende en ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Onze expert

Heb je een vraag over Astragalus membranaceus: krachtige plant met een oude geschiedenis?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

astragalus membranaceus

Wil je Astragalus membranaceus voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!