• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenCurcuma longa – kurkuma 

Curcuma longa – kurkuma 

Dit gouden kruid, afkomstig uit Zuidoost-Azië, heeft een rijke geschiedenis van gebruik in traditionele geneeskunde. Curcuma wordt nu steeds vaker toegepast in de zorg voor honden, katten en paarden.  

De herkomst van kurkuma 

Kurkuma, afkomstig van de plant Curcuma longa, is een lid van de gemberfamilie en gedijt in tropische klimaten, met India als oorspronkelijke thuisbasis. Al eeuwenlang wordt kurkuma in India gekweekt en gebruikt, en het is een integraal onderdeel van de Indiase keuken en traditionele geneeskunde, Ayurveda. 

De kurkumaplant produceert wortelstokken die, wanneer geoogst en verwerkt, worden omgezet in een fijn, felgeel poeder. Dit poeder staat bekend om zijn karakteristieke smaak en kleur, die het aan gerechten en natuurlijke remedies toevoegt. Kurkuma heeft ook de bijnaam “geelwortel” vanwege zijn opvallende kleur. 

Een rijke geschiedenis van gebruik 

De geschiedenis van kurkuma gaat duizenden jaren terug. In India werd het kruid niet alleen gewaardeerd als smaakmaker in gerechten, maar ook als een medicinale schat. Ayurvedische geneeskunde, een oude geneeskundepraktijk die teruggaat tot 5000 jaar geleden, beschouwt kurkuma als een waardevol kruid met tal van gezondheidsvoordelen. Het werd gebruikt om ontstekingen te verminderen, de spijsvertering te bevorderen en de algehele gezondheid te verbeteren. 

In andere delen van de wereld vonden soortgelijke praktijken plaats. Kurkuma stond hoog aangeschreven in de traditionele Chinese geneeskunde en werd in de Perzische geneeskunde gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. 

Kurkuma voor huisdieren 

Ook voor onze huisdieren biedt dit kruid een schat aan voordelen. 

 • Ontstekingsremmend: Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen bij huisdieren, wat vooral gunstig is voor dieren met aandoeningen zoals artritis. 
 • Pijnverlichting: Vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen kan kurkuma ook bijdragen aan pijnverlichting. Huisdieren met gewrichtsproblemen kunnen profiteren van kurkuma-supplementen. 
 • Verbeterde spijsvertering: Kurkuma kan de spijsvertering bij huisdieren bevorderen, waardoor maagklachten en andere spijsverteringsproblemen worden verminderd. 
 • Immuunondersteuning: Dit kruid bevat antioxidanten die het immuunsysteem van huisdieren kunnen versterken, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten. 
 • Huid- en vachtgezondheid: Kurkuma kan bijdragen aan een gezondere huid en vacht bij huisdieren. 

Referenties 

Soleimani, V., Sahebkar, A., & Hosseinzadeh, H. (2018). Turmeric (Curcuma longa) and its major constituent (curcumin) as nontoxic and safe substances: Review. Phytotherapy research : PTR, 32(6), 985–995. https://doi.org/10.1002/ptr.6054 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Curcuma longa – kurkuma ?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!