• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenFOS – fructo-oligosacchariden  

FOS – fructo-oligosacchariden  

FOS staat voor fructo-oligosacchariden. Dit zijn koolhydraten die onverteerbaar zijn voor mens en dier maar die juist door gunstige darmbacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacillen, als voedingsbodem worden gebruikt. Deze produceren de zgn. korte keten vetzuren die weer dienen als voeding voor de darmcel. En ze zorgen voor een wat zuurder milieu waardoor pathogenen niet kunnen groeien. Daarom noemen we deze stofjes ook wel prebiotica. Hierdoor kunnen ze de darmgezondheid bevorderen en het evenwicht van de darmmicrobiota ondersteunen. 

Verder kunnen FOS helpen bij de verbetering van de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Ze kunnen de absorptie van mineralen, zoals calcium en magnesium, bevorderen en mogelijk de stoelgang reguleren. 

Door het bevorderen van een gezonde darmmicrobiota kunnen FOS bijdragen aan een beter immuunsysteem bij dieren. Een evenwichtige darmflora is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. 

FOS kunnen helpen bij het verminderen van gastro-intestinale problemen bij honden, katten en paarden, zoals diarree en darmirritatie.

Cichoreiwortelpoeder 

In voedingsmiddelen, ook die voor dieren, zijn de fructo-oligosachariden die worden toegevoegd voor een verbeterde darmwerking, vaak afkomstig van cichoreiwortelpoeder. Een poeder dat afkomstig is van de gedroogde en gemalen wortels van cichoreiplant, die wetenschappelijk bekend staat als Cichorium intybus. Cichorei is een plant die tot de composietenfamilie behoort en wordt al eeuwenlang in Europa geteeld vanwege zowel zijn culinaire als medicinale toepassingen.  

Cichoreiwortels bevatten inuline, een type oplosbare voedingsvezel die vaak wordt geassocieerd met prebiotische eigenschappen. Inuline is een fructo-oligosaccharide, met de bovengenoemde eigenschappen.  

Cichoreiwortelpoeder heeft vaak een lichte zoete smaak en wordt soms gebruikt als ingrediënt in diervoeding om de smakelijkheid te verbeteren. Dieren, zoals honden en paarden, vinden het over het algemeen aantrekkelijk in hun voeding. 

Al met al heeft cichoreiwortelpoeder verschillende toepassingen, vooral in de voedings- en diervoederindustrie, vanwege zijn voedingswaarde en prebiotische eigenschappen. Het kan bijdragen aan de bevordering van een gezonde spijsvertering en algehele welzijn bij zowel mensen als dieren. 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Referenties 

Flickinger, Elizabeth & Fahey, George. (2002). Pet food and feed applications of inulin, oligofructose and other oligosaccharides. The British journal of nutrition. 87 Suppl 2. S297-300. 10.1079/BJNBJN/2002552. 

Alexander, C., Cross, T., Devendran, S., Neumer, F., Theis, S., Ridlon, J., . . . Swanson, K. (2018). Effects of prebiotic inulin-type fructans on blood metabolite and hormone concentrations and faecal microbiota and metabolites in overweight dogs. British Journal of Nutrition,120(6), 711-720. doi:10.1017/S0007114518001952 

Garcia-Mazcorro, J. F., Barcenas-Walls, J. R., Suchodolski, J. S., & Steiner, J. M. (2017). Molecular assessment of the fecal microbiota in healthy cats and dogs before and during supplementation with fructo-oligosaccharides (FOS) and inulin using high-throughput 454-pyrosequencing. PeerJ, 5, e3184. https://doi.org/10.7717/peerj.3184 

Respondek, F., Goachet, A. G., & Julliand, V. (2008). Effects of dietary short-chain fructooligosaccharides on the intestinal microflora of horses subjected to a sudden change in diet. Journal of animal science, 86(2), 316–323. https://doi.org/10.2527/jas.2006-782 

 

Wil je FOS voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Onze expert

Heb je een vraag over FOS – fructo-oligosacchariden  ?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!