• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenDe passiebloem: een kruid met oude geschiedenis en moderne toepassingen in de kruidengeneeskunde

De passiebloem: een kruid met oude geschiedenis en moderne toepassingen in de kruidengeneeskunde

De passiebloem, botanisch bekend als Passiflora incarnata, is een prachtige bloem die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een rijke geschiedenis heeft in de wereld van de kruidengeneeskunde. Deze plant, afkomstig uit delen van Noord- en Zuid-Amerika, wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege haar medicinale eigenschappen en wordt gewaardeerd om haar kalmerende en rustgevende effecten.

Geschiedenis en tradities


De passiebloem heeft een lange geschiedenis van gebruik door inheemse culturen in Amerika. Oorspronkelijk gebruikt door de Azteken in Mexico en later door de Inca’s in Zuid-Amerika, werd de passiebloem gewaardeerd vanwege haar vermogen om rust en ontspanning te bevorderen. De plant kreeg haar naam van de Spaanse missionarissen in de 16e eeuw, die de opvallende bloem associeerden met christelijke symboliek, met de delen van de bloem die werden geïnterpreteerd als symbolen van de passie van Christus.

Inhoudsstoffen


De passiebloem bevat een verscheidenheid aan actieve verbindingen, waaronder flavonoïden, alkaloïden en bioflavonoïden. Deze stoffen worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de kalmerende en angstverlichtende effecten van de plant. Daarnaast bevat de passiebloem ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C en magnesium, die gunstig zijn voor de algehele gezondheid.

Toepassingen in de kruidengeneeskunde

 1. Stressverlichting en angstbeheersing
  Een van de meest bekende toepassingen van passiebloem in de kruidengeneeskunde is voor stressverlichting en angstbeheersing. Studies hebben aangetoond dat de verbindingen in de passiebloem kunnen helpen om de activiteit van neurotransmitters in de hersenen te reguleren, waardoor gevoelens van angst en stress verminderen.
 2. Slaapbevordering
  Passiebloem wordt ook vaak gebruikt als een natuurlijk middel om slaap en rust te bevorderen. De kalmerende eigenschappen van de plant kunnen helpen bij het induceren van ontspanning en het verbeteren van de kwaliteit van de slaap, waardoor het een nuttig kruid is voor dieren die moeilijk tot rust komen.
 3. Spierontspanning
  Vanwege de ontspannende eigenschappen wordt passiebloem soms gebruikt om spierspanning en krampen te verlichten. Daarnaast heeft het milde pijnstillende effecten Dit kan vooral gunstig zijn voor dieren die last hebben van spijsverteringsproblemen.
 4. Cognitieve ondersteuning
  Sommige onderzoeken suggereren dat passiebloem ook voordelen kan hebben voor de hersenfunctie. Door zijn kalmerende effecten kan het helpen om mentale helderheid te bevorderen en stressgerelateerde cognitieve achteruitgang te verminderen.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen


Hoewel passiebloem over het algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die in overweging moeten worden genomen. Bij dracht en lacatie, wordt geadviseerd om het gebruik van passiebloem te vermijden, omdat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de veiligheid ervan tijdens deze periodes. Bovendien kan passiebloem de effecten van bepaalde medicijnen versterken, dus voor dieren die medicijnen gebruiken, moet eerst een dierenarts geraadpleegd worden voordat ze passiebloem-supplementen krijgen.

Wil je passiebloem? voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

 

 

 

Onze expert

Heb je een vraag over De passiebloem: een kruid met oude geschiedenis en moderne toepassingen in de kruidengeneeskunde?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!