Collageen
Collageen is een belangrijk structureel eiwit dat voorkomt in bindweefsel, zoals huid, botten, pezen, kraakbeen en ligamenten. Enkele specifieke toepassingen van collageen in het lichaam van dieren en mensen zijn:
- Huidgezondheid
Collageen is essentieel voor een gezonde huid en vacht. Het helpt bij het behouden van de elasticiteit en stevigheid van de huid en draagt bij aan een glanzende vacht. - Gewrichtsgezondheid
Deze bindweefselstof speelt een cruciale rol bij het behoud van gezonde gewrichten. Het vormt een groot deel van het kraakbeen, dat als een schokdemper werkt en de gewrichten beschermt tegen wrijving. Supplementen met collageen kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en het bevorderen van de mobiliteit. - Botgezondheid
Het is een belangrijk onderdeel van botten en draagt bij aan hun structuur en stevigheid. Het helpt bij het verbeteren van de botdichtheid en kan de genezing van botbreuken ondersteunen. - Wondgenezing
Deze stof speelt een rol bij het genezingsproces van wonden. Het vormt een matrix waarin nieuwe cellen kunnen groeien en helpt bij het sluiten van wonden en het bevorderen van de genezing.
De natuurlijke aanmaak van collageen in het lichaam kan afnemen naarmate dieren ouder worden. In sommige gevallen kunnen supplementen worden gebruikt om deze tekorten aan te vullen en de gezondheid van de huid, gewrichten, botten en wondgenezing te ondersteunen.
Welke typen collageen zijn er?
Er zijn wel 28 verschillende typen collageen in het lichaam. Enkele van de belangrijkste typen zijn de volgende:
- Type I: Dit is het meest voorkomende type collageen in het lichaam. Het is aanwezig in huid, botten, pezen, bindweefsel en tanden. Type I collageen geeft stevigheid en structuur aan deze weefsels.
- Type II: Dit type collageen is voornamelijk aanwezig in kraakbeen. Het zorgt voor elasticiteit en schokabsorptie, waardoor het van essentieel belang is voor gezonde gewrichten.
- Type III: Dit type collageen wordt gevonden in organen, bloedvaten en huid. Het werkt samen met type I collageen om weefsels flexibiliteit te geven.
- Type IV: Dit type collageen is aanwezig in de basale membraan van cellen. Het speelt een cruciale rol bij het filteren van stoffen en het handhaven van de juiste structuur van organen zoals de nieren.
- Type V: Dit type collageen komt voor in verschillende weefsels, waaronder huid, pezen en botten. Het werkt samen met andere typen collageen om de structuur en functionaliteit van deze weefsels te behouden.
- Type X: Dit type collageen is aanwezig in groeiplaten van botten en speelt een rol bij de botvorming en groei.
Deze zijn slechts enkele van de belangrijkste typen collageen die in het lichaam voorkomen.
Collageen in een gewrichtsformule
Meer dan 90% van het collageen in het lichaam bestaat uit collageen type I. Met betrekking tot de gewrichten is collageen type I belangrijk voor pezen, ligamenten, gewrichtskapsel, synoviale membraan, meniscus, spieren, bloedvaten en botweefsel. Collageen type II is juist belangrijk voor het kraakbeen. Kraakbeen bestaat voor twee derde (drooggewicht) uit collageen.
Over het algemeen wordt Collageen type II het meest toegepast in gewrichtsformules. Wij hebben echter gekozen voor Collageen type I. Want het combineren van Collageen type I met andere ingrediënten zoals glucosamine, chondroïtine, MSM en hyaluronzuur in een gewrichtsformule kan synergetische voordelen hebben. Deze ingrediënten werken op verschillende manieren samen om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.
- Glucosamine en chondroïtine zijn belangrijke bouwstenen van kraakbeen en kunnen helpen bij het behoud van de structuur en flexibiliteit van gewrichten.
- MSM (methylsulfonylmethaan) kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kan bijdragen aan het verminderen van pijn en stijfheid in de gewrichten.
- Hyaluronzuur is een natuurlijke substantie die in gewrichtsvloeistof voorkomt en kan helpen bij het smeren van gewrichten en het bevorderen van schokabsorptie.
Door deze ingrediënten te combineren, kan een gewrichtsformule helpen bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van de flexibiliteit en het behoud van gezonde gewrichten.
We gebruiken collageenpeptiden: deze zijn door het hydrolysatieproces makkelijker opneembaar voor het lichaam.
Die collageenpeptiden verhogen de concentraties van bepaalde van collageen afgeleide dipeptiden in het bloed, daarmee weet je dat ze ook daadwerkelijk zijn opgenomen in de darm. Laboratorium- en dieronderzoek toont aan dat deze van collageen afgeleide dipeptiden cellen in verschillende bindweefsels kunnen stimuleren en/of beschermen.
Kort samengevat: collageen peptiden worden opgenomen in het lichaam en helpen bij het in stand houden van gezonde gewrichten.
Cofactoren
Vitamine C is een essentiële cofactor bij de collageensynthese. Daarnaast beschermt vitamine C tegen oxidatieve stress dat de afbraak van collageen veroorzaakt.
Vitamine D is ook belangrijk voor de collageensynthese; een vitamine D-tekort vergroot de collageenafbraak. Andere cofactoren zijn magnesium, koper en zink en een aantal aminozuren zoals glycine, proline en hydroxyproline.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Referenties
D’Altilio, M., Peal, A., Alvey, M., Simms, C., Curtsinger, A., Gupta, R. C., Canerdy, T. D., Goad, J. T., Bagchi, M., & Bagchi, D. (2007). Therapeutic Efficacy and Safety of Undenatured Type II Collagen Singly or in Combination with Glucosamine and Chondroitin in Arthritic Dogs. Toxicology mechanisms and methods, 17(4), 189–196. https://doi.org/10.1080/15376510600910469
Gupta, R. C., Canerdy, T. D., Lindley, J., Konemann, M., Minniear, J., Carroll, B. A., Hendrick, C., Goad, J. T., Rohde, K., Doss, R., Bagchi, M., & Bagchi, D. (2012). Comparative therapeutic efficacy and safety of type-II collagen (UC-II), glucosamine and chondroitin in arthritic dogs: pain evaluation by ground force plate. Journal of animal physiology and animal nutrition, 96(5), 770–777. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2011.01166.x
Gupta, R. C., Canerdy, T. D., Skaggs, P., Stocker, A., Zyrkowski, G., Burke, R., Wegford, K., Goad, J. T., Rohde, K., Barnett, D., DeWees, W., Bagchi, M., & Bagchi, D. (2009). Therapeutic efficacy of undenatured type-II collagen (UC-II) in comparison to glucosamine and chondroitin in arthritic horses. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics, 32(6), 577–584. https://doi.org/10.1111/j.1365-2885.2009.01079.x
Wil je collageen voor je dier gebruiken?
Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.