• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenCentaurium erythraea – duizendguldenkruid

Centaurium erythraea – duizendguldenkruid

De naam “Centaurium” verwijst naar de legendarische figuur uit de Griekse mythologie, de centaur Chiron. De plant is vernoemd naar Chiron vanwege de traditionele associatie met genezing en medicinale eigenschappen. In de Griekse mythologie stond Chiron bekend als een wijze en bekwame genezer, die vaak werd afgebeeld als een centaur met de onderkant van een paard en de bovenkant van een mens.

Traditioneel gebruik


Centaurium erythraea is al lang een belangrijk kruid in de traditionele geneeskunde van verschillende culturen, waaronder de Europese, Arabische en Chinese geneeskunde. Het werd traditioneel gebruikt als een tonicum voor de spijsvertering, een bitterstof om de eetlust te bevorderen, en als een algemeen tonicum voor de gezondheid.

Therapeutische eigenschappen

Centaurium erythraea, ook bekend als echt duizendguldenkruid, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn mogelijke medicinale eigenschappen:

 • Spijsverteringsondersteuning: Centaurium erythraea staat bekend om zijn vermeende vermogen om de spijsvertering te ondersteunen. Het wordt gebruikt als een bitterkruid, wat betekent dat het de productie van spijsverteringssappen kan stimuleren en de eetlust kan verbeteren. Het kan nuttig zijn bij de behandeling van indigestie, opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen.
 • Detoxificatie: Centaurium erythraea kan helpen bij het ontgiften van het lichaam en het verwijderen van schadelijke stoffen. Het wordt soms gebruikt als onderdeel van detoxkuren en reinigingsregimes.
 • Bloedzuiverende eigenschappen: Het kruid wordt ook gebruikt vanwege de bloedzuiverende eigenschappen. Het wordt soms gebruikt bij de behandeling van huidproblemen zoals acne en eczeem, waarbij wordt aangenomen dat het helpt bij het zuiveren van het bloed en het verwijderen van toxines.
 • Ondersteuning van lever- en galblaasfunctie: Centaurium erythraea wordt gebruikt vanwege het vermogen om de lever- en galblaasfunctie te ondersteunen. Het kan helpen bij het verbeteren van de galstroom en de spijsvertering bevorderen.
 • Mogelijke ontstekingsremmende eigenschappen: Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren sommige voorlopige studies dat Centaurium erythraea ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben, wat nuttig kan zijn bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen.

Centaurium erythraea wordt in het algemeen als veilig beschouwd.

Referenties

Guedes, L., Reis, P. B. P. S., Machuqueiro, M., Ressaissi, A., Pacheco, R., & Serralheiro, M. L. (2019). Bioactivities of Centaurium erythraea (Gentianaceae) Decoctions: Antioxidant Activity, Enzyme Inhibition and Docking Studies. Molecules (Basel, Switzerland)24(20), 3795. https://doi.org/10.3390/molecules24203795

El Menyiy, N., Guaouguaou, F. E., El Baaboua, A., El Omari, N., Taha, D., Salhi, N., Shariati, M. A., Aanniz, T., Benali, T., Zengin, G., El-Shazly, M., Chamkhi, I., & Bouyahya, A. (2021). Phytochemical properties, biological activities and medicinal use of Centaurium erythraea Rafn. Journal of ethnopharmacology276, 114171. https://doi.org/10.1016/j.jep.2021.114171

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Onze expert

Heb je een vraag over Centaurium erythraea – duizendguldenkruid?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Centaurium erythraea

Wil je Centaurium erythraea voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!